Žlica prežgane juhe smirit će tvoj želudac i vratiti te u djetinjstvo

Prežganu ili ajnpren juhu pripremale su još naše bake, a jednom kada vidiš kako se lako priprema, kuhat ćeš ju svaki dan

Žlica prežgane juhe smirit će tvoj želudac i vratiti te u djetinjstvo
Foto: www.profimedia.hr
U narodu poznata kao prežgana ili ajnpren juha, zapravo je juha s brašnom i crvenom paprikom u koju je dodano jaje. Tradicionalno se priprema u kontinentalnoj Hrvatskoj već dugi niz godina, a u posljednjih je nekoliko godina pomalo zaboravljena. Vrijeme je da vratimo tradiciju na stol i počnemo pripremati više ovakvih narodnih jela. Osim što je ukusna i sentimentalna, odličan je lijek za bolove u trbuhu, ali i mamurluk.

Sastojci

3 žlice glatkog brašna
3 žlice suncokretovog ulja
1 žličica crvene paprike
1.5 litra vode
2 velika jaja
1 žličica soli
0.5 žličice papra

Priprema

01.

U loncu pomiješaj brašno, ulje i crvenu papriku pa sve zajedno zapeci dok ne dobije malo tamniju boju.

02.

Na smjesu dodaj vodu i ostavi da zakuha. Kada voda poče ključati dodaj začine.

03.

Jaja na gornjoj i donjoj strani probuši tako da dobiješ rupice promjera oko 3 milimetra. U vruću juhu upuhuj jaje tako da jedan otvor držiš iznad juhe i u drugi pušeš.

04.

Kuhaj još nekoliko minuta i prežgana juha je spremna. Posluži ju toplu, po želji s kockicama pečenog kruha.

Savjet

Za još bogatiji okus juhe vodu zamijeni povrtnim temeljcem. Osim papra i soli, u juhu možeš dodati kima, muškatnog oraščića ili drugih začina po ukusu.

žena.hr
25.5.2021.