Sočna savijača sa šljivama koja nas vraća u djetinjstvo

Tko ne voli šljive? Ovo voće krajem ljeta glavna je zvijezda brojnih slastica, a jedna od njih je i savijača. Priprema joj nije prekomplicirana, možeš koristiti kupovno tijesto, a zasladit će cijelu obitelj ili društvo. Evo recepta!

Sočna savijača sa šljivama koja nas vraća u djetinjstvo
Foto: Profimedia
Dok ljeti obožavamo jednostavne voćne recepte, već se krajem kolovoza prebacujemo na nešto drugačije poslastice. Kako tada mnoga kućanstva imaju šljiva ili jabuka (kojih ne nedostaje ni u trgovinama), tako svojih 'pet minuta' dobivaju razne varijante savijača. Posebno nam se sviđa savijača sa šljivama jer njih često imamo u hladnjaku i zamrzivaču, a isplati se eksperimentirati njima. Ipak, nekad je teško odabrati recept - neki preferiraju lisnato tijesto, a neki tanko, filo tijesto. Ovakve savijače možeš kombinirati s orahom ili grožđicama, a šećer u prahu dotjerat će tu rapsodiju okusa. I ono najvažnije - za izradu savijače sa šljivama trebat će ti otprilike sat vremena što i nije puno s obzirom na to da je ovo desert idealan za goste, a odličan je i sljedećeg dana. Sastoji se od nekoliko sastojaka, a ni priprema joj nije prekomplicirana. Nisi sigurna kako bi ti ispale kore? Nema veze, možeš koristiti i kupovne, no za ovaj je recept važno da su tanko izvaljane, odnosno da je riječ o filo tijestu.

Sastojci

320 grama očišćenih srednje velikih šljiva
55 grama nasjeckanih oraha
65 grama nasjeckanih grožđica
60 grama šećera u prahu
1 žličica mljevenog cimeta
4 lista filo tijesta
2 žlice biljnog ulja
125 grama kiselog vrhnja
1 žličica šećera u prahu

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 220°C. U srednjoj posudi pomiješaj šljive, orahe, grožđice i cimet.

02.

Jedan filo list stavi na čistu površinu. Premaži s malo ulja. Na vrh stavi drugi list filo tijesta i opet premaži uljem. Isto učini s preostalim filom. Smjesu od šljiva i dodataka razmaži duž kratkog ruba filo tijesta, i to tako da ostaviš po četiri centimetra sa svake strane.

03.

Savijaču presavini sa strane pa čvrsto smotaj u obliku cjepanice (duguljasti oblik). Dodaj nadjev i premaži preostalim uljem. Stavi u lim za pečenje i peci 15-20 minuta ili dok desert ne porumeni.

04.

Dok čekaš, umuti vrhnje u zdjeli. To možeš poslužiti uz savijaču.

05.

Ispečenu savijaču posipaj šećerom u prahu ili posluži s kuglicom sladoleda od vanilije.

žena.hr
29.8.2022.