Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak


Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.




Prijedlog jelovnika za 19.prosinac


DORUČAK

Puding od riže Kakao sa sojinim mlijekom Banana

Puding od riže

Sastojci:
250 g bijele riže,
100 g šećera,
1 vanilin šećer,
1 žličica naribane narančine korice,
margarin,
100 g grožđica;
za preljev - 200 ml vode,
100 g šećera,
2 žlice limunova soka,
1 žlica škrobnoga brašna

Priprema:
Rižu skuhati i procijediti. U vruću kuhanu rižu umiješati šećer, vanilin šećer, koricu naranče i miješati dok se šećer ne otopi. Kalup za puding premazati margarinom, rasporediti oprane grožđice, preko njih ravnomjerno složiti rižu i lagano utisnuti žlicom. Pripremljenu rižu kuhati na pari 30 minuta. Vodu, šećer i limunov sok zagrijati do vrenja, a zatim dodati škrobno brašno, razmućeno u malo vode. Sve kratko prokuhati. Kuhanu rižu izvaditi iz kalupa i preliti pripremljenim preljevom. Poslužiti rashlađeno.

RUČAK

Juha od cvjetače s čipsom od poriluka
Sarma sa seitanom
Pire krumpir
Kolač od rogača i jabuka

Juha od cvjetače s čipsom od poriluka

Sastojci:
luk,
manja glavica cvjetače,
60 g margarina,
50 g poriluka,
1 l povrtnog temeljca,
prstohvat soli,
3 žlice bučinog ulja

Priprema:
Na margarinu zažutiti luk i poriluk te dodati očišćenu cvjetaču. Još malo pirjati i preliti temeljcem. Kad je sve gotovo, posoliti, promiješati štapnim mikserom i poslužiti s malo bučinog ulja i čipsa od poriluka. Čips od poriluka dobije se tako da se usitni zeleni dio i poprži na vrućoj tavi.

Sarma sa seitanom

Sastojci:
1 glavica kiselog kupusa;
1 kg svježeg seitana,
2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam),
0,5 šalice nekuhanoga prosa,
100 g dimljenog seitana ili tofua,
2 mrkve,
1 peršin,
1 mali celer,
2 glavice luka,
2-3 češnja češnjaka,
4 žlice brašna tip 850,
2-3 žlice sojinog umaka;
2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna,
sol, crvena mljevena paprika, ulje

Priprema:
Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

Kolač od rogača i jabuka

Sastojci:
6 žlica oštroga
6 žlica glatkoga brašna,
250 g mljevenog rogača,
6 žlica pšeničnih klica,
6 žlica smeđeg šećera,
4 žlice ulja,
400 ml mineralne vode,
4 srednje jabuke,
malo sjeckanih oraha ili lješnjaka,
prstohvat soli

Priprema:
Brašno, rogač, šećer, sol i pšenične klice na suho izmiješati u dubljoj posudi. Dodati oguljene i naribane jabuke, mineralnu vodu, ulje i ostalo te zamijesiti glatku smjesu. Smjesu izliti u manji namašćen i pšeničnim klicama posut kalup i staviti u zagrijanu pećnicu na oko 180-180ºC oko 60 min. Kolač se može preliti glazurom od čokolade.

VEČERA

Raženi kruh s namazom od slanutka
Salata od ribane mrkve i cikle
Namaz od slanutka



Sastojci:
200 g slanutka (namočenoga preko noći),
50 g sezama,
sok jednog limuna,
1-2 češnja češnjaka,
sol, 2-3 žlice maslinovog ulja,
papar, kim

Priprema:
Večer prije namočiti slanutak u dosta vode. Skuhati slanutak (bez soljenja jer to usporava brzinu kuhanja) i sačuvati malo vode. Sezam malo popržiti na tavi dok ne dobije lagano zlatnu boju, a zatim ga s malo ulja staviti u blender da pusti aromu, čime se dobiva tahini, umak od sezama. Dodati ohlađeni slanutak, nasjeckani češnjak, ulje i limunov sok te miksati dok se ne dobije željena gustoća – za rjeđi humus dodati malo vode u kojoj se slanutak kuhao. Po želji, mogu se dodati kim, papar i drugi začini. Može se čuvati dobro zatvoren u hladnjaku nekoliko dana.

Za međuobroke: mandarina, bademi, pistacije, salata od matovilca, kivi

Dobar tek!