GASTRO VODIČ

Što jesti u Slavoniji? Ovo su neki od najboljih specijaliteta koje treba probati

Čobanac, kulen i fiš paprikaš samo su neka od poznatih slavonskih jela koja svakako vrijedi probati ako te put odvede do zlatnih slavonskih ravnica

profimedia-0725677530.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ako si u potrazi za inspiracijom za svoj sljedeći vikend izlet ili samo maštaš o tome da pobjegneš daleko od užurbanih gradskih ulica, posjet zlatnim slavonskim ravnicama uvijek je dobra ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GASTRO VODIČ

Gdje jesti i što probati u Međimurju? Ovo su mjesta koja vrijedi posjetiti

Zlatna Slavonija, kako je mnogi nazivaju s obzirom na to da je riječ o poljoprivredno najrazvijenijem dijelu Hrvatske, idealna je destinacija za odmor. Osim po prirodnim atrakcijama i bogatoj kulturno-povijesnoj baštini, Slavonija je dobro poznata i po svojoj izuzetnoj gastronomiji. U slavonskom kraju nitko neće ostati gladan, a u raznolikoj će gastro ponudi čak i najzahtjevniji gurmani pronaći nešto za sebe.

Još od rane povijesti, plodna panonska ravnica privlačila je brojne narode, a Slavonija je i danas poznata po svom gostoprimstvu te ljubaznim i veselim, ali i radišnim domaćinima koji će svaku prigodu rado iskoristiti za slavlje. Gastronomija se u ovim krajevima razvijala stoljećima, sa snažnim utjecajima sa svih strana pa se tako i danas u slavonskoj kuhinji može uočiti austrougarski, ali i orijentalni utjecaj. Bez imalo sumnje, u Slavoniji se oduvijek dobro i obilno jelo, a u slavonskoj gastronomskoj ponudi i danas se ističe kalorična i masna, ali i vrlo ukusna hrana. Naime, Slavonci su oduvijek marljivo radili u polju pa i ne čudi da su preferirali zasitne namirnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova istočna regija Hrvatske može se pohvaliti zaista bogatom kulinarskom tradicijom, a slavonskim jelovnikom dominiraju, ponajprije, fina jela od mesa koja se spremaju na različite načine. Među najpoznatijima su svakako razni gulaši poput čobanca i fiša, kao i delikatesni suhomesnati proizvodi kao što su kulen, kobasice, čvarci i slanine.

Sva slavonska jela prožeta su bogatim okusima i tradicijom, a pripremaju se od domaćih sastojaka i na tradicionalan način. Uz razne mesne specijalitete, Slavonci pripremaju i jako fine slastice, poput savijače punjene jabukama ili orasima ili pak 'poderanih gaća'. Sa svim tim gastro delikatesama savršeno se slažu i poznata slavonska vina kao što su iločki traminac ili pak kutjevački rizling.

Ako te put odvede do Slavonije, ovo su samo neka od tradicionalnih jela koja vrijedi isprobati:

Foto: Instagram, Profimedia

1/8