Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.


PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 16. SRPNJA 2012.   DORUČAK

Integralno pecivo premazano lanenim uljem, s kriškama dimljenog tofua, listom matovilca i maslinama
Smoothie od lubenice i vanilije


Smoothie od lubenice i vanilije

Sastojci:
2 šalice lubenice narezane na kocke,
šalica malina,
2 kugle veganskoga sladoleda od vanilije

Priprema: U blender staviti kocke lubenice i maline te miksati 20-ak sekundi dok se ne dobije gusta smjesa. Zatim dodati kugle sladoleda od vanilije i miksati još 20-ak sekundi. Na kraju ostaviti u hladnjaku, pa dodati nekoliko kocki leda.


RUČAK

Juha od krastavaca
Salata od pečenih paprika i graha
Pire krumpir
Sladoled od avokada i banane

  Juha od krastavaca

Sastojci:
2 šalice sojinog vrhnja,
1 mladi luk,
50 g mekog tofua,
5 oguljenih i izrezanih na kockice krastavaca,
1 žlica svježeg kopra,
sok 1 limuna,
maslinovo ulje,
papar, sol,
svježa metvica po želji

Priprema: Sve sastojke staviti u multipraktik te dobro izmiksati. Ukrasiti svježim krastavcima.


Salata od pečenih paprika i graha

Sastojci:
500 g skuhanoga crvenog graha,
4 komada crvene pečene paprike,
2 češnja češnjaka,
2 žlice maslinovog ulja,
1 žlica aceto balsamico,
sol

Priprema: Paprike ispeći i oguliti, pa očistiti od sjemenki i narezati na trakice. Skuhani grah ocijediti, a češnjak narezati na sitno. Sve to promiješati. Promiješati maslinovo ulje, sol i aceto balsamico te preliti preko graha.



Sladoled od avokada i banane

Sastojci:
1 avokado,
1 banana,
sok 2 naranče,
1 žličica mljevenog rogača

Priprema: Izmiksati sve sastojke i zamrznuti.


VEČERA
Vegetarijanski ražnjići
Kruh sa suncokretovim i bučinim sjemenkama
Salata od rajčica i zelene salate, sa sezamovim sjemenkama

Vegetarijanski ražnjići

Sastojci:
1 kg šampinjona,
250 g sojinih komadića (ili sejtana),
1 kg patlidžana,
1 kg tikvica,
1 kg paprike,
1 kg luka,
sojin umak,
usitnjeni češnjak,
sol, papar,
maslinovo ulje

Priprema: Patlidžane oprati i narezati na ploške debele oko 2 cm te dobro posoliti. Ostaviti da stoje oko pola sata, zatim istisnuti iz njih višak vode, narezati ih na kocke i posuti češnjakom. Sojine komadiće kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti, dodati umak od soje i češnjak. Šampinjone oguliti i prepoloviti. Tikvice oprati i narezati na kocke. Paprike oprati i narezati na kvadrate. Luk oguliti i narezati na kocke. Na drvene štapiće za ražnjiće nabadati komade povrća, soje i šampinjona. Sve posoliti i popapriti te nauljiti. Peći na roštilju ili u pećnici (poslagano u tepsiji u dva sloja). Kad budu pečeni, još ih malo poprskati uljem (i sojinim umakom ako nisu dovoljno slani).


Za međuobroke: breskva, dinja, kupine, kikiriki, marelica  


Dobar tek!