Tomislav je pobijedio u samoborskom tjednu, a mi imamo njegove recepte

Posljednjeg tjedna ovog ciklusa Večera za 5 na selu bila je u Samoboru i okolici, a i ovotjedni kandidati oduševili su svojim receptima

Tomislav je pobijedio u samoborskom tjednu, a mi imamo njegove recepte

Pobjednik samoborskog tjedna je Tomislav, a njegov recept možete isprobati već ovog vikenda:

PREDJELO: HLADNA FANTAZIJA BOJA

Image
  • 500 g tjestenine po želji
  • 2 paprike (crvene)
  • Kuhana šunka
  • Cheri rajčice, mrkva, sir
  • 1 veći krastavac svježi
  • 200 ml kiselog vrhnja( mileram)
  • Majoneza, kukuruz, sol, papar, poriluk, pršut, svježi vlasac


Tjesteninu staviti kuhati u posoljenu vodu i skuhati al dente. Sve povrće je potrebno izrezati na sitne kockice ili trakice - po želji. Kada je tjestenina kuhana, potrebno ju je ohladiti te dodati narezano povrće, sir i šunku na kockice. Nakon toga kiselo vrhnje, majonezu i par kapi limunovog soka pomiješati zajedno i dodati u smjesu. Sve zajedno staviti da se dobro ohladi u hladnjaku.
Servira se na tanjur i košarice koje napravimo od pršuta, a za dekoraciju možete dodati male rajčice i svježi vlasac.

GLAVNO JELO: SMOTANO UNEDOGLED

Image
  • 1 kg telećeg buta u komadu
  • Senf, kumin, origano, vegeta, sol, papar, bosiljak, kiseli krastavci, vlasac, jogurt
  • Kuhana hamburger slanina, dimljeni sir, crvena paprika, ulje, naranča, acheto balsamico
  • Matovilac, svježi krumpir, limun
  • Domaći pekmez od šljiva, maslac, crveno vino


Teleći but je potrebno razrezati kao jedan veliki odrezak. Začinite ga senfom, kuminom, vegetom, soli, paprom i paprikom. Na njega se poslažu kiseli krastavci, kuhani hamburger, dimljeni sir, svježa paprika, prethodno narezana na trakice. Nakon što smo poslagali punjenje, meso je potrebno zarolati i povezati kuharskim koncem kako se ne bi raspalo. Rolanu teletinu prvo dobro termički zatvorite na način da ju stavite na vruću tavu. Na taj način zatvaramo pore mesu kako bi unutra ostalo sočno. Nakon toga potrebno je zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i nekih 30-ak minuta peći mesnu roladu pokrivenu alu-folijom. Pred kraj pečenja potrebno je rastvoriti foliju i još malo zapeći kako bi rolada dobila finu hrskavu koricu.

Prilog
Marinirani krumpir narezan na kriške stavite peći u pećnicu uz dodatak tekućine u kojoj se pekla rolana teletina.

Umak
Za umak je potrebno domaći pekmez od šljiva reducirati maslacem, vinom i par kapi acheta balsamica. Kod serviranja umak se dodaje na roladu. Salata od matovilca s dresingom od limuna, jogurta i vlasca je poslužena uz ovo jelo.

DESERT: RECI CHEESE

Sastojci za podlogu:

Image
  • 200g keksa( plazma)
  • 140g maslaca,
  • Krema od sira:
  • 250g mascarponea, 500ml vrhnja za šlag
  • 200g krem-sira, 100g bijele čokolade, 60g šećera u prahu
  • Ekstrakt od vanilije, 2 kremfixa


Žele od maline:

  • 200g malina
  • 100ml vode
  • 3 žlice šećera
  • 1,5 žličice želatine
  • 3 žlice vode za želatinu


Glazura: 200g bijele čokolade, 250ml vrhnje za šlag

Vino: desertno

Kekse je potrebno zamijesiti s rastopljenim maslacem, malo maslaca ostaviti i premazati kalup za pečenje. Dobivenu smjesu s keksima rasporedite po dnu kalupa i dobro utisnite kako se prilikom serviranja dno ne bi mrvilo. Zagrijte 150ml do vrenja, maknite s vatre te stavite kockice čokolade da se čokolada otopi uz povremeno miješanje. Ostatak vrhnja za šlag izmiksati i ubaciti 2 kremafiksa, mascarpone, krem-sir, šećer i ekstrakt od vanilije te postepeno dodavati vrhnje s čokoladom koje ne smije biti vruće. Stavite pola dobivene smjese na prethodno složenu podlogu od keksa, te stavite na hlađenje. Dok se krema hladi, u malu posudu stavite 1,5 žličice želatine i 3 žlice vode. Maline prokuhajte sa 100ml vode, 3 žlice šećera i vanilin-šećerom. Nakon što se skuha, sve izmiksati i dodati želatinu. Procijedite i stavite da se hladi.

Kad se krema od sira stisnula, na nju je potrebno dodati maline, te staviti hladiti. Ponoviti postupak nakon hlađenja sa ostatkom smjese od sira.

Za glazuru - kuhati vrhnje za šlag do vrenja te ubaciti bijelu čokoladu. Nakon što se kolač ohladio, odvojiti nožem rubove kolača od kalupa i prelijte glazurom. Na kraju, sve stavite na hlađenje.

Napomena - Glazura ne smije biti klasična i tvrda nego sjajna i meka. U tome je poanta ove torte!