Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.


Poznate osobe biraju prehranu na biljnoj osnovi!

Što povezuje Joaquina Phoenixa, Tobeya Maguirea, Woodya Harrelsona, Princea, Martinu Navratilovu i Alanis Morissette? Ne, ne radi se o nekom zajedničkom glazbeno-glumačko-sportskom projektu, već su svi oni vegani, odnosno hrane se namirnicama biljnog podrijetla. Broj poznatih osoba koje prihvaćaju vege prehranu raste iz dana u dan. Na promjenu prehrane potiče ih želja da budu zdraviji i izgledaju ljepše, vitkije i mlađe, ali i da izravno utječu na smanjenje patnje životinja i uništavanja okoliša. Pogledajte popis poznatih vegetarijanaca i pronađite u njima inspiraciju i poticaj za osobne promjene u prehrani.

PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 21. SVIBNJA 2012.   DORUČAK

Pecivo sa sjemenkama s namazom od humusa s crnim maslinama
Kakao sa zobenim mlijekom
Jagode

Humus s crnim maslinama
Sastojci:
1 konzerva slanutka,
1 mali iscijeđeni limun,
1 češanj češnjaka,
crni papar, sol,
1-2 žličice usitnjenog kumina,
4 žlice maslinova ulja,
4 crne masline bez koštica

Priprema:
Ocijediti slanutak i odvojiti svu vodu. Izmiksati ga glatko sa svim ostalim sastojcima. Ako je potrebno, dodati 1-2 žlice vode kako bi humus bio kremastiji.


RUČAK

Varivo od koprive
Sejtan a la Cordon Bleu s crvenom rižom
Zelena salata sa sušenim rajčicama

Varivo od koprive
Sastojci:
2 žlice maslinova ulja,
1 nasjeckani luk,
veliki snop mlade koprive,
2 veća krumpira,
20 dag sitne tjestenine bez jaja,
sol

Priprema:
Na ulju prepržiti luk i krumpir narezan na kockice. Kad je krumpir gotovo kuhan, dodati nasjeckanu koprivu, litru i pol vode i malo soli. Kad zakuha, umiješati tjesteninu.

Sejtan a la Cordon Bleu s crvenom rižom
Sastojci:
sejtan i tofu (za četiri osobe);
za marinadu - tamari umak,
maslinovo ulje,
senf,
papar, sol,
kurkuma,
češnjak;
za paniranje - 2 šalice slanutkova brašna,
pola šalice brašna T-850,
prstohvat soli,
kurkuma,
vlasac,
curry,
crvena paprika;
400 g crvene riže,
8 dl vode,
100 g rikole,
aru-prah ili škrobno brašno

Priprema:
Sejtan i tofu izrezati na tanke kriške i pustiti da dva-tri sata odstoje u svježe pripremljenoj marinadi. Kad je mariniranje pri kraju, napraviti smjesu za paniranje i još dodati vodu dok se ne dobije smjesa nešto gušća od one za palačinke. Potom spojiti sejtan i tofu, umočiti u smjesu i stavljati u vruće ulje. Pržiti dok ne dobije rumenu boju. Rižu preliti s posoljenom vodom i kuhati oko pola sata. Rikolu usitniti u blenderu s dva dl vode, dodati jednu žličicu aru-praha ili škrobnoga brašna razmućenog s malo vode, a potom sve staviti na vatru da zakipi. Posoliti i preliti po crvenoj riži. Ukrasiti svježom rikolom ili sjemenkama po želji.


VEČERA
Mediteranska salata
Kiflice sa začinima

Mediteranska salata
Sastojci (za 6 do 8 osoba):
600 g krumpira,
1 šalica kuhanoga graha (ili iz konzerve),
300 g rajčica,
vezica mladog luka,
50 g maslina,
1 žlica kapara,
3 žlice octa,
2 žlice bučinog ulja,
2 žlice maslinova ulja, sol

Priprema:
Skuhati krumpir u ljusci, zatim ga oguliti i narezati na ploške. Grah ocijediti, a rajčice i masline očistiti i narezati. Povrće staviti u zdjelu, dodati kapare i pomiješati. Preliti salatu octom i uljem, posoliti neposredno prije posluživanja i lagano je promiješati.


Kiflice sa začinima
Sastojci:
1 kg brašna (pola oštrog, pola glatkog - 800 g za smjesu, a 200 g za posipanje),
pola litre nezaslađenog sojinog mlijeka,
1 svježi kvasac,
2 žličice soli,
2 prstohvata šećera,
1 biljni margarin (250 g),
začinska smjesa od sezama, origana, papra, Vegete Mediteran i crvene mljevene paprike

Priprema:
U mlako mlijeko dodati šećer i izmrviti kvasac. Ostaviti smjesu da se diže u pećnici ugrijanoj na 50°C 15-ak minuta. Za to vrijeme u brašno dodati sol. Kad se smjesa dignula, postupno u nju dodavati brašno miksajući mikserom (lopaticama za tijesto). Zatim izraditi tijesto dok ne postane mjehuričasto, pa ga staviti u pećnicu ugrijanu na 50°C na pola sata. Kada se tijesto digne, podijeliti ga na pet jednakih kruščića i svaki izvaljati na pola cm u krug. Svaki krug izrezati na osam trokuta preko kojih treba posuti i utrljati začinsku smjesu. Zamotati trokute, počevši od šireg dijela. Tepsiju namazati debelo s pola margarina. Poslagati kiflice, a drugu polovicu margarina naribati na kiflice i posuti po želji sezamom, kimom i sl. Peći na 200°C 15-20 minuta, dok ne porumene.


Za međuobroke: jabuka, naranča, limunada, pistaciji

* Recept Sejtan a la Cordon Bleu s crvenom rižom je od zagrebačkog vege restorana Vegehop, koji svaki 'Zeleni' ponedjeljak daje 20% popusta na dnevni meni.

Dobar tek!