Stari kruh – odlični recepti

Stari kruh iskoristite na odlične načine i smanjite njegovo bacanje na minimum…

Stari kruh – odlični recepti

Koliko kruha bacate na dan, na tjedan, na mjesec? Iako je u današnje vrijeme dostupan u bezbrojnim varijantama i na svakom koraku, svakako se treba sjetiti da s njegovim bacanjem, u smeće bacate novac. Pa makar si i mogli svaki dan priuštiti svježi kruh, postoje odlični načini njegovog iskorištavanja, kada više nije svjež. Može biti star i četiri-pet dana, samo mora biti još dovoljno mekan da ga možete narezati i ne smije ga zahvatiti plijesan.

Evo nekoliko odličnih, jednostavnih recepata za iskorištavanje starog kruha, do njegove posljednje mrvice…

Foto:  © Igor Syrbu - fotolia

Kruh s preprženim češnjakom

Sastojci:
½ kg cijelog češnjaka
maslinovo ulje
timijan
sol
stari kruh po želji

Prvo je potrebno ispeći češnjak. Glavice češnjaka nemojte guliti, nego ih ostavite u njegovoj ovojnici, te samo nožem odrežite vrhove (suprotan dio od mjesta gdje je korijen, tako da svaki češanj bude na vrhu otvoren). Kada ste to učinili, glavice poslažite u aluminijsku foliju s odrezanim vrhovima prema gore. Glavice prelijte maslinovim uljem, začinite solju i s malo timijana.
Zamotajte u foliju i pecite u pećnici na 200 °C sat vremena. Nakon toga istisnite pečeni češnjak iz njegove ovojnice (bit će mekan, poput pirea). Ulje u kojem se pekao i češnjak pomiješajte zajedno, tako da dobijete pire odnosno namaz, koji može u hladnjaku u zatvorenoj posudici stajati i do dva tjedna. Premažite pečeni češnjak po kruhu, još dodatno posolite i popaprite po želji, te sve prepecite u pećnici na 200 °C, desetak minuta. 

Kolač od kruha

Sastojci:
10-ak šnita starog kruha (šnite treba naslagati tako da prekriju dno lima za pečenje)
½ litre mlijeka
1 žlica smeđeg šećera
100 ml vrhnja
100 g čokolade za kuhanje
100 g pekmeza (okus po želji)
cimet u prahu

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i posložite šnite kruha. Mlijeko stavite u posudicu i pomiješajte sa šećerom te prelijte preko kruha da se dobro natopi i upije. U slučaju da kruh nije dovoljno natopljen, dodajte još malo mlijeka.
Nakon toga žličicom rasporedite vrhnje (samo kapnite na kruh), isto tako pekmez, te rasporedite razlomljene kockice čokolade. Sve na kraju lagano posipajte mljevenim cimetom.
Pecite kolač u pećnici 20-ak minuta. Možete ga jesti čim se lagano ohladi.

Prepečeni kruh i krušne mrvice

Uzmite komad staroga polubijeloga, bijeloga kruha ili neke slične vrste (polovica, četvrtina…), koricu jače poškropite vodom, i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Prepecite kruh u  pećnici koju ste zagrijali na 220 °C 15-ak minuta, dok korica ne dobije tamnozlatnu boju. Kruh će ponovno dobiti svježinu i ukusnu hrskavu koricu.

Nikako nemojte zaboraviti da od kruha uvijek možete napraviti krušne mrvice.
Narežite stari kruh na kockice, ostavite ga da se suši nekoliko dana. Kada je u potpunosti suh i tvrd, sameljite ga u multipraktiku ili u mlincu za orahe.