Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



Prijedlog jelovnika za 20.2.2012.


DORUČAK


Raženi kruh s kikiriki maslacem i naribanom svježom mrkvom
Svježi sok od naranče
Jabuka


RUČAK

Pikantno varivo od leće i pastrnjaka
Tjestenina s umakom od blitve
Salata od ribanoga crvenog kupusa
Veganske krafne


Pikantno varivo od leće i pastrnjaka  
Sastojci:
ulje
glavica luka
1 mrkva srednje veličine
1 poriluk
1 l juhe od povrća
250 g smeđe leće
2 velika pastrnjaka
2 lista lovora
malo čilija ili ljute paprike
po želji ribani ili sušeni đumbir
nasjeckani peršin
sol, papar

Priprema:
Namočiti leću preko noći u slanoj vodi. Nasjeckani luk pirjati na ulju. Dodati na kockice narezanu mrkvu i poriluk te lagano pržiti, uz stalno miješanje. Dodati juhu od povrća i leću i kuhati dok ne omekša. Pastrnjak oguliti, narezati na kocke i dodati u varivo zajedno s lovorom, čilijem i đumbirom. Kuhati još 10 minuta, pa dodati sol i papar. Dodati peršin i kuhati još 5 minuta na laganoj vatri.

Tjestenina s umakom od blitve

Sastojci:
300 g tjestenine
1 vezica blitve
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
voda
sol
papar
ulje
sojino vrhnje za kuhanje

Priprema:
Blitvu očistiti i oprati. Odvojiti bijeli dio i nasjeckati. Listove narezati na trake. Luk nasjeckati i pirjati na ulju. Dodati blitvu, sitno nasjeckani češnjak i začine te sve zajedno pirjati. Po potrebi dodati malo vode (uglavnom blitva pusti svoju vodu). Kad je blitva kuhana, sve miksati štapnim mikserom dok se ne dobije kremasti umak. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i po potrebi još soli i papra. Tjesteninu kuhati u dosta slane vode. Na svaki tanjur staviti tjesteninu i preko nje preliti umak od blitve.

Veganske krafne

Sastojci:
1 kg bijelog brašna
1 paketić praška za pecivo
10 dag šećera
50 g margarina izrezanog na tanke listiće
4 g svježega kvasca
3 dl sojinog mlijeka
1 vanilin šećer
prstohvat soli
marmelada po želji

Priprema:
Prosijati brašno i prašak za pecivo. U sredini brašna napraviti rupicu u koju se dodaju šećer, mlijeko s dignutim kvascem i prstohvat soli. Sve lagano izmiješati. Izrezani margarin rasporediti po tijestu te izraditi tijesto dok ne postane elastično. Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplome da se digne. Zatim ga razvaljati na debljinu jednog centimetra. Čašom ili okruglim oblikom izrezati pokladnice i opet ih ostaviti stajati dvadesetak minuta. Pržiti ih lagano u posudi s poklopcem i dosta ulja. Prvo ih pržiti s jedne strane, pokrivene, a kada se okrenu na drugu stranu, posudu ostaviti otkrivenu. Vaditi ih šupljikavom žlicom i stavljati na upijajući papir, a potom ih uvaljati u mješavinu brašna i cimeta. Marmeladu uštrcati štrcaljkom za kolače.


VEČERA

Krumpir salata s rikolom i tofuom

Krumpir salata s rikolom i tofuom

Sastojci:
5 krumpira srednje veličine
150 g svježe rikole
150 g svježeg mekog tofua
pola vezice mladog luka
3 žlice maslinovog ulja
pola žlice soja umaka
sok 1 limuna
sol

Priprema:
Krumpir skuhati u ljusci. Ostaviti da se ohladi, oguliti i narezati na manje ploške. Rikolu oprati i uzdužno natrgati rukama. Luk nasjeckati na kolutiće. Tofu narezati na kockice i poprskati soja umakom. Sve pomiješati i začiniti solju, uljem i limunovim sokom.

Za međuobroke: kivi, mandarina, sušene datulje, bademi, sok od cikle

Dobar tek!