
Stiže proljeće, vrijeme je za proljetne rolice! Imamo tri odlična recepta

Stiže proljeće, tako da je vrijeme i za laganije obroke, a proljetne rolice tu su savršene! Ako nisi čula za njih, proljetne rolice su mali wrapovi popularni u kineskoj i općenito azijskoj kuhinji. Punjeni cu kupusom i povrćem uz dodatak mesa, a omotani rižinim papirom.
Proljetne rolice recept
Postoji jako puno varijanti proljetnih rolica - samo s povrćem, s više mesa nego povrća, umotani u listove za savijače ili rižinim papirom, rađeni u ulju ili pećnici. Istražili smo i otkrili najbolje recepte za proljetne rolice koje će nestat u tren oka. Iako se tradicionalno rade s rižinim papirom, njega nije toliko jednostavno naći u trgovinama, pa je u ovom receptu on zamjenjen za gotove listove za pite.
Klasične proljetne rolice recept
Proljetne rolice su uvijek savršen izbor za lagan i ukusan obrok, bilo kao užina ili glavno jelo. Ovaj recept kombinira sočne pileće komadiće s hrskavim povrćem poput kupusa i mrkve, sve zamotano u rižine papire i prženo do zlatne boje. Brzo, jednostavno i jako ukusno – idealno za proljetne dane!
Klasične proljetne rolice sastojci:
300 g pilećih prsa
1 manja glavica kupusa
2 mrkve
10–12 rižinih papirnatih listova
2 žlice soja umaka
1 žličica đumbira u prahu
1/2 žličice papra
Klasične proljetne rolice priprema:
Piletinu nareži na male komadiće i prži na malo maslinovog ulja dok ne postane zlatna.
U međuvremenu, nasjeckaj kupus i naribaj mrkvu.
U velikoj tavi na malo maslinovog ulja, dodaj kupus i mrkvu, pa prži nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Dodaj piletinu, soja umak, đumbir i papar. Sve dobro promiješaj i kuhaj još nekoliko minuta.
Pripremi rižine papire prema uputama (obično je potrebno samo kratko potopiti ih u toplu vodu).
Na svaki papir stavi malo smjese s piletinom i povrćem, te pažljivo zamotaj rolicu.
U tavi zagrij malo maslinovog ulja i prži rolice s obje strane dok ne postanu zlatno smeđe. Posluži s umakom po izboru, npr. kiselim umakom ili ljutim umakom.
Povrtne proljetne rolice recept
Ako tražiš laganiji, vegetarijanski obrok koji je pun okusa i tekstura, ove povrtne proljetne rolice su pravi izbor. Svježe povrće poput paprike, mrkve i gljiva, u kombinaciji s soja umakom i sezamovim uljem, daje im posebnu dubinu okusa. Brzo se pripremaju i savršen su obrok za svakog ljubitelja zdravih, ali ukusnih jela.
Povrtne proljetne rolice sastojci:
1 crvena paprika
1 mrkva
100 g gljiva (šampinjoni ili shiitake)
50 g graška
10–12 rižinih papirnatih listova
1 žlica soja umaka
1 žlica sezamovog ulja
Svježi korijander (po želji)
Povrtne proljetne rolice priprema:
Nareži crvenu papriku, mrkvu i gljive na tanke trakice.
Na tavi zagrij sezamovo ulje, pa dodaj povrće. Kuhaj na srednjoj vatri dok povrće ne omekša, a gljive ispuste tekućinu.
Dodaj soja umak i grašak te dobro promiješaj. Ostaviti da se malo ohladi.
Pripremi rižine papire prema uputama.
Na svaki papir stavi malo smjese povrća, a po želji pospi s malo svježeg korijandera.
Zamotaj rolice i posluži hladne ili lagano pržene.
Proljetne rolice u listovima
Iako se tradicionalno proljetne rolice prave s rižinim papirom, on nije uvijek lako dostupan u trgovinama, pa ga u ovom receptu zamjenjujemo za gotove listove za pite. Ovi listovi daju rolicama hrskavu teksturu, a unutrašnjost ostaje sočna i puna okusa. S punjenjem od povrća i mesa, ove rolice su savršen obrok za sve koji žele isprobati nešto novo, ali s poznatim sastojcima.
Proljetne rolice u listovima sastojci:
300 g mljevenog mesa (svinjetina, govedina ili piletina)
1 manja glavica kupusa
2 mrkve
100 g kukuruza (može iz limenke ili svježeg)
10 listova za pitu
1 luk
1 žlica soja umaka
1 žličica papra
1/2 žličice kvasca (po želji, za dodatnu hrskavost)
Maslinovo ulje za prženje
Proljetne rolice u listovima priprema:
Nasjeckaj luk, kupus i mrkvu. U tavi zagrij malo maslinovog ulja i prži luk dok ne postane staklast.
Dodaj mljeveno meso i prži dok ne dobije lijepu smeđu boju. Posoli i popapri.
Dodaj nasjeckani kupus, mrkvu i kukuruz te prži još nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Na kraju, dodaj soja umak i dobro promiješaj.
Pripremi listove za pitu – ako koristiš gotove, stavi ih na čistu površinu i lagano ih premaži maslinovim uljem.
Na svaki list stavi malo pripremljenog nadjeva i pažljivo zamotaj rolicu, pazeći da krajevi budu zatvoreni.
U velikoj tavi zagriji malo maslinovog ulja i prži rolice dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave s obje strane.
Posluži tople uz neki lagani umak po izboru.

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
