Zobene pahuljice - hit namirnica za svako doba dana: Hranjivi i ukusni recepti za kašu bez premca

Zobene pahuljice nisu rezervirane samo za doručak, a mi smo ti odlučile pripremiti tri recepta koja možeš jesti od jutra do večeri i biti sigurna kako si pojela hranjiv i lako probavljiv obrok

Zobene pahuljice - hit namirnica za svako doba dana: Hranjivi i ukusni recepti za kašu bez premca

Zobene pahuljice česta su namirnica koja je u posljednjih nekoliko godina dobila na popularnosti. Lako probavljive, hranjive i zasitne, zobene pahuljice hit su na gastro portalima o zdravoj hrani, a nutricionisti ih preporučaju kao dio uravnotežene prehrane. Ljudi ih konzumiraju već stoljećima, a jedna drevna legenda čak kaže da su upravo ove pahuljice od zobi odgovorne za snagu i zdravlje Škota. Naime, u Škotskoj su zobene kaše obavezni doručak već stoljećima, a sada se običaj doručkovanja upravo tih jednostavnih kaša širi diljem svijeta.

Zobene pahuljice nastaju procesom parenja i omekšavanja zobi između valjaka, nakon čega se suše i potom mogu konzumirati. Nutritivno su jako slične zrnju zobi, ali se puno brže pripremaju. Ukusne, praktične i hranjive zobene pahuljice na 100 grama sadrže 347 kalorija, 19 posto ugljikohidrata i 13 posto proteina, a u sebi sadrže i beta-glukan kao i visokovrijedna vlakna topiva u vodi zbog kojih i jesu toliko lako probavljive.

Bogate manganom, magnezijem, cinkom i vitaminom B, zobene pahuljice su riznica zdravlja, a mnogi im pridaju i ljekovita svojstva. Osim što snižavaju kolesterom, pahuljice potiču probavu, pomažu kod mršavljenja jer dugo osiguravaju osjećaj sitosti, a čuvaju i zdravlje srca.

Poznato je i kako štite kožu jer zob izvrsno umiruje iritiranu i upaljenu kožu, a stabiliziraju i šećer u krvi. Naime, zobene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na rast razine šećera u krvi minimalan.

Iako zobene pahuljice većinom povezujemo s doručkom, one se preporučaju jesti i prije spavanja. Nutricionisti tvrde da zob sadrži melatonin, kompleksne ugljikohidrate i triptofan koji umiruju, pa će vas opustiti pred počinak.

S obzirom na sve to, odlučile smo ti predstaviti tri vrlo ukusna i hranjiva recepta za zobene kaše koje možeš bez grižnje savjesti konzumirati u bilo koje doba dana ili noći.

Zobena kaša s jabukama


Priprema: 

Jabuku oguli i nareži na kockice. Na tavi zagrij kokosovo ulje pa dodaj jabuke. Nastavi sve zajedno lagano dinstati dok jabuke ne omekšaju, a zatim dodaj cimet i sve skupa dobro promiješaj. Sa strane pripremi običnu zobenu kašu, pa kada ona bude gotova u nju dodaj jabuke u cimetu i sve lagano promiješaj. 

Za dodatnu slatkoću sve začini sa žlicom meda ili javorovog sirupa. 

Za pripremu osnovne, najobičnije zobene kaše potrebne su ti pahuljice i voda ili mlijeko. Nakon što odabranu tekućinu zagriješ na štednjaku, u nju umiješaj zobene pahuljice i par minuta nastavi miješajući kuhati. Što dulje miješaš, kaša će biti gušća.

Kada si dobila željenu gustoću, istresi ju u posudicu i dodaj joj začine, voće ili orašaste plodove kojima ćeš ju obogatiti. Za kašu s jabukama trebat će ti tek nekoliko namirnica, a dobit ćeš vrlo ukusan obrok. 

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • 60 g zobenih pahuljica
  • 1/2 žličice cimeta
  • 150 ml zobenog mlijeka
  • 1 žlica kokosovog ulja

Čoko zobena kaša sa šumskim voćem

Priprema:

Dok pripremaš osnovnu kašu, namoči chia sjemenke da nabubre. Za vrijeme bubrenja, par puta ih promiješaj kako se ne bi zalijepile. Za to vrijeme u lončiću zagrij mlijeko pomiješano s kakaom, a kada zakipi dodaj zobene pahuljice. Zatim sve zajedno miješajući kuhaj 10-ak minuta dok ne dobiješ željenu gustoću. 

Na kraju dodaj med i nabubrene chia sjemenke, a kada preliješ kašu u zdjelicu iz koje ćeš jesti dodaj svom obroku još malu žličicu Proteinelle te sve ukrasi šumskim voćem koje će kaši dati notu svježine. 

Sastojci: 

  • 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
  • 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
  • 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica Proteinelle 
  • Oko 50 g šumskog voća (borovnice, maline)

Zobena kaša s bananom i bademima

Priprema:

U lončić stavi zobene pahuljice, mlijeko i vodu. Sve skupa s povremenim miješanjem kuhaj dok se ne dobije kaša. Za to vrijeme, nareži bananu na kolutiće i u lonac ju dodaj naribanu. Sve zajedno kuhaj na vrlo laganoj vatri uz miješanje, dok se kaša ne zgusne i postigne gustoću sličnu pudingu. Nakon 10 do 15 minuta, makni kašu s vatre i ostavi jednu minutu da se slegne, a zatim ju posluži u zdjelicu i dodaj joj bademe.

Po želji ju možeš zasladiti s malo meda ili čokoladnog preljeva.

Sastojci:

  • 60 g sitnih zobenih pahuljica
  • 180 ml mlijeka
  • 180 ml vode
  • 1 zrela banana