Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



Prijedlog jelovnika za 5.3.2012.

DORUČAK
Voćne kukuruzne kocke
Svježi sok od naranče

Voćne kukuruzne kocke
Sastojci:
500 g kukuruznoga griza
1,5 l vode
malo soli
100 g suhoga grožđa
100 g suhih smokava
100 g oraha
100 g badema

Priprema:
Grubo nasjeckane suhe smokve, grožđice, orahe i bademe lagano umiješati pred kraj kuhanja palente. Ova
količina oraha, badema, smokvi i grožđica može se povećavati. Peći u kalupima za muffine ili sve izliti u lim za pečenje
i zapeći u pećnici na laganoj temperaturi. Ohladiti, izrezati na kocke i poslužiti uz svježi sok od naranče.


RUČAK
Juha od špinata i tofua
Sojini medaljoni s mrkvom i graškom
Salata od matovilca i radiča

Juha od špinata i tofua
Sastojci:
225 g svježega špinata
otprilike 14 kockica svježeg tofua
2 žlice ulja
2 žličice soli
600 ml vode
2 žlice
umaka od soje
1 žličica sezamovog ili bučinog ulja

Priprema:
Očistiti i oprati špinat, ocijediti ga i narezati na manje dijelove. Pripremiti tofu. U većem loncu zagrijati ulje,
kratko popržiti špinat dok ne omekša, dodati sol i vodu i pustiti da provri. Dodati tofu i umak od soje i kuhati još 2
minute. Prije posluživanja, dodati sezamovo ili bučino ulje.

Sojini medaljoni s mrkvom i graškom
Sastojci:
900 g sojinih medaljona
800 g fino nasjeckanog luka
500 g narezane mrkve
400 g zamrznutoga graška
1 konzerva kukuruza (250 g)
0,050 l crvenog vina
povrtni temeljac za juhu
50 g margarina
1 svežanj začinskog bilja,
sol, papar, umak od soje

Priprema:
Luk i mrkvu pirjati na margarinu. Dodati grašak, crveno vino i povrtni temeljac za juhu. Pirjati na laganoj vatri
dok mrkva i grašak ne postanu mekani. Dodati kukuruz i estragon. Potom dodati sojine medaljone, prethodno
prokuhane oko 20 minuta u posoljenoj vodi i popržene na margarinu, i svežanj začinskog bilja. Posoliti i popapriti te
dodati umak od soje, prema želji. Prije posluživanja, odstraniti svežanj bilja.


VEČERA
Raženi kruh s namazom od kikirikija
Salata od blitve, mrkve i šampinjona

Salata od blitve, mrkve i šampinjona
Sastojci:
100 g blitve
4 mrkve
100 g šampinjona
limunov sok
umak od soje
maslinovo ulje
češnjak u prahu
sol
papar
mljeveni ružmarin (po želji)

Priprema:
Blitvu očistiti i prokuhati 5 min u slanoj vodi, dobro ocijediti i izrezati na rezance. Svježu mrkvu očistiti i tanko
narezati na kolutiće. Šampinjone očistiti i prokuhati 5 min, ohladiti i izrezati na listiće. Sve sastojke promiješati i dodati
začine. Poslužiti hladno.

Za međuobroke: avokado, kivi, integralno pecivo sa sojinim jogurtom, banana

Dobar tek!