Zdravi i osvježavajući recepti za ljetne deserte

Izdvojili smo 5 prefinih recepata sa sezonskim voćem

Zdravi i osvježavajući recepti za ljetne deserte

Crumble sa voćem

Sastojci za 6 osoba

Tekst se nastavlja ispod oglasa


350 g brašna
100 g šećera
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
2 jaja
200 g maslaca
400 g voća po izboru (marelice, šljive, jabuke..)


Postupak pripreme

1. U brašno dodati šećer, 1 vanilin šećer, prašak za pecivo, prstohval soli, 2 jaja i 200 g hladnog maslaca narezanog na listiće. Sve dobro izmiješati mikserom.
2. Pripremiti šumsko voće (ja sam koristila domaće jagode, kupine i borovnice koje sam ljetos zamrznula), ako je pustilo sok, malo (ne previše) iscijediti rukom da ne bi pustilo previše soka tokom pečenja. Ja sam dodala jedan vanilin šećer i sasvim malo šećera u prahu u svježe voće jer su borovnice kiselkaste i sve to lagano promiješala da voće ne izgubi svoj oblik.
3. 2/3 tijesta staviti u kalup veličine 24x30 (može i kalup srednje veličine koji imate) rasporediti ga kao podlogu i ostaviti da sa strane ima mali rub kao u američkim pitama.
4. Šumsko voće poredati po cijelom tijestu i preostalu 1/3 tijesta izmrviti po voću. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 30 minuta (dok ne porumeni). Kad se ohladi, sve posuti šećerom u prahu.

3/6