Uskrs za stolom

Ove godine svečani ručak neka bude malo drugačiji

Uskrs za stolom

Za Uskrs se u kontinentalnim hrvatskim krajevima za ručak priprema pečena janjetina, uz koju se poslužuju mladi krumpir, salata, mladi luk. Obilni blagdanski ručak pamti se i po desertu. Raskošna torta od čokolade ili oraha, te neizostavno kolači od dizanog tijesta, sirnica ili pinca. Može to biti i kremasti kolač ili voćni, koji okusom podsjeća na sladoled ili kakav mousse.

Mlada janjetina s artičokama

Image



Sastojci:
2 janjeća buta
kadulja
ružmarin
sol
papar
2 čaše suhog bijelog vina
2 jaja
10 malih artičoka
krušne mrvice
pola limuna

Priprema:
Operite i osušite janjetinu, te je zarežite na najdebljim dijelovima. Stavite ju da se prži na maslacu i ulju, dodajući koji list kadulje i ružmarina, te soli i papra. Za vrijeme prženja mesa polijevajte bijelim vinom, to činite polako tako da prije nego ga još dodate kontrolirajte je li se prethodno vino upilo. Dok se janjetina prži, očistite artičoke, uklonite s njih tvrde listove i bodlje. Poparite ih desetak minuta u kipućoj vodi. Sklonite artičoke s vatre i iscijedite ih. Podijelite artičoke na dva dijela. Posušite ih, a zatim uronite u stučena jaja i mrvice. Pržite ih na vatri s dosta ulja. Dok se artičoke prže, iscijedite na njih koju kap limuna, zatim ih izvadite iz tave i stavite na upijajući papir da se ukloni višak ulja.Nakon toga pospite po njima ribane limunove korice. Završite s prženjem janjetine, koja ne smije imati umaka. Stavite vruću janjetinu na sredinu pladnja i okružite ju prženim atičokama. Poslužite vruće.

Za blagdanski desert ovaj put preporučujemo ukusnu i slasnu kapri tortu, koja podsjeća na kapri sladoled, neodoljivu kombinaciju jagode, vanilije i čokolade. Ova torta zahtijeva više pripreme, nije jednostavna, treba strpljenja i vremena, ali vrijedi truda, pogotovo za one koji obožavaju kremaste kolače. Svakako ju treba dobro ohladiti.



Kapri torta

Image


Izvor fotografije: kuhinjarecepti.com

Sastojci:

10 jaja
450 g šećera
150 g šećera u prahu
4 vrećice vanilin šećera
60 g gustina
½ l mlijeka
250 g margarina
600 g jagoda
3 vrećice pudinga od vanilije
Jedna puding od jagode
200 g čokolade za kuhanje
4 vrećice šlaga

Priprema:
U dvije plastične posude odvojiti žumanjce od bjelanjaka. Za koru umutiti mikserom bjelanjke, mutiti dok se ne dobije čvrsta pjena, nastaviti sa miješanjem te postepeno dodavati žlicu po žlicu šećera, ukupno 150 g. Pećnicu zagrijati na 150°C. Lim omotati papirom za pečenje ili aluminijskom folijom, koju treba namazati margarinom i posuti brašnom, višak brašna koji se nije zalijepio za margarin istresite s lima. Umućenim bjelanjkom preliti lim i sušiti 1 sat u pećnici na 150°C.  Za čokoladu u posudi istopiti 200 g čokolade za kuhanje i preliti preko ispečene kore od bjelanjaka. Koru staviti u hladnjak da se čokolada na njoj stegne.

Krema 1:
Umutiti mikserom 10 žumanjaka sa 100 g šećera u kristalu, dodati 4 vrećice vanilin šećera, 60 g gustina i jedan puding od vanilije. Skuhati ½ l mlijeka, dodati mu napravljenu smjesu sa žumanjcima, stalno  miješati da ne zagori, sve dok se masa ne zgusne. Ostaviti kremu da se ohladi.
Mikserom umutiti 250 g margarina i dodati mu postepeno 150 g šećera u prahu i ohlađenu kremu od žumanjaca. Vratiti u hladnjak da se stegne. Ako se pojave grudice tijekom hlađenja, kremu umutiti kratko mikserom da bi se grudice razbile.

Krema 2:
U posudu staviti 1 čašu vode i 200 g šećera u kristalu i pustiti da provri, dodati 600 g jagoda, sačekati da ponovo provri i dodati 2 vrećice pudinga od vanilije i jedan od jagode (važno je da se prije ubacivanja u smjesu sa jagodama prah pudinga razmuti sa malo vode, pa se tek onda ubacuje u smjesu s jagodama). Ostaviti kremu da se ohladi.

Kada se kora sa čokoladom i obje kreme ohlade, potrebno je premazati koru. Na koru sa čokoladom stavlja se žuta, pa crvena krema  i na kraju se premaže šlagom.

(M.G.)