Ledeni vjetar sa šumskim voćem - slastica kojoj se uvijek rado vraćamo

Ledeni vjetar je klasik među ljetnim, laganim tortama, a s obzirom da se trenutno nalazimo u sezoni bobičastog voća, idealno je vrijeme za recept koji uključuje beze kore i šumsko voće.

Ledeni vjetar sa šumskim voćem - slastica kojoj se uvijek rado vraćamo
Foto: www.profimedia.hr
Ledeni vjetar je kremasta, lagana i svima omiljena torta koja se nerijetko nalazi na jelovnicima mnogih obitelji. Tijekom zime ovaj kolač pripremamo s bananama i citrusima, a u proljeće i ljeto uživamo u raznim kombinacijama sezonskog voća. S obzirom na to da se na tržnicama već mogu pronaći domaće jagode, a uskoro će doći u prodaju i drugo bobičasto voće, odlučile smo ti donijeti recept za Ledeni vjetar s beze korama i s dodatkom šumskog voća. Ovaj recept tako spaja Pavlovu tortu i klasičan Ledeni vjetar s biskvitom, a rezultat je slastica koja će oduševiti svačije nepce.

Sastojci

6 bjelanjaka od jaja
1 žlica limunovog soka
250 grama šećera
1 velika žlica šećera u prahu
4 dl mlijeka
6 žlica glatkog brašna
150 grama kristal šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 prstohvat soli
6 žutanjaka jaja
125 grama maslaca
5 dl slatkog vrhnja
1 žlica škrobnog brašna
300 grama šumskog voća

Priprema

01.

Bjelanjak miksaj ručnim mikserom uz dodatak soka od limuna u čvrsti snijeg. Dodaj kristal šećer u tri navrata i miksaj dok ne dobiješ čvrsti svilenkasto sjajni snijeg.

02.

Prekrij veliki pleh komadom pek papira, koji je veći od samog pleha i pokriva i rubove. Rasporedi snijeg od bjelanjaka ravnomjerno po plehu.

03.

Od papira izreži dug komad širine cca 10 cm. Presavij ga na pola i izreži na dužinu kraće stranice pleha. Umetni taj komad papira po sredini pleha, tako da dijeli beze kore na dva dijela iste veličine. Morat ćeš ga pri umetanju lagano povlačiti naprijed - nazad, kao da režeš snijeg od bjelanjaka, koji je vrlo gust. Jedna strana neka ostane glatka i ravna, a drugu stranu, koja čini pokrov kolača, špatulom namreškaj, kako bi sličila na valovitu površinu vode. Posipaj tu stranu sa šećerom u prahu.

04.

Ovisno o tome kakvu beze koru voliš, možeš peći kore na dva načina. Ako voliš da je izvana hrskava i nešto tamnija, dok je iznutra pjenasta i mekana peci je 1 sat na 150°C do 160°C , ovisno o tipu pećnice. Pregradu od papira pažljivo odstrani dok je kora topla, najlakše uz pomoć tankog noža.

05.

Ako voliš suhu, svijetlu i hrskavu beze koru, peci prvo 15 min na 150 °C, onda smanji temperaturu na 120°C i peci još 1 sat i 45 min. Nakon jednog sata pečenja, izvadi pleh iz pećnice i pažljivo odstrani pregradu od papira, vrati pleh u pećnicu i peci do kraja.

06.

Za kremu je pak potrebno da prvo staviš kuhati mlijeko, a na drugoj ploči u zasebnom loncu zagriješ vodu za vodenu kupelj.

07.

Pomiješaj brašno, šećer, vanili šećer i sol u zasebnoj vatrostalnoj posudi. Dodaj cca 1 dl toplog mlijeka i žumanjke, te sve zamuti pjenjačom u glatku smjesu. Postavi na lonac s vodom uz stalno miješanje pjenjačom. Kada ostatak mlijeka zakuha, ulij ga u smjesu na vodenoj kupelji uz konstantno miješanje. Zagrijavaj kremu na vodenoj kupelji, dok se potpuno ne zgusne (mora biti vruća i vrlo gusta), uz miksanje ručnim mikserom na najmanjoj brzini.

08.

U vruću kremu umiksaj pola količine maslaca, a ostatak maslaca ostavi izvan hladnjaka, da postane mekan za daljnje korištenje. Zaklopi posudu i ostavite ju da stoji, dok se krema ne ohladi. Ako pečeš u kraćoj verziji od jednog sata, uroni posudu u hladnu vodu ili ju možeš iznijeti van pri hladnom vremenu, kako bi se krema pravovremeno ohladila.

09.

Pet minuta prije završetka pečenja kora, zamuti slatko vrhnje u šlag. Prije nego što šlag postane skroz čvrst, prosij škrobno brašno u njega i miksaj dalje dok ne očvrsne.

10.

U ohlađenu kremu dodaj ostatak maslaca i kratko ga umiksaj u kremu. U kremu špatulom umiješaj cca 1/3 šlaga.

11.

Pečenu, još vruću koru izvadi s pleha zajedno s papirom na radnu površinu.Primi prstima rub papira sa strane kore i lagano ga odigni. Premažite donju stranu papira s kistom namočenim u vodu. To će pomoći da se kora lakše odlijepi s papira. Spusti papir natrag na radnu površinu, rukama pažljivo odvoji ovu polovicu kore i umetni ju na pripremljenu tacnu odgovarajuće veličine.

12.

Prvo premaži koru kremom od vanilije. Preko kreme ravnomjerno i obilato rasporedi šumsko voće. Premaži voće s ostatkom šlaga i zagladi površinu. Položi zatim na tako složene kreme drugu koru.

13.

Pohrani gotov kolač u hladnjak na par sati, najbolje preko noći, prekriven prozirnom folijom, kako krema ne bi upila miris hladnjaka.

Savjet

Kao i uvijek kada je riječ o ovom kolaču, možeš ga napraviti s bilo kojim voćem, a beze kore možeš zamijeniti i s biskvitom s okusom vanilije.

žena.hr
2.5.2022.