Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Najveći špiljski dvorac na svijetu

Predjamski dvorac u Sloveniji: Bajkovito mjesto koje moraš posjetiti

Poslužio je kao inspiracija za fantastične romane poznatog autora, a uvršten je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći špiljski dvorac. Evo zašto je Predjamski dvorac toliko poseban

spiljski-dvorac.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Susjedna Slovenija ima puno toga za ponuditi, a njezina blizina čini ju savršenom destinacijom za vikend izlete - možeš posjetiti Ljubljanu, poznatu i kao jedan od najzelenijih gradova u Europi, a za ljubitelje prirode, tu su jezera Bled i Bohinj, kao i nacionalni park Triglav, smješten na području sjeverozapadne Slovenije u Julijskim Alpama. Sve su to samo neki od razloga zašto bi trebala posjetiti ovu malu, ali predivnu zemlju, a danas ti donosimo još jedan razlog.

Image
Zaljubile smo se na prvi pogled

Nestvarno lijep: Slap Peričnik u Sloveniji kao odlična ideja za vikend izlet

Riječ je, naime, o najvećem špiljskom dvorcu na svijetu, upisanom u Guinnessovu knjigu rekorda, a koji je navodno inspirirao i samog Georgea R. R. Martina, autora serijala "Pjesma leda i vatre" po kojemu je snimljena hit serija "Igra prijestolja". Radi se o Predjamskom dvorcu podignutom u 12. stoljeću na oštroj litici ispred jame, po čemu je i dobio ime, a koji je nezaobilazno mjesto koje moraš posjetiti nađeš li se u Sloveniji.

Predjamski dvorac ili Predjamski grad smjestio se u selu Predjama nedaleko od Postojne, svega nekoliko kilometara od Postojnske jame, a svojim posjetiteljima nudi pravi bajkoviti doživljaj - ovdje ćeš imati osjećaj kao da si na tren pobjegla u svijet vitezova i zmajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ovaj bajkoviti špiljski dvorac uklesan je u 123 metara visokoj litici prije više od 800 godina, a zovu ga starim i neosvojivim srednjovjekovnim čudom. U jami ispod dvorca spavaju šišmiši, a iza njega nalazi se labirint skrivenih hodnika odakle je na pljačkaške pohode odlazio vitez Erazmo Predjamski, jedan od najpoznatijih vlasnika ovog dvorca, kojeg često nazivaju slovenskim Robinom Hoodom jer je krao od bogatih kako bi davao siromašnima.

Najveći špiljski dvorac na svijetu predstavlja biser srednjovjekovne snalažljivosti, a toliko je poseban da se uvrštava među deset najfascinantnijih dvoraca na svijetu. Osim toga, toliko je romantičan da ga mnogi odabiru za svoj obred vjenčanja, a možeš ga posjetiti i ti, i to svakim danom od 10 do 17 sati, dok je špilja zbog zimskog sna šišmiša otvorena samo od lipnja do kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ulaznice za obilazak Predjamskog dvorca iznose 16,90 eura za odrasle, 13,50 eura za studente, 10,10 eura za djecu između 6 i 15 godina te 1 euro za djecu do 5 godina. Ovaj izlet možeš kombinirati i s obilaskom Postojnske jame i još mnogo toga, a više informacija pronađi na sljedećem linku.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.