Što sa zrelim bananama? Napravi zdrave i jako ukusne muffine

Jako se brzo pripremaju, a odličan su izbor za zdravi doručak ili ukusni međuobrok. Sočni su i hranjivi, a mogu ih jesti i vegani jer ne sadrže namirnice životinjskog podrijetla

Što sa zrelim bananama? Napravi zdrave i jako ukusne muffine
Foto: Pexels
Tko ne voli muffine? Fini su i brzo se spremaju, a recepata za njihovu pripremu ima uistinu mnogo. Mi ti danas donosimo jedan brzinski recept za zdrave i jako sočne muffine s bananom. Možeš ih poslužiti kao zdravi doručak, ali i ukusni međuobrok. Ne sadrže namirnice životinjskog podrijetla pa su pogodan snack i za vegane. Hranjivi su i zasitni, a utažit će i želju za slatkim. Ako kod kuće imaš prezrele banane, obavezno ih isprobaj. Brzo su gotovi i još brže nestaju s tanjura!

Sastojci

4 žlice lanenih sjemenki
4 žlice vode
220 grama integralnog brašna
1 žličica mljevenog cimeta
1 prstohvat muškatnog oraščića
1 prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
0.5 žličice sode bikarbone
180 mililitara bademovog mlijeka
1 žlica jabučnog octa
3 žlice javorovog sirupa
80 mililitara biljnog ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
2 velike banane
80 grama čokoladnih kapljica

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i ostavi da se grije. Pripremi si kalup i košarice za muffine.

02.

U maloj posudici pomiješaj sjemenke lana i vodu. Ostavi da odstoji oko 5 minuta, odnosno dok sjemenke ne nabubre. Ovo je veganska zamjena za jaja.

03.

U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, muškatni oraščić, prašak za pecivo, sodu i sol. U drugoj zdjeli pomiješaj bademovo mlijeko, jabučni ocat, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Dodaj i nabubrene lanene sjemenke.

04.

Zatim mokre sastojke prebaci u posudu sa suhim sastojcima i dobro promiješaj kako bi smjesa postala homogena. Na kraju ubaci i zgnječenu bananu i čokoladne kapljice.

05.

Napuni kalupe za muffine i stavi ih u pećnicu. Peci ih oko 20 minuta. Ostavi da se ohlade i posluži. Dobar tek!

Savjet

Ako nisi vegan, mješavinu lanenih sjemenki i vode možeš zamijeniti jajima

M.G.
4.4.2022.