Ukusni recepti s tikvicama

Sezona je tikvica

Ukusni recepti s tikvicama

Palenta s tikvicama

Sastojci

1 jušna žlica/15 g maslaca, plus dodatak za mazanje
3 jušne žlice/45 ml maslinovog ulja
250 g naribanih tikvica
750 ml kokošje ili juhe od povrća
175 g instant palente
sol i crni papar
40 g fino naribanog parmezana

Priprema

Namažite plitku kvadratnu posudu za pečenje veličine 22 cm. Zagrijte maslac i 1 jušnu žlicu ulja u velikoj tavi. Pržite tikvice 3-4 minute, dok ne omekšaju, ali ne smiju dobiti smeđu boju, često miješajući. Maknite s vatre.
Zakuhajte juhu u velikoj posudi. Polako dodajte palentu, miješajući drvenom žlicom. Miješajte oko 5 minuta, ili dok se palenta ne zgusne i počne se odvajati od stijenki posude. Maknite s vatre i umiješajte tikvice. Začinite prema ukusu.
Prebacite palentu u posudu za pečenje, ravnomjerno je raširite, pospite parmezanom i ostavite 1 sat da se ohladi i stisne.
Na jakoj vatri zagrijte posudu za grill. Palentu narežite na kriške, namažite preostalim uljem i pecite 2-4 minute sa svake strane, dok ne dobije zlatnu boju. Također je možete peći ispod unaprijed zagrijanoga grilla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Izvor: Mediteranska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

3/10