Tri recepta popularnog veganskog chefa Gaza Oakleya

Jedan od najpopularnijih veganskih chefova u svijetu, zvijezda Instagrama i Youtubea, svojim primjerom mnoge inspirira da se okrenu održivijim i zdravijim trendovima prehrane

Tri recepta popularnog veganskog chefa Gaza Oakleya

Pod motom „Pozitivnim promjenama mijenjamo svijet na bolje“ bio&bio trgovine obilježile su 16 godina rada. Prekrasna zelena terasa bio bistroa Zrno u Medulićevoj u Zagrebu, bila je više nego idealan izbor za  ovaj događaj. bio&bio redovito predstavlja novitete i trendove u području održivih stilova življenja, a zvijezda na rođendanskoj proslavi bio je Britanac Gaz Oakley, jedan od najpopularnijih veganskih chefova u svijetu, zvijezda Instagrama i Youtubea, koji svojim primjerom mnoge inspirira da se okrenu održivijim i zdravijim trendovima prehrane.  Autor je kuharice „Vegan 100 posto“-

"Oduševljen sam interesom koji moj rad izaziva u Hrvatskoj i presretan što je Planetopija prevela i objavila moju knjigu. Prvi sam put ovdje, posjetio sam Zrno eko imanje i jeo nevjerojatno ukusna veganska jela u Zrno bio biostrou. Kad sam ušao u bio&bio trgovine, poželio sam imati jednu takvu u blizini svog doma. Nažalost, to ne postoji. Možda da razmislite o otvaranju trgovine u Londonu?“, našalio se Gaz Oakley dok je gostima pripremao jedno od veganskih jela iz svoje kuharice.

Image



"Planet na kojem živimo nas treba sad više nego ikada. Svi mi možemo učiniti male promjene u svom životnom stilu i činiti pozitivan utjecaj. Naša prehrana, potrošačke navike, način na koji putujemo, koristimo vodu ili brinemo o otpadu – sve su to stvari koje jednostavno možemo promijeniti na bolje. Budućim generacijama dugujemo ove promjene“, istaknuo je Oakley. Donosimo ti njegova tri recepta:


UMAK ZA ROŠTILJ

ZA OKO 200 ml (3/4 ŠALICE)

  • 120 ml (1/2 šalice) kečapa od rajčice 
  • 2 žličice javorovog sirupa
  • 2 žlice tamari ili shoyu umaka
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 1/4 žličice dimljene paprike
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice senfa u prahu
  • 1-2 kapi tekućeg dima

Dodajte sve sastojke u lonac s debelim dnom i miješajte na slaboj vatri. Zapravo samo trebate pustiti da se okusi pomiješaju. Zagrijavajte oko 4 minute. Uklonite s vatre, ostavite da se ohladi oko minutu, zatim ulijte u sterilizirane staklenke ili posude i čuvajte u hladnjaku. Može stajati do tjedan dana.

Image



KRUHOVAC I SHIITAKE GLJIVE S UMAKOM ZA ROŠTILJ U ZELENOJ SALATI

Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.

ZA 5 OSOBA

  • 2 x 400 g konzerve mladog kruhovca u vodi/rasolu
  • 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
  • 1 žličica sušene kadulje
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 crveni luk, sitno nasjeckan
  • 120 g (1 ½  šalice) shiitake gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
  • 240 g (1 šalica) umaka za roštilj

Za posluživanje:

  • 4 glavice mlade zelene salate
  • šarena salata od kupusa
  • tostirani indijski oraščići


Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite. 

Kada ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven. Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive. Pirjajte oko 3 minute, neprestano miješajući.

Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus.

Kada dobiju zlatnu boju dodaje začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.

Dodajte umak za roštilj, dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri,
često miješajući.

Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh salatu od kupusa i i tostirane
indijske oraščiće.

Image



ŠARENA SALATA OD KUPUSA

Ova raznobojna salata nevjerojatan je dodatak mnogim jelima, pogotovo smotuljcima s kruhovcem. 

ZA 3- 4 OSOBE

  • 100 g (2 šalice) tanko narezanog crvenog kupusa
  • 3 mrkve, oguljene i naribane
  • 1 crveni luk, tanko narezan
  • šaka korijandra, sitno nasjeckanog
  • 6 žlica veganske „majoneze“ 
  • po prstohvat morske soli i papra

Dobro pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Provjerite je li dovoljno začinjeno, pa poslužite.