Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak


Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



Prijedlog jelovnika za 12.3.2012.

DORUČAK
Graham pecivo s namazom od mrkve i curryja
Kriška dimljenog tofua, kiseli krastavci
Jabuka

Namaz od mrkve i curryja
Sastojci:
500 g mrkve,
1/4 šalice sjemenki suncokreta,
1 češanj češnjaka,
1 žličica curryja,
1/2 žličice mljevenog ili gnječenog kumina,
1/4 žličice soli,
1 žlica svježe iscijeñenog soka limuna

Priprema: Izrezati mrkvu na komade i kuhati. Ocijediti mrkvu i maknuti sav višak vode. U meñuvremenu, popržiti
sjemenke suncokreta u tavi. Ubaciti sjemenke u posudu i izmrviti ih štapnim miskerom. Dodati preostale sastojke i opet
miksati štapnim mikserom dok se ne dobije glatka smjesa. Dodati soli ili papra po želji, ako je potrebno.


RUČAK
Gusta juha s prosom
Integralni špageti s umakom od crvene leće
Zelena salata s bučinim sjemenkama i bučinim uljem
Kolač od maka

Gusta juha s prosom
Sastojci:
1 šalica luka izrezanog na polumjesece,
1 šalica krumpira narezanog na kockice,
2-3 žlice prosa,
2 šalice kelja narezanog na trakice (odvojiti žuti od zelenog dijela),
3-4 šalice povrtnog temeljca,
1 žličica kima i korijandera,
sol

Priprema: Na malo ulja ispirjati luk i krumpir. Dodati proso, kelj i začine. Kratko pirjati i zaliti vrućim temeljcem. Kuhati
20-25 minuta. Kušati i začiniti. Po želji izmiksati. Dodati zeleni dio kelja i još kratko prokuhati.

Integralni špageti s umakom od crvene leće
Sastojci:
500 g integralnih špageta,
1 velika glavica luka,
2 velike mrkve,
2 češnja češnjaka,
150 g crvene leće,
2-3 žlice ulja,
500 ml pasiranih rajčica,
1 konzerva pelata,
50 ml bijelog vina ili juhe od povrća,
250 ml juhe od povrća,
sol,
papar,
bosiljak,
origano,
2 žlice nasjeckanog peršina,
100 ml sojinog ili zobenog vrhnja

Priprema: Povrće oguliti i očistiti. Luk i češnjak nasjeckati, mrkvu naribati. Zagrijati ulje i najprije pirjati luk. Dodati
naribanu mrkvu i nekoliko minuta lagano pržiti, uz stalno miješanje. Dodati češnjak i leću, promiješati te dodati bijelo
vino i juhu od povrća. Potom dodati pasiranu rajčicu, pelate, papar, sol, origano i bosiljak i pustiti da zakuha. Kuhati na
laganoj vatri oko 20 minuta, uz povremeno miješanje. U meñuvremenu skuhati špagete. Kad je leća kuhana, dodati
peršin i vrhnje te poslužiti sa špagetima.

Kolač od maka
Sastojci:
2 čaše maka,
2 čaše šećera,
2 čaše sojinog mlijeka,
3 čaše brašna,
1 čaša ulja,
1 vanilin šećer,
pola vrećice praška za pecivo

Priprema: Pomiješati sve sastojke i uliti u pobrašnjen kalup za kolače. Peći oko 40 minuta na oko 180°C. Preliti
čokoladnom glazurom.


VEČERA
Popečci od špinata
Kuhana brokula s umakom od slanutka


Popečci od špinata
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica,
1 šalica kukuruzne krupice,
0,5 kg svježega špinata,
1 mladi luk,
češanj češnjaka,
1 šalica oraha,
sol,
peršinov list,
sezamove sjemenke

Priprema: U slanoj vodi skuhati zobene pahuljice i kukuruznu krupicu. U gustu smjesu dodati na pari 2-3 minuta kuhan i
izrezan špinat, mladi luk, češnjak, sezamove sjemenke, narezane orahe i peršinov list. Sve izmiješati, posoliti, oblikovati
popečke i peći po dva sa svake strane na laganoj vatri.

Umak od slanutka
Sastojci:
1 konzerva slanutka ili 250 g prethodno kuhanoga slanutka,
voda,
1 žlica maslinova ulja,
sojin umak,
kurkuma,
sol,
češnjak u prahu,
kim,
čili,
peršin

Priprema: Slanutak oprati, staviti u posudu i dodati vode, toliko da ga prekrije. Gnječilicom za pire krumpir zgnječiti
slanutak da se dobije jednolična smjesa, no može ostati i malo krupnijih komada. Ugrijati žlicu maslinova ulja, na njega
izliti smjesu zgnječenoga slanutka i vode. Dodati soja sos, kurkumu i ostale začine. Kuhati nekoliko minuta uz stalno
miješanje kuhačom, do željene gustoće. Odmah politi po brokuli.

Za međuobroke: sušene smokve, bademi, naranča, mango

Dobar tek!