
Miso pasta - tradicionalni japanski začin pun dobrih bakterija

Za miso si sigurno čula ako voliš japansku kuhinju. Iako je ovo namirnica origialno kineskog podrijetla, u Japan je došla u 7. stoljeću i od tad je pravi japanski klasik. Isprva su ju koristili samo plemići, no nakon nekog vremena je dospjela i u domove običnog puka. Danas, miso nije dostupan samo u Japanu, već divljem svijeta. Možda si jela miso juhu ili meso marinirano ovom pastom, no jesi li se ikad zapitala što je to točno? Istražili smo sve što te zanima o miso pasti, a na kraju imamo i par recepata za jela s njom.
Što je miso?
Miso je japanska fermentirana pasta od soje koja se često miješa s rižom, ječmom ili drugim žitaricama, što joj daje različite boje i okuse. Osim što je bogata proteinima, ova pasta je i odličan izvor dobrih bakterija koje pomažu probavi i jačaju imunitet. Njegov okus obično se opisuje kao kombinacija slanog i umamija, a može varirati od blagih svijetlih do intenzivnijih tamnih varijanti. Koristi se u juhama, umacima, marinadama pa čak i kao dodatak jelima za pojačavanje okusa.
Na količini od 100g, miso pasta sadrži:
199 kcal
12 g proteina
6 g masti
25 g ugljikohidrata
5 g vlakana
3728 mg natrija
Zdravstveni benefiti miso paste
Budući da je fermentiran, bogat je probioticima, odnosno dobrim bakterijama koje podržavaju zdravlje probave i jačaju imunološki sustav. Redovita konzumacija može pomoći u održavanju ravnoteže crijevne flore, što smanjuje probleme poput nadutosti, zatvora i probavnih smetnji. Zdrava crijevna flora može pomoći smanjiti upale i povećati proizvodnju imunoloških stanica koje štite tijelo od bolesti. Osim toga, bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju normalnu funkciju imunološkog sustava.
Osim toga, ovo je dobar izvor proteina, vitamina i minerala, uključujući mangan, vitamin K, bakar i cink. Zanimljivo je da miso od soje sadrži sve esencijalne aminokiseline, što ga čini potpunim izvorom proteina – idealnim za vegetarijance i vegane.
Neka istraživanja također sugeriraju da konzumacija miso paste može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke i rak debelog crijeva. To se pripisuje visokim razinama izoflavona u misu, koji imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u prevenciji rasta tumora. Također sadrži spoj koji se naziva genistein, koji je poznat po svom potencijalu da inhibira rast stanica raka i smanji upalne procese u tijelu.
Jedino na što trebaš obratiti pažnju jest visok udio soli u misu, pa ako paziš na unos natrija, najbolje je konzumirati ga umjereno.
Kako pripremiti miso?
Miso pasta je jako svestrana i lako se koristi. Najpoznatiji način je dodavanje u juhu – ali pazi, ne smije se kuhati jer visoka temperatura uništava korisne probiotike. Umjesto toga, umiješaj ga u malo tople vode i dodaj pred kraj kuhanja. Možeš ga koristiti i kao bazu za preljeve za salate, marinade za meso i povrće ili čak kao namaz na tost s avokadom. Da ti olakšamo početak, pripremili smo četiri recepta za jela koja možeš pripremiti s miso pastom.
Klasična miso juha recept
Sigurno si je barem jednom probala u restoranu ili je naručila uz sushi, ali jesi li ikad pokušala napraviti svoju miso juhu kod kuće? Ispada brže nego što misliš, a možeš je prilagoditi svom ukusu. Lagana je, puna umami okusa i gotova za manje od 10 minuta. Savršena kao predjelo ili lagani obrok kad ti treba nešto nježno za želudac!
Klasična miso juha sastojci:
500 ml vode
1 žlica miso paste
1 komad sušene alge (npr. wakame)
120 g narezanog tofua
1 mladi luk, sitno nasjeckan
½ žličice soja umaka (po želji)
Klasična miso juha priprema:
U loncu zagrij vodu i dodaj algu, pa pusti da omekša nekoliko minuta.
Dodaj tofu i kuhaj još 2-3 minute.
U posebnoj posudi umiješaj miso pastu s malo tople vode da se otopi.
Makni juhu s vatre, dodaj miso smjesu i dobro promiješaj.
Posluži toplu juhu s mladim lukom na vrhu.
Miso preljev za salatu ili rižu recept
Postoje razni preljevi za salate, ali nijedan nije toliko bogat, aromatičan i punog okusa kao miso preljev. Savršeno balansira slano, slatko i kiselo, a uz to je i super jednostavan za pripremu. Isprobaj ga preko svježe salate, pečenog povrća ili čak riže – nećeš se razočarati!
Miso preljev za salatu ili rižu sastojci:
1 žlica miso paste
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica rižinog octa
1 žličica meda ili javorovog sirupa
1 žličica soja umaka
½ žličice đumbira u prahu
Miso preljev za salatu ili rižu priprema:
Sve sastojke dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatki preljev.
Prelij preko svježe salate, pečenog povrća ili čak riže.
Miso marinada za meso i povrće recept
Ako još nisi počela marinirati meso prije pečenja, ne znaš što propuštaš. Dobra marinada čini meso sočnijim, ukusnijim i punim aroma, a ova s miso pastom podiže sve na novu razinu. Isprobaj je i na povrću – patlidžani, tikvice i gljive nikad nisu bili finiji!
Miso marinada za meso i povrće sastojci:
2 žlice miso paste
1 žlica meda ili javorovog sirupa
1 žlica soja umaka
1 žlica sezamovog ulja
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
Miso marinada za meso i povrće priprema:
Sve sastojke pomiješaj u zdjeli dok ne dobiješ gustu marinadu.
Utrljaj marinadu u meso (pileće, svinjetinu ili ribu) ili povrće (patlidžan, tikvice, gljive).
Ostavi da odstoji najmanje 30 minuta prije pečenja, roštiljanja ili prženja.
Tost s avokadom i miso pastom recept
Fali ti ideja kako da tost s avokadom bude još ukusniji? Dodaj malo miso paste i dobit ćeš savršenu kombinaciju kremasto-slane savršenosti. Brzo, jednostavno i toliko fino da ćeš ga poželjeti jesti svaki dan!
Tost s avokadom i miso pastom sastojci:
1 kriška integralnog kruha
½ zrelog avokada
½ žličice miso paste
½ žličice limunovog soka
Prstohvat sezama i čilija u pahuljicama (po želji)
Tost s avokadom i miso pastom priprema:
Zgnječi avokado vilicom i pomiješaj ga s miso pastom i limunovim sokom.
Kruh tostiraj pa premaži avokado-miso smjesom.
Po želji pospi sezamom i čili pahuljicama.

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
