Ukusni klasik: Neodoljive krafne s punjenjem od vanilije

Krafne su nezaobilazna slastica u ovo doba godine, a posebno danas - zato smo pronašle sjajan recept za ukusne krafne s vanilijom

Ukusni klasik: Neodoljive krafne s punjenjem od vanilije
Foto: www.profimedia.hr
Kraj veljače već je tradicionalno u znaku ukusne slastice koja se priprema za poklade - a riječ je o krafnama. Ovaj slatki kolač od dizanog tijesta ima brojne varijacije, a najčešće viđamo krafne punjene pekmezom i posipane šećerom u prahu. Nerijetko budu punjene i prelivene čokoladom, a u posljednje vrijeme vrlo su česte i krafne s punjenjem od vanilije. Punjenje od vanilije nije toliko slatko kao čokolada pa je kao takvo idealno za krafne, a danas ti donosimo recept za najukusnije krafne s punjenjem od vanilije koje možeš napraviti kod kuće.

Sastojci

50 g šećera
190 ml mlake vode
1 žličica kvasca
7 većih jaja
500 g brašna
1 žlica ruma
1 žličica limunove korice
1 žličica soli
150 g maslaca
2 l biljnog ulja
80 g vanilin šećera
40 g kukuruznog škroba
500 ml mlijeka

Priprema

01.

Dodaj šećer i kvasac u mlaku vodu u velikoj posudi. Ostavi da odstoji oko 10 minuta. U manjoj posudi razmuti jaja, a 100 g maslaca nareži na male kockice (50 g ostavi za kremu od vanilije).

02.

U veću zdjelu smjesi s kvascem dodaj brašno, tri jaja, rum i koricu limuna i dobro umijesi. Nakon otprilike pet minuta posoli. Polako umiješaj kockice maslaca i dobro izmijesi rukama ili u mikseru. Tijesto mora biti glatko i sjajno.

03.

Pokrij posudu prozirnom folijom i ostavi na sobnoj temperaturi oko dva sata, ili dok se ne udvostruči. Izbuši tijesto, a zatim ponovno pokrij zdjelu. Stavi u hladnjak da se hladi 12-16 sati ili preko noći. Krafne će biti ukusnije i lakše probavljive ako ih ostaviš da se ohlade preko noći. Ako nemaš vremena, izostavi taj dio.

04.

Sljedeći dan tijesto izvadi iz frižidera i nareži na komade od 70 g. Svaki komad oblikuj u glatku, čvrstu lepinju i stavi na pleh obložen papirom za pečenje i posut brašnom. Ostavi dosta mjesta između krafni. Pokrij lagano prozirnom folijom i ostavi oko dva sata, odnosno dok se ne udvostruči.

05.

Zdjelu za pečenje napuni biljnim uljem do pola. Zagrij ulje na 165 - 175°C. Krafne pažljivo izvadi iz tepsije, pazi da se ne ispuhnu i stavi ih u ulje. Pokrij poklopcem. Prži tri minute sa svake strane dok krafne ne porumene. Izvadi ih iz ulja i stavi na pleh obložen papirnatim ručnicima. Prije punjenja ostavi da se ohlade.

06.

Pripremi kremu od vanilije - u posudi umuti vanilin šećer, kukuruzni škrob i prstohvat soli. U posebnoj posudi umuti mlijeko i četiri jaja. Dodaj mliječnu smjesu u lonac, a zatim i 50 g maslaca. Kuhaj na srednjoj vatri dok smjesa ne zavre, a zatim smanji vatru i kuhaj jednu minutu. Makni s vatre. Pokrij plastičnom folijom, utisni je izravno na površinu kreme od vanilije kako bi spriječila stvaranje kožice. Neposredno prije upotrebe umuti dok smjesa ne postane glatka.

07.

Napuni vrećicu za zamrzavanje kremom od vanilije te odreži jedan rub vrećice. Uvaljaj krafne u šećer i svaku krafnu napuni kremom od vanilije. Pojedi ih odmah ili spremi u hermetički zatvorenu posudu.

N.B.
1.3.2022.