Što kuhati petkom?

Ručak može biti itekako ukusan i bez mesa

Što kuhati petkom?

Riba, tjestenina, palenta, povrće na lešo, to su samo neki prijedlozi  kuhanje petkom. Laganiji ručak, bezmesni obrok, koji fino miriše, odlično izgleda i još je boljeg okusa – tako bi trebao izgledati idealni recept za kraj radnog tjedna i dan kada je na jelovniku ručak bez mesa.  Izbor mogu biti i njoki ili neko provrće zapečeno sa sirom, gljive, tjestenina sa škampima ili plodovima mora.


Zapečena tjestenina sa sirom

Image



Sastojci:
350 g tjestenine penne
1 kiselo vrhnje
3 – 4 dl mlijeka
250 g mladog sira
3 dl umaka od rajčice
300 g brokule
150 g tvrdog sira ili parmezana
malo soli
papar
origano
masline

Priprema:
Tjesteninu skuhati al dente. Brokulu dodati zadnjih 2 – 3 minute. Procijediti i pomiješati u posudi tjesteninu, brokulu, mlijeko, kiselo vrhnje, mladi sir te dodati sol i papar. Staviti u vatrostalnu posudu i poklopljeno peći oko pola sata. Otklopiti i peći još 15 minuta. Zaliti šalšom (umakom od rajčice) i na vrhu naribati tvrdi sir. Posuti origanom i peći još 10 minuta otklopljeno. Ohladiti najmanje 45 minuta i servirati toplo. Tjestenina se stegne i mogu se rezati kocke. Ukrasiti s maslinama.

Brodet s palentom

Image



Sastojci za brodet:
1,5 kg miješane ribe (škarpina, grdobina)
1 dl maslinovog ulja
2 glavice luka
200 g svježe rajčice
5 režnja češnjaka
2 dl vina
1 svežnjić peršina
list celera
list lovora
ružmarin
1 cijeli limun
1 žlica vinskog octa
sol i papar po potrebi

Priprema:
Očišćenu ribu (škarpina, grdobina, sipa, škampi ili druga riba) narežemo na komade. Ribu posolimo, poparimo, poškropimo limunom ili octom i ostavimo nekoliko minuta da očvrsne. Luk narežemo na listiće i popržimo na maslinovu ulju da uvene. Luku dodamo rajčicu i sve začine, sitno sjeckani peršin, celer i lovorov list. Na to dodamo mariniranu ribu. Popržimo, nalijemo vino, vode, malo octa, sol i papar. Tekućine treba biti toliko da se riba u njoj ne utopi. Brodet se pirja poklopljen na štednjaku oko 20 minuta. Ne miješa se, samo se s vremena na vrijeme posuda protrese.

Sastojci za palentu:
300 g palente
1 žličica soli
400 g mekanog feta sira i mladoga kravljeg sira
4 žlice maslaca
1,2 l vode
0,1 l maslinova ulja
malo svježeg ružmarina

Priprema:
Palentu uspite u kipuću blago posoljenu vodu. Zagrijavajte uz miješanje, a kad zavrije, kuhajte još 10-ak minuta te dodajte maslinovo ulje. Kuhanu palentu izlijte na tanjur. Fetu izmrvite ili protisnite te umiješajte u rastopljeni maslac i svježe sjeckani ružmarin. Preko vruće palente rasporedite pripremljenu fetu i odmah dodajte brodet. Pospite sjeckanim peršinom, maslinovim uljem te poslužite.

Tjestenina sa škampima (ili kozicama)

Image



Sastojci:
200 g očišćenih repova škampa ili kozica
200 g tjestenine
1 dl slatkog vrhnja
2 češnja češnjaka
1 dl bijelog vina
0,3 dl whiskyja
komadić đumbira
sol
papar
peršin
limunova korica
maslinovo ulje

Priprema:
Staviti kuhati vodu za tjesteninu. Kada voda zakuha, dodati sol i malo ulja i kuhati minutu manje nego što piše na pakiranju. Dok se tjestenina kuha, pripremiti umak. Ob,vezno sačuvati malo vode od kuhanja tjestenine. Zagrijati duboku tavu, u nju staviti maslinovo ulje i sitno nasjeckani češnjak i pola žličice naribanog đumbira. Čim češnjak počne puštati miris dodati očišćene repove škampi (možete upotrijebiti i kozice). Kratko promiješati i čim počnu gubiti prozirnost, flambirati whiskyjem. Dodati bijelo vino i pojačati vatru da alkohol ispari, naribati limunovu koricu, posoliti, popapriti i dodati slatko vrhnje, kratko prokuhati i dodati nasjeckani peršin i umiješati tjesteninu. Malo promiješati, po potrebi podliti s malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Poslužiti toplo uz par kapi maslinovog ulja.

Zapečeno povrće s bešamelom

Image



Sastojci:
1 veći poriluk
6 komada zelene paprike
1 komad crvenog luka
250 g kelja pupčara
mrkva
3 žlice maslinova ulja
100 g suhe slanine
200 g kukuruza u zrnu
40 g maslaca
40 g pšeničnog brašna, bijelog
sol, kurkuma
2 dl kravljeg mlijeka (3.3% masti )
muškatni oraščić
timijan
200 g tvrdog sira
crvena paprika
4 žlice parmezana
papar u zrnu
češnjak
200 g topljivog sira

Priprema:
Nasjeckajte paprike na kockice, mrkvu na tanke rezance, a kelj pupčar razrežite popola. Sve to kratko propirjajte na maslinovu ulju, posolite i popaprite. Napravite bešamel tako da na maslacu popržite brašno i zalijete mlijekom pa miješate dok ne dobijete gusti umak. U njega umiješajte ribani sir i malo oraščića. Dublju posudu za pečenje premažite maslacem. Posložite red pirjanog povrća, zalijte bešamelom i sirom pa zatim opet redom povrća. Vrh premažite s još malo umaka, pospite parmezanom i pecite 30- tak minuta na 220 °C.

Ovo jelo možete pripremati i sa svim drugim vrstama povrća - cvjetačom, brokulom, tikvicama, patlidžanima...

Sataraš

Image



Sastojci:
2 – 3 veće paprike
5 – 6 paradajza srednje veličine
mast ili ulje
sol
šećer
ljuta papričica

Priprema:
Luk, papriku i paradajz operite i narežite na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba baš jako usitniti. Na većoj tavi zagrijte žlicu masti pa dodajte nasjeckani luk, kratko ga prodinstajte, posolite i povremeno miješajte. Nakon 10-ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodajte papriku ranije narezanu na veće komadiće pa opet pustite da lagano krčka sljedećih 10-tak minuta. Sada dodajte i narezani paradajz, sve pažljivo promiješajte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri. Nemojte dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svojeg soka, samo budite u blizini i katkad promiješajte. Kada je sve povrće omekšalo, dodajte mu navrh žličice šećera, po potrebi još dosolite i dodajte malo ljute papričice. I jedno i drugo jako usitnite prije nego primiješate jelu.