Svi vole – kavu!

Danas slavimo 1. Međunarodni dan kave

Svi vole – kavu!

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kavoljupci diljem svijeta dnevno popiju čak 1.6 milijardi šalica kave. Dvije su vrste kave –  arabika i robusta koja sadrži više kofeina od arabike. Najveći proizvođač kave je Brazil koji proizvodi gotovo dvostruko više kave nego Vijetnam i Kolumbija. Turska poslovica kaže kako „Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav", i dok će većina odabrati baš takvu, jaku za prvu jutarnju, mnoga psihološka istraživanja tvrde kako upravo omiljena vrsta kave može reći puno o osobnosti. Tako, primjerice, ljubitelji espressa pokazuju liderske sklonosti, dok su oni koji biraju macchiato neodlučni i skloni ugađanju drugima. Oni koji se odlučuju za capuccino kreativni su i druželjubivi, a ljubitelji crne, turske kave izravni su minimalisti.


Image


Baristi hotela Le Méridien Lav Split


Mnoge je inspirirala, mnoge svakodnevno oduševljava, o njoj su se pisale legende i priče, scenariji i poezija, a ovo je pregled 20 zanimljivih činjenica o kavi:

  1. Prema legendi, kavu je u 9. stoljeću otkrio pastir iz Etiopije i to tako što je primijetio da su njegove koze,  nakon što su pojele bobice kave, počele „plesati“ i nisu mogle zaspati.
  2. Kava je zapravo crvena bobica koja raste na drveću i zapravo je voće.
  3. Potrebno je samo 10 minuta da kofein utječe na osobu koja je popila gutljaj kave.
  4. Jedna šalica kave sadrži dnevno preporučenu količinu hranjivih tvari kao što su vitamin B2 (11 %) , vitamin B5 (6%), mangan i kalij (3%) te magnezij i vitamin B3 (2%).
  5. Prva web kamera je izumljena zbog posude za kavu. Znanstvenici na Sveučilištu Cambridge su postavili kameru na poslu kako bi znali kad je posuda za kavu prazna.
  6. Kava ubrzava metabolizam i pomaže u sagorijevanju masnoće.
  7. Godine 1675.  Karlo II, engleski kralj, zabranio je rad kafićima u kojima se pila kavu jer je mislio da je to mjesto gdje ljudi smišljaju urote protiv njega i to nije jedina zabrana kave u povijesti.
  8. Kava povećava dozu adrenalina i ispušta masne kiseline te je preporuka popiti šalicu kave prije fizičke aktivnosti.
  9. Neki zastupaju stajalište da podrijetlo imena kave dolazi od arapske riječi „qahwa“ što bi u jemenskom prijevodu bilo arabijsko vino.
  10. Najveća šalica kave je skuhana u srpnju 2014. godine u Južnoj Koreji koja je sadržavala 3700 litara kave.
  11. Belgijanac George Washington je 1906. godine izumio instant kavu u Gvatemali.
  12. Sam miris kave može vas probuditi ujutro.
  13. Kava bez kofeina zapravo sadrži kofein.
  14. Prvu kavanu u Hrvatskoj, otvorio je Leopold Duhn 1748. godine u Zagrebu u kojoj su gosti osim kave mogli popiti čaj i čokoladu.
  15. Zašto znamo osjećati trnce kada popijemo malo kave? Zato što kava sadrži male kristale kofeina.
  16. Mlijeko u kavi smanjuje učinak kofeina.
  17. Preporučena doza je 2 do 4 šalice kave na dan. A smrtonosna doza je 100 šalica kave.
  18. 211. Simfonija je poznatija kao Kantata o kavi koju je skladao Johann Sebastian Bach.
  19. Njemački kemičar Friedlieb Ferdinand Runge je prvi izolirao kofein iz kave i to na nagovor Johann Wolfgang von Goethea.
  20. Ljudi koji piju kavu imaju niži rizik od Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa II, bolesti srca te Alzheimerove bolest.

Le Méridien Lav Split proslavio Međunarodni dan kave

Image


Francuski eclair s okusom kave


Na pitanje bez čega ne mogu zamisliti jutro, većina će jednoglasno odgovoriti – bez kave. I zato i ne čudi što ovaj omiljeni napitak ima svoj dan, a različitim ga aktivnostima i iznenađenjima obilježava i hotel Le Méridien Lav Split. Tako master baristi hotela pripremaju različite vrste kave i koktele od kave, u  suradnji s brendom Illy. Pažnju gostiju i posjetitelja hotela najviše su privukli ukrašavanje kave, tzv. latte art, u kojem su se mogli i okušati te, za hotel Le Méridien Lav Split, karakteristična slastica – francuski éclair, ovaj put prigodno s okusom kave.   

Svi koji se danas zateknu u hotelu Le Méridien Lav Split mogu napraviti odmak od uobičajenih navika ispijanja kave i isprobati različite kombinacije, vrste pa čak i koktele s kavom, koja se odlično slaže s francuskim éclairima, koje je s okusom kave pripremio hotelski chéf Zdravko Perić.

U povodu Međunarodnog dana kave, predstavljena Franck Crema


U zagrebačkoj kavani Johann Franck, na radost brojnih kavoljubaca, Franck je priredio ekskluzivnu promociju svog novog proizvoda - Franck Creme, prave turske kave koja se može pripremati na klasičan način u džezvi, ali i na jednostavan i brz način prelijevanjem vrućom vodom.    


Image


„Franck Crema je prava mljevena, turska kava koja je rezultat preferencija naših potrošača te globalnih trendova koji definiraju tržište kave. U njenom razvoju pratili smo trend praktičnosti koji sve više dobiva na važnosti uz mnogo nježniji i pitkiji profil odnosno aromu napitka. Tako ova kava osvaja jednostavnošću brze pripreme, uz puno bogatstvo okusa prave turske kave, a Međunarodni dan kave idealna je prilika da sve ljubitelje kave iznenadimo nečim posebnim kao što je Franck Crema”, rekao je Kristijan Gregorić, izvršni direktor marketinga i razvoja u Francku.

Posebnost ove nove Franckove kave iz linije Rituali jest što pruža pravi okus, miris i doživljaj turske kave, a priprema joj je jednostavna i brza, što omogućuje lako uživanje u kavi u situacijama kada klasična priprema u džezvi iz bilo kojeg razloga nije moguća.


Image


Antonija Mandić, Kristijan Gregorić i Vesna Mihatov.


„Franck Cremu karakterizira bogata, kremasta pjena te svilenkasta tekstura koju čine note čokolade i kakaovca prirodno prisutne u probranim zrnima ove kave. Zbog posebnog načina mljevenja, može se pripremiti u jednoj minuti prelijevanjem vrućom vodom ili pak na klasičan način u džezvi“, istaknula je Vesna Mihatov, tehnolog razvoja za asortiman kave i napitaka na bazi kave u Francku.

Ova ekskluzivna promocija održana je povodom 1. listopada, prvog službenog Međunarodnog dana kave, novoproglašenog praznika namijenjenog svim ljubiteljima ovog ukusnog napitka. Naime, donedavno su zemlje svijeta slavile Dan kave na različite datume tijekom godine zbog čega je Međunarodna organizacija za kavu ove godine odlučila 1. listopada proglasiti jedinstvenim praznikom za sve ljubitelje kave, što su spremno prihvatile zemlje članice organizacije, među kojima je i Hrvatska, kao i udruženja te predstavnici industrije diljem svijeta.  

Da bi se prvi službeni Međunarodni dan kave što dostojnije proslavio, u kavani Johann Franck su kavoljupcima pripremljena brojna iznenađenja. Gosti su tako mogli besplatno uživati u Franck Cremi, sve ostale vrste kave dobiti po promotivnoj cijeni od 8 kuna, dok su tijekom “happy houra” kavu mogli naručiti i kod nekih od brojnih poznatih kavoljubaca, poput Hrvoja Šalkovića i Ane Stunić, koji su zajedno s Franckovim profesionalnim baristima, pripremali i posluživali ovaj omiljeni napitak.


Image


Hrvoje Šalković i Ana Stunić na predstavljanju Franck Creme


Franck Crema je dostupna u pakiranjima od 175 (17,99 kn), 250 (19,99 kn) i 375 grama (29,99 kn), a može se pripremiti kod kuće na klasičan način, u džezvi ili jednostavnije, prelijevanjem vrućom vodom. Crema će uskoro biti dostupna i u pojedinačnim pakiranjima od 9 grama, praktičnim za brzu pripremu i konzumaciju, pa će svi kavoljupci ovu novu, vrhunsku kavu moći uvijek imati pri ruci.

U skladu s ciljevima Međunarodnog dana kave – podrška uzgajivačima kave

Međunarodni dan kave ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti osnaživanja i pružanja podrške malim uzgajivačima kave u primjeni održivih praksi koje im omogućuju povećanje prinosa, bolju kvalitetu usjeva, veću konkurentnost, učinkovitiji pristup tržištu te poboljšanje radnih i životnih uvjeta.

Kao vodeći proizvođač kave na hrvatskom tržištu, Franck djeluje u realizaciji ovih ciljeva kroz društvo International Coffee Partners čiji je punopravni član od 2014. godine. Franck tako aktivno sudjeluje u provedbi inovativnih razvojnih projekata s ciljem osnaživanja i pružanja podrške malim uzgajivačima kave.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL