Šalice užitka

Aromatična jutra uz tri recepta za tri vrste spicy kava

Omiljeni ritual mnogih je jutarnje ispijanje crne kave. No, čak i klasike među užicima ponekad možemo unaprijediti i podignuti na višu razinu. Zato ti danas predstavljamo tri aromatična recepta za začinjene kave kakve još nisi kušala.

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Znanstveno je dokazano da ispijanje kave može imati brojne blagodati za ljudsko zdravlje, a isto tako je opće poznato kako je upravo kava kraljica svih vrućih napitaka. Punog okusa, s mlijekom ili sladilima, u basic varijanti ili pak s dodatkom šlaga - kavu volimo ispijati u bezbroj verzija, a ako se i ti ubrajaš u kavoljupce zanimat će te recepti koje ti danas donosimo.

Image
Svježa i zdrava koža

Zobene pahuljice nisu samo za jelo, već su i savršen beauty sastojak

Naime, odlučile smo ti predstaviti tri zanimljiva, a slasna recepta za aromatične kave s dodatkom čokolade, ruma i cimeta. Svaka je posebna na svoj način, a svima im je zajednički neodoljivi okus. Isprobaj napraviti verziju koja ti se najviše sviđa i začini si jutarnji ritual s malo novih okusa.

Čokoladna kava

Čokoladna kava je recept za koje nikako ne možemo shvatiti zašto nam unatoč njegovoj jednostavnosti, nikada nije palo na pamet napraviti ga. Kod pripreme probaj upotrijebiti što manje šećera - tako ćeš najbolje moći uživati u suptilnim aromama kave i kvalitetne čokolade.

Sastojci za 4 šalice:

  • čokolada
  • 100 g tamne (min. 70% kakaa)
  • Šećer po želji
  • 2 žlice cimeta
  • 1 korica klinčića
  • 4 žličice mljevene kave
  • slatko vrhnje 200 ml

Priprema:

U lončić za kavu ulijemo 400 ml vode, dodamo žličicu šećera, koricu cimeta i 2 klinčića. Kada voda zavrije, maknemo je s vatre, umiješamo mljevenu kavu i stavimo na stranu. Čokoladu natrgamo i stavimo u posudu iznad pare, ulijemo slatko vrhnje i miješamo dok ne dobijemo sjajnu i glatku smjesu. Zatim kroz sito dodamo vruću kavu i dobro izmiješamo sastojke. Čokoladnu kavu ulijemo u šalice, ukrasimo tučenim šlagom i čokoladnim listićima.

Kava s cimetom

Ovu bismo kavu opisali kao jesen u šalici, pa je stoga idealan odabir za početak rujna. Neka te arome ove slatke, a opet spicy, začinjene kave okusom odvedu u jesenske dane i zagriju ti dušu i tijelo.

Sastojci:

  • žlica meda
  • žlica kokosovog ulja
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica kakaa (po želji)
  • Skuhana turska kava

Priprema:

Pomiješamo sve sastojke osim skuhane kave i pustimo da se lijepo sjedine. Zatim ih prelijemo u šalicu ili šalice te ih zalijemo sa skuhanom vrućom kavom. Promiješamo tekućinu žličicom kako ne bi došlo do stvaranja grudica. Po želji pri posluživanju dodamo svom napitku tučeni šlag ili pak keksiće. Također, svoju kavu dodatno možemo posipati cimetom.

Kava s rumom

Alkoholna komponenta ove kave varira po želji - jer opojni učinak ruma ne mora uvijek biti jak. Preporučljivo je samljeti zrna kave neposredno prije pripreme, kako bi okusi bili što izraženiji.

Sastojci:

  • 1 litra vode
  • 65 g kave
  • 100 g šećera
  • 100 ml ruma

Priprema:

Prvo trebamo skuhati poprilično jaku kavu na turski način. Ostavimo da se kuha i procijedi. Potom je ponovno dovedemo do vrenja, dodamo šećer i rum, zagrijemo dok se talog ne otopi i prelijemo u visoke šalice. Prihvatljivo je kuhati kavu odmah sa šećerom, bez filtriranja, ovisno o tome smeta li nam talog ili ne. Ova kava treba biti aromatična te ima zagrijavajući efekt.