Sezona je jagoda: 10 slatkih recepata

Ukusne i osvježavajuće

Sezona je jagoda: 10 slatkih recepata

Ovih dana u fokusu svih sladokusaca su sočne i slatke jagode koje su odličan izbor za pripremu raznih kolača i drugih slastica.

Jagode pripadaju bobičastom voću, a njihova ljekovitost poznata je još od davnih vremena. Osim samih plodova, može se koristiti i lišće od jagode od kojeg se sprema čaj koji pomaže kod mnogih tegoba.

Jagode su dobre za čišćenje organizma jer potiču detoksikaciju, a posjeduju i svojstva analgetika, djeluju protuupalno i antibakterijski. Sadrže obilje C i A vitamina, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Najbolje ih je jesti svježe.

Iako su jagode toliko ukusne da se mogu jesti i same ili pak kao dodatak voćnoj salati, isto tako postoji i mnoštvo finih i osvježavajućih recepata s jagodama koje uistinu vrijedi isprobati ovih dana dok još traje njihova sezona.



Foto: Unsplash

Tiramisu s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 12)

2 žumanjka
50 g šećera u prahu
500 g mascarpone sira
250 ml slatkog vrhnja
250 g jagoda
vrećica vanilin šećera
300 g keksa sa maslacem
šaka sjeckanih badema

Postupak pripreme

Žumanjke izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuha na pari oko 10 minuta dok se ne zgusne. Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti. Posebno umutiti slatko vrhnje te dodati prethodnoj smjesi i ponovo umutiti mikserom.
Kekse staviti u vrećicu, i izmrviti, a bademe isjeckati na sitne komadiće
Jagode narežite na ploške i posipajte ih vanilin šećerom.

Na dno čaše izlijte malo kreme, zatim na nju poredajte zašećerene jagode. Pospite ih keksima i bademima te ponovite još jedan red sira, jagoda i keksa. Na vrh stavite kremu od sira i ukrasite manjim komadima jagoda i bademima. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Čokoladni tart s jagodama

Sastojci:

jedno pakiranje čokoladnih keksa (Oreo ili Moto)
150 g maslaca
300 ml slatkog vrhnja
300 g tamne čokolade
300 g jagoda

Priprema:

Za podlogu samljeti kekse i pomiješati sa prethodno otopljenim maslacem. Sjediniti smjesu te prebaciti u kalup za pite i lagano utisnuti prstima. Ostaviti u hladnjaku da se stvrdne. Čokoladu natrgati i prelijati zagrijanim slatkim vrhnjem. Miješati dok se čokolada ne otopi. Čokoladni ganache prelijati preko podloge i ukrasiti jagodama.

Voćna torta s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 6)

4 jaja
8 žlica šećera
8 žlica brašna
prašak za pecivo (na vrhu noža)

Postupak pripreme

1. Umutiti jaja sa šećerom da smjesa postane pjenasta.
2. Kada umutimo smjesu polako dodajemo 8 žlica brašna i prašak za pecivo i to lagano umutimo.
3. Kada smo smjesu umutili izlijemo je u namašćeni i pobrašnjeni lim za kolače.
4.Pečemo tortu 15 minuta na 200 stupnjeva
5.Kada je torta pečena i ohlađena dodamo jagode (ili drugo voće po želji) i ukrasimo je šlagom

Veganski desert s jagodama

Sastojci:

100 ml bademovog mlijeka
2 žlice mlijeka od kokosa
2 žlice zaslađivača po želji
1 šalica jagoda
1 žličica gustina

Priprema:

Jagode očistiti i narezati na komadiće te sve skupa staviti u blender i miksati. Nakon toga, smjesu iz blendera prebaciti u posudu i lagano zagrijavati na vatri. Dodati malo gustina kako bi se smjesa pretvorila u puding. Ostaviti da se dobro ohladi i prije posluživanja ukrasiti listićima mente ili ribanom čokoladom.

Rolice sa jagodama

Sastojci (Broj osoba: 4)

7 šnita bijeloga kruha
2 jaja
3 velike žlice mlijeka
1 šalice šećera
1 žlica cimeta
100 grama maslaca
Nutella
100 grama jagoda


Postupak pripreme

1. Šnitama kruha pažljivo odstranite koricu. Rukama ih utisnite tako da se ne mrve. Premažite ih po cijeloj površini tankim slojem Nutelle ili namaza po želji.
2. Jagode operite u hladnoj vodi, ocijedite i dobro osušite. Izrežite ih na kocke. Poslažite ih po svakoj šniti kruha koliko stane uz rub.
3. Pažljivo zarolajte šnitu sa jagodama da dobijete rolicu. Ponovite postupak sa preostalim kruhom i jagodama.
4. U dubljoj posudi, pomiješajte jaja i mlijeko i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
5. U drugoj posudi, pomiješajte šećer i cimet.
6. Na tavi otopite maslac. Svaku rolicu umočite u mješavinu jaja i mlijeka i položite na tavu, tako da je preklop sa donje strane. Kada dobije zlatnu boju, okrenite ga i zapecite sa drugih strana. Ponovite postupak sa svim rolicama.
7. Redoslijedom kako ih vadite iz tave, uvaljajte ih sa svih strana u mješavinu šećera i cimeta.
8. Poslužite vruće uz svježe jagode.

Čokoladni mousse s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 6)

5 jaja
200 g čokolade
100 g šećera
2 vanilin šećera
jagode
125 ml vrhnja za šlag
4 žličice jake filtrirane kave

Postupak pripreme

Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Čokoladu razlomite i otopite na pari. Izmiksajte bjelanjke sa 100 g šećera, a u drugoj posudi istucite vrhnje.
 Pjenasto izmiksajte vanilin šećer i žumanjke te s pjenjačom umiješajte procijeđenu kavu, zatim otopinu čokolade i na kraju šlag.
Mousse raspodijelite po čašama i stavite u hladnjak da se stisne. Dekorirajte kakaom, šlagom i jagodama. 

Pita s jagodama

 Sastojci za prhko tijesto:

250 g brašna
pola vrećice praška za pecivo
2 jaja
150 g maslaca
80 g smeđeg šećera
150 g mljevenih badema

Nadjev:

400 g jagoda
2 žlice sirupa od agave
1 vanilin šećer
2 žlice gustina

listići badema za ukrašavanje

Priprema:

Zamijesiti tijesto i utisnuti na dno okruglog kalupa premazanog maslacem ili obloženog pek papirom, a manji dio tijesta ostaviti sa strane. Jagode pomiješati sa sladilom, vanilin šećerom i gustinom te staviti na tijesto. Posipati ostatkom tijesta i listićima badema. Peći u pećnici na 170 stupnjeva. Poslužiti uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Zdravi kolač od jagoda i zobenih pahuljica

Sastojci:

1.5 šalica brašna od zobi
1/2 šalice brašna od badema
1 šalica zobenih pahuljica
1 žlica chia sjemenki
1 žličica praška za pecivo
malo cimeta
prstohvat soli
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice sladila po želji
1 vanilin šećer

Nadjev:

2 šalice svježih jagoda
sladilo po želji
1 žličica vanilin šećera
malo limunove korice


Priprema:

Pomiješati chia sjemenke s vodom te ostaviti sa strane dok ne nabubri. Pomiješati sve suhe sastojke za tijesto u jednoj posudi, a u drugoj kokosovo ulje, zaslađivač, chia sjemenke i vanilin šećer. Spojiti smjese i dobro ih promiješati. TIjesto rasporediti na tepsiju te gore dodati nadjev. Po želji ukrasiti listićima badema. Pećni na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Jednostavni kolač s jagodama

Sastojci:

4 jaja
100 g šećera
150 ml ulja
250 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1 vanilin šećer
400 g jagoda

Priprema:

Izmiksati jaja sa šećerom te dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Smjesu prebaciti u okrugli kalup za pečenje obložen pek papirom. Na tijesto staviti jagode i peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu i poslužiti.

Torta s jagodama koja se ne peče

Sastojci za podlogu:

200 g integralnih keksa
1 šalica mljevenih lješnjaka, oraha ili badema
100 g maslaca

Nadjev:

250 ml slatkog vrhnja
200 ml kiselog vrhnja
100 g šećera u prahu
malo soka od limuna
400 g jagoda


Priprema:

Pomiješati mljevene kekse s mljevenim orašastim plodovima i s otopljenim maslacom te utisnuti u okrugli kalup. Ostaviti na hladnom da se stisne. Za nadjev miksati slatko vrhnje s šećerom, dodati kiselo vrhnje i sok od limuna. Ako je krema previše mekana, može se dodati želatina ili šlagfix. Jagode narezati na ploške pa poredati na podlogu od keksa. Premazati kremom i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Torta se može ukrasiti mentom, jagodama ili pak preljevom za torte.