Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu. Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



Prijedlog jelovnika za 16.4.2012.

DORUČAK
Zobene pahuljice s rižinim mlijekom, mljevenim orasima te usitnjenim sušenim marelicama i datuljama
Jabuka


RUČAK
Povrtna juha s grizom
Sejtan u umaku od kopra s mahunama i krumpirom
Salata od naribane cikle, mrkve i zelene salate
Torta od čokolade i naranče

Povrtna juha s grizom
Sastojci:
1 veći crveni luk,
2 mrkve,
1 manja cvjetača,
1 glavica brokule,
malo bučinog ulja,
1 dl nezaslađenog sojinog mlijeka,
1 dl pšenične krupice,
sol, papar, peršin

Priprema:
Na ulju zažutiti nasjeckani luk. Dodati narezanu mrkvu, pa potom usitnjenu cvjetaču i brokulu. Dodati toplu vodu, posoliti i popapriti. Kuhati na srednjoj temperaturi dok povrće ne omekša. Juhu procijediti. 2/3 povrća propasirati, a ostatak ostaviti u komadima i vratiti u juhu. Dodati sojino mlijeko i, miješajući, ukuhati griz. Kuhati još desetak minuta. Posuti sjeckanim peršinom i poslužiti.

Sejtan u umaku od kopra s mahunama i krumpirom
Sastojci:
½ kg mahuna,
1 luk,
1 vezica kopra,
1 sojino, rižino ili zobeno vrhnje za kuhanje,
1 limun,
brašno,
margarin,
sol, papar;

za krumpir - ½ kg krumpira,
1 luk,
kim,
vlasac,
ulje,
sol;

za sejtan - ½ pakiranja mariniranog ili dimljenog sejtana,
3 kisela krastavca,
senf, sol, papar

Priprema:
Mahune kuhati u slanoj vodi, ocijediti i pomiješati s otopljenim margarinom. Luk sitno narezati i pirjati na masnoći. Dodati sejtan, 1 žlicu senfa, sitno nasjeckane krastavce, sol i papar te sve zajedno pirjati. Krumpire skuhati i oguliti. Luk nasjeckati i pržiti u ulju da bude zlatnožute boje. Dodati sjeckani kim i grubo narezani krumpir. Sve zajedno pržiti, pa posoliti i posuti vlascem. Za umak od kopra, margarin otopiti, dodati brašno i kratko pržiti. Doliti vodu ili juhu od povrća i dobro promiješati. Pustiti da zakuha. Dodati sitno nasjeckani kopar, vrhnje, sol, papar i limunov sok te još jednom dobro promiješati. Umak treba biti srednje gustoće.

Torta od čokolade i naranče
Sastojci:
180 g margarina,
360 g šećera,
50 ml sojinog mlijeka,
naribana korica jedne naranče,
sok od dvije ocijeđene naranče,
čašica likera od naranče,
60 g kakaa,
320 g brašna,
jedna vrećica kvasca,
prstohvat soli

Priprema:
Izmiksati margarin sa 180 g šećera. Dodati sojino mlijeko i još 180 g šećera. Dodati naribanu koricu naranče i narančin sok, liker od naranče i kakao. Na kraju dodati brašno, kvasac i sol. Smjesa ostane kremasta i pjenasta. Staviti u kalup za tortu i peći jedan sat u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.


VEČERA
Pecivo sa sjemenkama s namazom od graška i badema
Salata od rikole s tofuom

Namaz od graška i badema
Sastojci:
150 g smrznutog ili svježeg graška,
100 g mljevenih badema,
4 žlice maslinovog ulja,
limun,
sol, papar

Priprema:
Ubaciti grašak na kratko u kipuću vodu, pa ga isprati po mlazom hladne vode. Ocijediti ga i izmiksati s ostalim sastojcima.

Salata od rikole s tofuom
Sastojci (po osobi):
50 g svježe rikole,
50 g svježeg tofua,
sok polovice limuna,
malo češnjaka u prahu,
1 žlica mljevenog sezama,
1 žlica umaka od soje,
malo soli,
1 žlica maslinovog ulja

Priprema:
Rikolu oprati i istrgati na manje komade, tofu narezati na kocke i malo zdrobiti vilicom. Pomiješati sve sastojke i poslužiti.

Za međuobroke: banana, kivi, nesoljeni kikiriki, sojin puding od vanilije, indijski oraščići

Dobar tek!

* Recept 'Sejtan u umaku od kopra s mahunama i krumpirom' je iz kuharice Mljac.