Važni savjeti

Zašto termički obrađujemo hranu?

Sigurnost u kuhinji svima nam je važna, no jesi li se ikad zapitala zašto je potrebna termička obrada hrane?

Termička obrada hrane: zašto je potrebna?
Foto: Unsplash

Natjecatelji nove sezone RTL-ove gastro uspješnice 'Tri, dva, jedan – kuhaj!', koju možete pratiti od ponedjeljka u 20.45 sati, sigurno znaju odgovor na ovo pitanje. Evo što kažu istraživanja i struka.

Image
Batch cooking by Ivana

Brzo i zdravo kuhati te gubiti kilograme? Keto batch cooking je idealan za to

Sirova hrana, poput mesa, ribe i jaja može sadržavati bakterije koje uzrokuju trovanje hranom. Optimalna temperatura za razmnožavanje većine bakterija koje uzrokuju trovanje hranom je između 5 – 63 stupnja Celzijusa, dok se na temperaturama od preko 70 stupnjeva Celzijusa većina bakterija ubije, a ispod 5 stupnjeva Celzijusa većina bakterija ima malu ili uopće nema mogućnost razmnožavanja.

Većina metoda kuhanja, ako se pravilno izvode, zagrijavat će hranu preko 70 stupnjeva Celzijusa pa će primjena takve temperature tijekom pažljivo izračunatog vremenskog razdoblja (zajedno s ispravnim postupcima pripreme i skladištenja hrane) spriječiti mnoge bolesti koje se prenose hranom i koje bi se inače manifestirale ukoliko konzumiramo sirovu hranu.

Campylobacter, Salmonella i Listeria monocytogenes tri su najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje hranom i zabilježeno je da svake godine utječu na zdravlje preko 380 000 građana Europske unije.