Slana galetta s tikvicama i sirom kao stvorena za ljeto

Iako izgleda veličanstveno, za ovu galettu potrebno je samo 15 minuta pripreme, što je čini savršenim jelom za užurbane radne ljetne dane

Slana galetta s tikvicama i sirom kao stvorena za ljeto
Foto: Jo Cooks
Zatvori oči, stavi u usta zalogaj ove siraste galette i bit ćeš teleportirana u pariški kafić s toplim povjetarcem koji ti puše kroz kosu. Iako su ove francuske rustikalne pite najpopularnije u slatkim verzijama (i same smo tijekom proljeća nebrojeno puta uživale u galettama od jagoda) tijekom ljetnih dana ne postoji ništa bolje od slane galette sa sezonskim tikvicama i sirom. Osim toga, kremasto punjenje od tri vrste sira i nevjerojatno lagano, a bogato tijesto jednostavno čine savršenu osvježavajuću kombinaciju za svaki ljetni obrok.

Sastojci

160 grama glatkog brašna
0.5 žličice soli
8 žlica maslaca
60 grama kiselog vrhnja
2 žličice limunovog soka
60 mililitara ledene vode
2 srednje tikvice
3 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka
125 grama ricotte
50 grama naribanog parmezana
30 grama naribane mozzarelle
1 žličica suhog bosiljka
1 srednje jaje

Priprema

01.

Napravi tijesto: Dodaj brašno (prethodno ohlađeo u zamrzivaču 15 minuta) i sol u veliku posudu i lagano umuti. Hladni maslac nareži na kockice i dodaj u posudu. Rezačem tijesta ili pomoću dva noža izreži maslac dok smjesa ne postane poput grubog pijeska. U maloj zdjeli umuti kiselo vrhnje, limunov sok i ledenu vodu te dodaj smjesi maslaca i brašna. Drvenom žlicom ili prstima umiješaj tekućinu dok se ne stvore velike grudice. Utapkaj grudice u kuglu i pokrij plastičnom folijom pa stavi u hladnjak na 1 sat.

02.

Pripremi tikvice: Tikvice operi, posuši pa nareži na tanke kriške i stavi preko papirnatog ručnika, pospi malo soli po kriškama i pusti da odstoji 30 minuta kako bi papirnati ručnici upili sav višak vode.

03.

Pripremi sir: Pomiješaj ricottu, mozzarellu, parmezan i bosiljak. U maloj zdjeli umuti maslinovo ulje i nasjeckani češnjak te dodajte 1 žlicu maslinovog ulja s češnjakom u posudu sa sirevima i začini solju i paprom po ukusu te dobro promiješaj.

04.

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje prekrij papirom za pečenje.

05.

Složi galettu: Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj tijesto u krug od oko 30-35 cm. Prebaci u pripremljeni lim za pečenje. Smjesu ricotte ravnomjerno rasporedi po dnu tijesta za galettu, ostavljajući prazan rub od oko 5 cm. Tikvice privlačno obloži na vrh ricotte, počevši od vanjskog ruba. Preostalu smjesu češnjaka i maslinovog ulja ravnomjerno prelij po tikvicama. Presavij obrub preko punjenja, centar treba biti otvoren. Presavijeni dio tijesta premaži žumanjkom. Peci oko 45 minuta dok galetta ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Savjet

Ostatke galette zamotaj plastičnom folijom ili kriške spremi u hermetički zatvorenu posudu. Ova galetta od tikvica jednako je ukusna hladna kao i topla! Možeš je zagrijati u mikrovalnoj ili tostirati u pećnici, ali i samo izvući komad iz hladnjaka i uživati u osvježavajućem obroku.

A.Š.
18.7.2021.