Squid Game

Svi su poludjeli za dalgona kekisćima, a mi imamo recept!

U novoj megapopularnoj seriji koja je proslavila južnokorejski slatkiš, igrači moraju svladati različite izazove, a uspiju li u tome, mogu osvojiti veliku novčanu kaznu. Izgube li, prijeti im smrt...

BeFunky-collagewwws.jpg
Foto: Profimedia.hr

Zahvaljujući megapopularnoj kontroverznoj seriji "Squid Game" zbog koje se pokrenula velika rasprave o tome treba li je li ne treba pogledati, društvene mreže "poharali" su dalgona keksići, tradiocionalni južnokorejski slatkiš. Na korejskom dalgona znači slatko.

U seriji igrači moraju svladati različite izazove, a uspiju li u tome, mogu osvojiti veliku novčanu kaznu. Izgube li, prijeti im smrt. Jedan od zadataka stavljenih pred njih je i urezivanje različitih oblika u keksiće od šećera koji su krhki, bez da ih pritom slome.

Image
Brutalno i mračno

'Squid Game': Provjerile smo sve o korejskoj seriji koja je zaludjela svijet

Nakon ove epizode, obožavatelji serije pohrlili su i sami napraviti kekse i odraditi zadatak. Ovaj slatkiš poznat i pod nazivom ppopgi, nastao je sredinom prošlog stoljeća kao ulično jelo, a vrlo popularan je bio '70-ih i '80-ih godina, da bi kasnije pao u zaborav.

An Young-hui, koji u Seulu prodaje dalgona keksiće od kasnih '80-ih, dobio je narudžbu od produkcije popularne serije, da ih za potrebe snimanja napravi 700. To je bilo 2020. godine. Za The Independent je rekao da ih je prije, no što je ova serija prikazana, dnevno prodavao 200, a danas se ta brojka popela na 500. U nastavku ti donosimo recept za popularni južnokorejski slastkiš.

Sastojci za jedan dalgona slatkiš:

  • žlicu i pol šećera
  • na vrh malene čajne žličice stavi praška za pecivo

Postupak:

Karameliziraj šećer u tavi ili na zaimači koju ćeš staviti direktno na plin. Kad se šećer otopi dodaj malo praška za pecivo te kratko pusti da se sastojci sjedine. Izlij smjesu na aluminijsku foliju i utisni šablonama za keksiće oblik koji želiš. Moraš biti brza jer se smjesa jako brzo hladi, a hlađenjem postaje lomljiva.