Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Zelena idila

Tirkizna slovenska bajka: Posjet dolini rijeke Soče ne smiješ propustiti

Čim dođu prve ljetne sparine počnemo sanjati o bijegu u hladne, osvježavajuće planinske regije. Ove godine nam se iz tog razloga putuje u dolinu Soče, po mnogima najčarobniju slovensku prirodnu atrakciju

profimedia-0346934698.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Iako ljeti mnogi pobjegnu na more, zapravo je odlična ideja od sparina i vrućina spas potražiti u planinama i rijekama. Ako ti se čini da Hrvatska nema dovoljno atraktivne destinacije tog tipa, ili jednostavno želiš otputovati iz zemlje, svakako uzmi u obzir dolinu rijeke Soče u Sloveniji. Naime, naša susjedna zemlja poznata je po prekrasnim alpskim vidicima i krajolicima, a neki od najljepših nalaze se upravo u bajkovitoj dolini Soče.

Image
Najveći špiljski dvorac na svijetu

Predjamski dvorac u Sloveniji: Bajkovito mjesto koje moraš posjetiti

Soča je tirkizno zelena rijeka koja izvire u slovenskim Julijskim Alpama, a kroz susjednu nam zemlju prolazi u dužini od 95 kilometara. Zatim nastavlja svoj tok kroz sjever Italije, a ono što ju čini posebnom je njezina tirkizno zelena boja koja oduzima dah. Soča se tako spušta s visokih Alpa kroz mjesta Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Nova Gorica i Gorica, a dio je i Nacionalnog parka Triglav, najviše planine u Sloveniji i po mnogima najljepše regije te zemlje.

Inače, dolina Soče je znana i kao „slovenska Toskana“ i to zbog prekrasne prirode, slatkih malih gradića i odlične gastronomske ponude koja uvijek iznova oduševi posjetitelje. Sam tok Soče od Triglava prema Jadranu znan je kao „Smaragdni put“, a jasno je i odakle je dobio svoje ime – od prekrasne zelene boje te rijeke, njezinih korita i gustih šuma koje ju okružuju. Ovo zelenilom okupano mjesto privlači turiste iz cijeloga svijeta, a ako si i ti željna odmora od svakodnevice, uzmi u obzir sve atrakcije doline Soče i posjeti ju već ovog ljeta. Garantiramo da ćeš se odlično provesti i imati uspomene koje će trajati cijeli život.

U nastavku smo izdvojile što sve nikako ne smiješ propustiti u Triglavskom parku i dolini Soče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Triglav

Visok 2864 metra, Triglav je najviši planinski vrh Slovenije i Julijskih Alpa, a mnogi planinari i alpinisti redovito ga posjećuju zbog iznimnih prirodnih ljepota i vidikovca koji oduzima dah. Najpoznatija su turistička odredišta ove planine Vražji most iznad vrtoglavo strmog kanjona Tolminke te stijena Medvjeđa glava koja se prirodno zaglavila u padu te je sada velika turistička atrakcija. Uspon na Triglav sam po sebi nije jednostavan i traži spretnosti i kondiciju, ali se sav trud isplati, jer se radi o prekrasnom prirodnom krajoliku koji će te pratiti od samog podnožja planine, pa do njezina vrha – gdje ćeš imati priliku baciti pogled i na okolne regionalne ljepote. Brojne planinarske staze različitih intenziteta omogućuju svima da posjete barem jedan dio Triglavskog parka, a kada se umoriš, uvijek se možeš rashladiti u dolini namakanjem nogu u Soči i uživanjem u lokalnim gastro specijalitetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zelenci

Jedna od najpopularnijih atrakcija Nacionalnog parka Triglav su i Zelenci, posebna smaragdno zelena prirodna jezera u podnožju Julijskih Alpa, a koja izgledaju kao da su ispala iz bajke. Zelenci su dakle prirodni rezervat i izvor rijeke Save Dolinke, a prekrasno su uređeni drvenim šetnicama, vidikovcima i fotogeničnim mjestima na kojima možeš imati svoj mali photoshooting za Instagram. Zelenci se zapravo nalaze na sjevernoj strani Triglavskog parka, u blizini Kranjske Gore, popularne destinacije i za Hrvate, ali i za Talijane i Austrijance. Zelenci su svoje ime dobili po kristalno čistoj zelenoj vodi, a zanimljivo je i da se ova mala jezerca nikada ne smrzavaju. Prosjek topline vode tijekom godine je 6 stupnjeva, a iako se ovdje zabranjeno kupati (a i prehladno je), zato se možeš diviti krajoliku koji se odražava u jezerima i čini cijeli prizor još čarobnijim.

Tolminsko korito

Vjerojatno najuži i najniži ulaz u Nacionalni park Triglav je kroz slavno Tolminsko korito, prirodnu atrakciju koja mami sportske i outdoor entuzijaste na posjet i uživanje u brojnim aktivnostima koje ovaj lokalitet nudi. Bilo da želiš isprobati vožnju kajakom, okušati se u penjanju po stijenama ili voziti kilometarske ture biciklima, Tolminsko korito i šume oko njega pružit će ti nešto što će te oduševiti. Inače, grad Tolmin je središte doline Soče te je po njemu ovaj klanac litica dobio i ime. S obzirom na obilje aktivnosti koje se vežu uz njega, ali i prekrasnu tirkiznu vodu koja ga ispunjava, uopće nas ne čudi da se radi o jednoj od najposjećenijih prirodnih atrakcija Slovenije. Zanimljivo je da je upravo ovaj kanjon inspirirao i filmaše iz Hollywooda, jer su tu snimani dijelovi filma "Kronike iz Narnije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.