Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Jednostavno, brzo i ukusno

Talijanski klasici: Tri recepta za tjesteninu s rajčicom kao stvorena za ljeto

Za ljubiteljice tjestenine i najpopularnije ljetne namirnice - rajčice, izdvojile smo tri tradicionalna talijanska recepta s kojima ne možeš pogriješiti

pexels-rachel-claire-5864362.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Ljeto je savršeno vrijeme za tjestenine. Lagana jela koja se brzo pripremaju spasit će te od patnje za štednjakom pri nesnosnim vrućinama, ali i zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Dovoljno je da zaviriš u kuhinje vrsnih domaćica na zapadnoj obali Jadrana, u zemlji u kojoj vlada matrijarhat i naučiš pripremati odlične talijanske tjestenine.

Image
Pasta la vista, baby

Talijani na aparatima: Najčešće greške u kuhanju tjestenine

Ova mediteranska zemlja, baš kao i naša, u ljetnim mjesecima rađa sočnim rajčicama, bosiljkom, patlidžanom i ostalim povrćem koje se sjajno spaja s maslinovim uljem, parmezanom...To znači da neke od sastojaka za savršene talijanske tjestenine vrlo vjerojatno imaš u svom vrtu, a ako ne u vrtu, onda na obližnjoj tržnici ili u trgovini.

Iskoristi ovo doba godine i umijeće susjeda s druge strane Jadrana pa uživaj u zdravim, sezonskim jelima koja su brza, ukusna i obiluju kvalitetnim namirnicama, a pritom nose i bogato naslijeđe talijanske tradicije. U nastavku ti donosimo tri recepta za tjesteninu na talijanski način u kojem dominiraju rajčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Pasta arrabbiata

Samo ime kaže, ovo je jelo za one koji vole ljuto. Želiš li malo uzburkati strasti, povisiti temperaturu (a ima nešto seksi u tome kada jedeš ljuto na plus 40), pripremi pastu arrabiattu. Na talijanskom arrabbiata znači ljut, a i mi u našem jeziku koristitimo izraz rabijatan za nekoga tko je ljut, gnjevanspreman se potući u svakom trenutku. No, umjesto da zakuhaš frku, zakuhaj tjesteninu i pripremi umak koji će začiniti ljetnu večer. Evo recepta.

Sastojci za dvije osobe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
  • maslinovo ulje
  • tjestenina penne, 250 g
  • pelati 300 ml
  • list svježeg peršina
  • dva režnja češnjaka
  • ljuta papričica
  • pecorino sir
  • sol i papar
  • malo šećera

Postupak:

Tjesteninu skuhaj u većoj količini posoljene kipuće vode. Dok se kuha, u dubokoj tavi na maslinovom ulju poprži narezanu ljutu papričicu pa dodaj češnjak narezan na listiće i samo ga kratko prži dok ne zamiriše. Tada dodaj pelate i šećer te pusti da se krčkaju oko pet minuta. Šećer će ublažiti kiselost rajčice. Posoli i popapri. Al dente skuhanu tjesteninu dodaj umaku i ostavi da se sve zajedno kuha još jedno pet minuta, uz miješanje kako ti jelo ne bi zagorjelo. Želiš li dobiti na kremoznosti, umaku dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Naribaj sir i sitno nasjeckaj peršin pa popspi po tjestenini i posluži.

Ukoliko nemaž svježu ljutu papričicu, zamijeni je ugrubo usitnjenim čilijem. Ne voliš li peršin, zamijeni ga bosiljkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Penne s votkom

Na talijanskom - penne alla vodka. Riječ je o jelu koje je nastalo krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada se sve više u receptima počelo pojavljivati vrhnje za kuhanje. Penne alla vodka izuzetno je popularno bilo među Talijanima u SAD-u, 80-ih godina, osobito među poslovnjacima koji su ga naručivali po restoranima u pauzama za ručak. Kalorično, ukusno, stvoreno da zadovolji okusne pupoljke i pruži ti potrebnu energiju za dan. Naravno, bit ćeš sposobna za nastavak radnih aktivnosti tek nakon jakog espressa.

Sastojci za dvije osobe:

  • maslinovo ulje
  • jedan manji luk ili ljutika
  • grubo usitnjen čili
  • četiri režnja češnjaka
  • čašica votke
  • puna žlica koncentrata rajčice
  • dva dcl umaka od rajčice
  • sol
  • jedan decilitar vrhnja za kuhanje
  • 300 grama penne tjestenine
  • žlica maslaca
  • parmezan za posipanje
  • malo šećera

Postupak:

Tjesteninu skuhaj al dente u puno zasoljene, kipuće vode. Na maslinovom ulju poprži sitno narezani luk dok ne dobije zlatnu boju i ne postane proziran te mu dodaj na listiće narezani češnjak. Kada češnjak pusti miris, dodaj votku i kuhaj dvije do tri minute dok alkohol ne ishlapi pa dodaj koncentrat, promiješaj, a potom ulij umak od rajčice i dodaj šećer. Kada se sastojci sjedine, ulij vrhnje za kuhanje, sol i čili, smanji plamen te ostavi još nekoliko minuta na vatri. Tjesteninu procijedi, dodaj joj maslac te ju umiješaj u umak i pospi parmezanom te ostavi minutu do dvije da se okusi prožmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Špageti napolitana

Posljednje, no ne i manje ukusno jelo koje smo izabrale je pasta napoletana. Ukusan recept koji dolazi s juga Italije i nosi naziv po najvećem gradu u tom dijelu ove mediteranske zemlje, Napulju. Gotovo je za 15 minuta, a zadovoljit će sve tvoje gastro prohtjeve.

Sastojci za dvije osobe:

  • jedan luk
  • dva režnja češnjaka
  • šaka svježeg bosiljka
  • pelati, 200 ml
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • špageti
  • parmezan

Postupak:

Tjesteninu skuhaj u većoj količini posoljene vode. U duboljoj tavi na maslinovom ulju pirjaj sitno narezani luk pa kad postane staklast dodaj mu na listiće narezan češnjak, a potom pelate, sol, papar i po želji šećer koji će ublažiti kiselost rajčice. Pusti da se umak krčka na laganoj vatri 15-ak minuta, a kada je gotov umiješaj u njega tjesteninu i listove bosiljka koje po želji možeš grubo nakidati ili ostaviti cijele. Na kraju popsi parmezanom i posluži.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.