Slatki posjet tvornici čokolade

Idealan izlet za ljubitelje čokolade !

Slatki posjet tvornici čokolade

Jeste li ikad sanjali o tome da imate na raspolaganju onoliko čokolade koliko možete poželjeti i da je možete jesti dok vam ne dojadi? Taj se san može ostvariti! Posjet tvornici čokolade Zotter izgleda upravo tako, zapravo još i bolje, jer ne možete ni zamisliti sve te okuse čokolada koji se tamo nude: čak preko 340 vrsta! Kako se bliži i blagdansko vrijeme, ovaj izlet je idealan poklon za nekog tko obožava čokoladu. Već čim se približavate austrijskom mjestašcu Bergl, Riegersburg, u zraku osjećate miris čokolade koji vas mami da uđete u Zotter tvornicu čokolade. Tvornica se prostire na 5000 m2, a obilazak počinje u Kakao kinu s pričom o proizvodnji Zotter čokolade.


Image


Zotter čokolade se proizvode samo od najfinijih  i najkvalitetnijih kakao zrna, koja dolaze iz južne Amerike odnosno Ekvadora, Perua i Dominikanske Republike, Paname, Costa Rice, Nikaragve, Brazila, Bolivije, Konga, Indije i Nove Gvineje. Josef Zotter osobno obilazi sve svoje uzgajivače kakaa i brine o njima kao i o kakaovcu kojeg uzgajaju. Naime kod proizvodnje bitno je da se čokolada pravi od kakaa vrhunske kvalitete i organskog uzgoja, a da bi to bilo moguće čitav posao je baziran na fair trade principu.


Image


Upravo zato Zotter održava prijateljske odnose s uzgajivačima kakaa i shvaća da kakao premium kvalitete ima svoju cijenu. Zato pri otkupu kakaa plaća cijenu znatno veću od uobičajene cijene na svjetskom tržištu. Josef Zotter smatra da Zotter kao “tvrtka koja se bavi preradom kakaa“ ima odgovornost za radne i životne uvjete uzgajivača kakaa u nerazvijenim zemljama. Tvrtka Zotter vrlo blisko surađuje s uzgajivačima kakaa te aktivno podržava razne projekte kojima se može poboljšati kvaliteta berbe, optimalizirati radne procese i dalje razvijati premium vrste kakaa. Na žalost samo 1% kakaa u svijetu se proizvodi na ovaj način.


Image


Kako bi se i sami uvjerili u kvalitetu zrna kakaa na početku obilaska tvornice imali smo ih priliku probati. U tvornici se čokolada proizvodi na principu "bean to bar", odnosno od zrna do čokoladne pločice te je jedina tvornica u Europi koja na taj način proizvodi čokoladu.


Image


Možete kušati čokoladu u svim stadijima proizvodnje - od zrna, čiste kakao mase (koja nije zašećerena i okus je prilično gorak), čokolade sa 90% ili 80% udjela kakaa, do čokolada s voćem, đumbirom, chillijem, tekilom, košticama bundeve, okruglih Mitzi Blue čokolada, čokoladnih napitaka....

Image


Čitav obilazak ima 14 degustacijskih "čokoladnih postaja" kao što su tekuća čokolada „online“ gdje se pred posjetiteljima uzorci tekuće čokolade voze u najmanjoj „žičari“ na svijetu i mogu jednostavno „upecati“ jednu od pločica i uroniti ju u prefinu čokoladu koja prolazi ispred njih.


Image


Sve završava posjetom zoološkom vrtu gdje se na 27 hektara posjetitelji mogu upoznati s ekološkom i energetski samoodrživom poljoprivredom te brojnim životinjskim vrstama, od kojih su neke vrlo rijetke.


Image


Umorite li se od obilaska možete probati ukusne organske obroke spravljene u restaurantu 'Essbar' ili se odmoriti u ležaljkama i promatrati kravice kako pasu uz taktove klasične glazbe.


Josef Zotter - čovjek koji obožava čokoladu

Priča o nastanku Zotter tvornice čokolade, kao i životni put Josefa Zottera su vrlo zanimljivi. Kao 26-godišnjak, Josef Zotter i njegova supruga otvorili su 1987.g. slastičarnicu u Grazu. Zahvaljujući svojoj inovativnosti u pečenju kolača postali su vrlo poznati i proširili su poslovanje. Pet godina kasnije Josef je počeo proizvoditi "hand-scooped" čokoladu, ručno rađenu čokoladu u više slojeva.

Image


Suradnja s umjetnikom i dizajnerom Andreasom H. Gratzeom, koja je započela 1994.g. pretvorila je Zotterove čokolade u prava mala umjetnička djela - dobile su kreativne i zabavne omote, koje ih i danas krase. Nakon bankrota, pred Zotterovima je bila velika odluka - nastaviti sa slastičarnicom ili se orijentirati na čokoladu. Odlučili su se za čokoladu i 1999.g. pokrenuli proizvodinju.


Image


Godišnje Zotter tvornica čokolade proizvede 900 tona čokolade i napravi promet od 18 milijuna eura, a posjeti je oko 200.000 ljudi, što je dovoljan dokaz da su donijeli pravu odluku. Ono što ih pokreće su kreativnost, održivost, raznolikost i kvaliteta, a njihova 20-godišnja čokoladna tradicija sa zadivljujućom količinom kreacija, ludih ideja i svojevrsnom “pobunom” protiv svega uobičajenog postala je poznata u cijelom svijetu. Zotterove  izvanredne čokolade sada možete kupiti i u Hrvatskoj u bio&bio dućanima i sami se uvjeriti u njihovu kvalitetu.


Image