Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak



Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.




Prijedlog jelovnika za 12.prosinac DORUČAK

Palenta sa sojinim jogurtom Bijela kava sa zobenim mlijekom Naranča

RUČAK

Zimska juha od ječma Proso s povrćem Pohani sojini odresci Umak od hrena

Zimska juha od ječma

Sastojci:
3-4 žlice ulja,
1 glavica luka,
300 g krumpira,
200 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin),
100 g ječma,
10 g suhih vrganja,
sol, papar, vezica nasjeckanog peršina

Priprema:
Ječam dan ranije namočiti, pa ga skuhati i ocijediti. Na ulju popeći narezano korjenasto povrće, krumpir narezan na kockice i očišćenu nenarezanu glavicu luka. Dodati 3 dl vode i kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Na kraju kuhanja luk izvaditi. Suhe vrganje ostaviti u hladnoj vodi 10 minuta. Zatim ih ocijediti, narezati na manje komadiće i dodati juhi zajedno s kuhanim ječmom. Sve zaliti litrom vruće vode, posoliti i kuhati još 15 minuta. Juhu poslužiti toplu, posutu peršinom i paprom.

Proso s povrćem

Sastojci:
1 šalica prosa,
5 komada sušene rajčice,
3 žlice maslinovog ulja,
na vrh noža curryja,
1 veći luk narezan na polumjesece,
pola manje glavice svježega mladog kupusa, narezanog na trakice,
2 šalice graška,
pola vezice sjeckanog peršina,
2 žlice umaka od soje,
sol

Priprema:
Kuhati proso u dvostrukoj količini posoljene vode (ako ispari, dodati još) oko 25 minuta. Rajčice (ako su u ulju,onda ne treba) potopiti u vruću vodu na par minuta, izrezati na komadiće. Na ulju popržiti luk, zatim dodati kupus, grašak i na kraju rajčicu. Posoliti i dodati curry i umak od soje. Kada povrće omekša, umiješati kuhani proso, dodati još malo vode i pustiti da se okusi prožmu. Na kraju dodati peršin.

Pohani sojini odresci

Sastojci:
500 g sojinih medaljona,
1 povrtna kocka,
pola žličice luka u prahu,
1 žličica češnjaka u prahu,
2 šalice integralnog brašna,
3 žlice senfa,
pola šalice vode,
2 žlice praška za pecivo,
ulje za prženje,
sol, papar

Priprema:
Sojine medaljone prokuhati s kockom povrtne juhe i malo soli, zatim ocijediti i ostaviti da se ohlade. U zdjeli pomiješati pola brašna, prašak za pecivo, sol, papar te luk i češnjak u prahu. U drugoj zdjeli pomiješati senf s 1 šalicom vode, dodati drugu polovicu brašna i dobro pomiješati. Medaljone uroniti u tijesto sa senfom, a zatim u suhu mješavinu brašna. Pržiti ih s obje strane uronjene u vruće ulje na srednje jakoj vatri, dok ne postanu zlatno smeđi.

Umak od hrena

Sastojci:
pola korijena hrena,
jedno sojino vrhnje (250 ml),
sok jednog limuna,
mažuran, vlasac,
sol, papar po želji

Priprema:
Hren naribati, pa pomiješati s ostalim sastojcima. Ostaviti da stoji par sati. Poslužiti s pohanim sojinim odrescima.


VEČERA

Pecivo sa sjemenkama s namazom od graha Koktel od špinata, cikle i mrkve Koktel od špinata, cikle i mrkve

Sastojci:
2 rukohvata špinata,
2 mrkve,
1 cikla,
1 jabuka,
1/2 oguljenog limuna

Priprema: Sve sastojke staviti u sokovnik i iscijeđeni sok odmah popiti.

Za međuobroke: banana, sušene smokve, orasi, kikiriki

Dobar tek!