Uskrsna sirnica

Poznata i pod nazivom pinca ili uskrsna pogača, ova slastica tradicionalno je uskršnje jelo u Hrvatskoj

Uskrsna sirnica

U košari s hranom koja se u uskrsno jutro nosi na blagoslov obavezno će se naći pinca ili sirnica, kako se naziva u Dalmaciji. U drugim je krajevima poznata i pod imenom uskrsna pogača. Sirnica se tradicionalno jede za doručak na sam Uskrs. Koliko je ta slastica posebne arome i boje omiljena na hrvatskome jugu govori i inicijativa s otoka Brača da se ove godine na Uskrsni ponedjeljak u Sutivanu održi gastronomska manifestacija „Smotra sirnica  otoka Brača“. Radi se o događanju koje će okupiti predstavnike više bračkih mjesta, čuvare gastronomske tradicije otoka i gurmane na smotri i degustaciji tradicionalnih Uskršnjih kolača – sirnica. Svako bračko mjesto ima pravo prijaviti do četiri uzorka sirnica koje će predstavnici mjesta donijeti na degustaciju i po jednog člana gastronomskog žirija, kako bi ocjenjivanje bilo što objektivnije.  

Sirnica

Sastojci:
1,5 kg brašna
100 g svježeg kvasca
300 g maslaca
400 g šećera
8 žumanjaka
2 vanilin šećera
sol
korica neprskanog limuna
korica neprskane naranče
jaje za premazivanje

Priprema:
Izmrvljeni kvasac izmiješajte s malo šećera, malo ugrijanog brašna i mlake vode, pa ga pokrivenog stavite na toplome da uzraste. Brašno ugrijte i s maslacem sitno razmrvite. Napravite u sredini  jamicu, i dodajte šećer, žumanjke, vanilin šećer, sol, ribanu limunovu koricu i dignuti kvasac. Po potrebi dodajte malo toploga mlijeka. Umijesite čvršće tijesto, dobro ga izradite, pa ga pokrivenog ostavite na toplom mjestu da se diže nekoliko sati. . Dignuto tijesto razdijelite na tri dijela i svaki oblikujte u okrugle oblike, sirnice. Sirnice stavite na papir za pečenje i pokrivene ostavite na toplome. Nakon nekoliko sati, dobro dignute pince premažemo razmućenim jajetom, svakoj napravimo tri duboka reza, od sredine prema kraju, i posipamo šećerom. Pecite u zagrijanoj pećnici, na 180°C oko 45 minuta.