Zeleni ponedjeljak

Odličan prijedlog jelovnika za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.

Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.
Ovom kampanjom teži se unaprijeđenju standarda kulture prehrane građana kroz održivo življenje, a time se uključujemo u veliku zajednicu svjetskih država i gradova.


PRIJEDLOG JELOVNIKA DORUČAK Brzi doručak od griza, voća i badema Kakao sa zobenim mlijekom Brzi doručak od griza, voća i badema

Sastojci: 2 šalice pšeničnog griza, 2 šalice sojinog mlijeka, 2 šalice vode, 1 vanilin šećer, 1 naribana jabuka, 2 žlice smeđeg šećera; za preljev: 150 g datulja bez koštica, 100 g grožđica, 2 šalice vode; bademi
Priprema:Sve sastojke pomiješati i kuhati uz stalno miješanje 10 minuta. Uliti u zdjelice. Datulje i grožđice oprati i prokuhati 2 minute u vodi. Zatim ih izmiksati i preliti preko griza. Ukrasiti cijelim ili mljevenim bademima ili drugim orašastim plodovima.

  RUČAK   Krem juha od bundeve, cvjetače i brokule Paprike punjene kus kusom i seitanom Salata od ribanog kupusa i mrkve s majonezom Krem juha od bundeve, cvjetače i brokule

Sastojci: 2 šalice bundeve, 1/2 šalice cvjetače, 1/2 šalice brokule, glavica luka, zobene pahuljice, maslinovo ulje, sol, papar, 1 l vode
Priprema: Luk nasjeckati i pirjati na ulju nekoliko minuta. Dodati vodu. Bundevu izrezati na kockice, a cvjetaču i brokulu na cvjetiće. Dodati povrće u vodu i zakuhati. Kada provri, začiniti solju i paprom i kuhati poklopljeno 15 minuta. Kuhanu juhu ispasirati i dodati zobene pahuljice. Količina pahuljica ovisi o željenoj gustoći juhe. Kuhati još 5-7 minuta i poslužiti.

Paprike punjene kus kusom i seitanom  
Sastojci: 1 luk, 200 g kus kusa, 100 g svježeg seitana, 50 g dimljenog seitana, 50 g svježeg tofua, 4 crvene paprike, sol, papar, kurkuma, ulje
Priprema: Zagrijati pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Na tavi zagrijati ulje i pržiti sitno nasjeckan luk dok ne posmeđi. Dodati tofu izrezan na sitne kockice, sitno nasjeckan svježi i dimljeni seitan i pirjati još 5 minuta. Kus kus posuti s malo kurkume i preliti kipućom vodom. Pustiti da odstoji 10 minuta. Kad kus kus omekša, dodati ga seitanu i pirjati još 2 minute. Začiniti solju i paprom. Smjesom seitana i kus kusa napuniti očišćene paprike, prerezane na pola. Premazati vanjski dio paprike uljem, složiti u lim za pečenje i peći 20 minuta.

Salata od ribanog kupusa i mrkve s majonezom

Sastojci:100 g veganske majoneze, 340 g naribanog zelenog kupusa, 1 veća mrkva, sol, papar
Priprema: Potrebno je sve sastojke dobro izmiješati, rashladiti i držati u hladnjaku prije posluživanja.

  VEČERA Musaka od bukovače i patlidžana Jogurt od soje   Musaka od bukovače i patlidžana  
Sastojci:80 dag patlidžana, 80 dag tikvica, 0,5 kg bukovača, šalica sojine šunke, manja glavica luka, 3 dl ulja, 1 dl sojinog vrhnja, umak od soje, sol, papar, prstohvat origana, margarin
Priprema:Patlidžane i tikvice narezati na ploške. Patlidžane posoliti i ostaviti da puste sok. U posebnu posudu dodati sojinu šunku i vode toliko da prekrije soju. Posoliti, popapriti i dodati umak od soje i i origano. Prokuhati oko 5 minuta dok soja ne upije svu tekućinu. Bukovače očistiti i narezati. Na ulju popržiti usitnjeni luk, dodati bukovače i pirjati dok ne omekšaju. Posoliti i popapriti. Dodati soju i malo pirjati. Patlidžane i tikvice uvaljati u brašno i popržiti na ostatku ulja. U vatrostalnu posudu premazanu margarinom slagati slojeve tikvica, patlidžana i bukovača, dok ima materijala. Preliti sojinim vrhnjem i peći pola sata u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.


Za međuobroke: kuhani kesteni, kruška, sok od grožđa, mandarina

Dobar tek!

Više recepata možete naći na zeleni-ponedjeljak.com


DOĐITE NA ZEGEVEGE FESTIVAL ODRŽIVOG ŽIVLJENJA!

Četvrti po redu ZeGeVege festival održivog življenja, u organizaciji udruge Prijatelji životinja, održava se 14.10. od 10 do 22 sata i 15.10.2011. od 9 do 15 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Posjetitelje očekuju preko 50 izlagača zdrave hrane i eko proizvoda, degustacije, prigodne prodaje, restoran sa Šumskim kuharom uz promotivne cijene, kutak za djecu, nagradne igre s više od 100 nagrada, besplatna šminkanja i friziranja, masaže, ekološke inovacije, reciklažno dvorište, projekcije filmova, cjelodnevni program pjevača i plesača na pozornici te brojni drugi zabavni i edukativni sadržaji. Posebna gošća ZeGeVege festivala je UN-ova ambasadorica dobre volje i dugogodišnja aktivistica za prava životinja Heather Mills, koja će se obratiti posjetiteljima 14.10. u 16 sati s nekoliko motivacijskih riječi o važnosti održivog življenja i biljne prehrane. Svi proizvodi koji se izlažu i promoviraju na Festivalu su isključivo biljnog podrijetla i nisu testirani na životinjama. (prijatelji-zivotinja.hr)