Sezona je finih trešanja, evo zašto ih trebate jesti

Počela je sezona trešanja

Sezona je finih trešanja, evo zašto ih trebate jesti

S dolaskom svibnja započela nam je i sezona finih trešanja. Ovo ukusno i svima drago voće obiluje i mnogim nutrijentima te je nezobilazan sastojak mnogih kolača, domaćih sokova i kompota.

Slatke crvene bobice mnogima su neodoljive, a u njima možemo uživati bez imalo grižnje savjesti jer je riječ o jednoj uistinu super namirnici. Naime, trešnje sadrže vitamine kao što su A, B, C i K te minerale poput kalija, željeza, kalcija... Osim toga, sadrži i spojeve koji pomažu u borbi protiv raka te mnogih drugih bolesti kao što su artritis, srčane bolesti, itd. Pomažu i kod glavobolje, a sadrže i antioksidanse koji pomažu kod neutraliziranja slobodnih radikala. Također, potiču i proizvodnju kolagena koji je ključan za zdravlje kože i kostiju.

Istraživanja su pokazala da snižavaju i razinu lošeg kolesterola i šećera u krvi pa su dobar izbor za sve one koji imaju problema s viškom kilograma.

Imaju malo kalorija i prilično su zasitne pa su idealne kao međuobrok jer pomažu kod otklanjanja umora i iscrpljenosti.  Imaju vrlo nizak glikemijski indeks, pomažu kod raznih upala, a mogu pomoći čak i kod suzbijanja simptoma raznih alergija pa i astme. Imaju snažno proutupalno djelovanje.

Dakle, trešnje imaju višestruke koristi za naše zdravlje, dostupne su i rasprostranjene pa svakako ovih dana nastojte što više uživati u njihovim blagodatima.

U nastavku vam otkrivamo i nekoliko odličnih recepata s trešnjama...


Foto: Unsplash

Kompot od trešanja

Sastojci:

4 kg očišćenih trešanja
2 l vode
500 g šećera
1 žlica limunske kiseline ili sok od liscijeđenih imuna

Priprema:

Operite i očistite trešnje te ih posložite u staklenke koje ste prethodno pripremili. Vodu zagrijte do vrenja i dodajte šećer te miješajte dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i dodajte limunsku kiselinu. Prelijte preko trešanja u staklenkama i dobro zatvorite. Staklene posložite u veliki lonac i potom stavite kuhati dok voda u staklenkama ne zavrije. Ostavite da se ohladi, a zatim pospremite na suho i hladno mjesto.

Krema od trešanja

Sastojci:

350 g pirjanih trešanja
6 žlica trešnjevače ili kruškovače
3 žlice prosijanog šećera u prahu
1/2 vrećicu bijele želatine u prahu
5 žlica hladne vode
1 l tučenog slatkog vrhnja
4 žlice prosijanog šećera u prahu
2 vrećice vanilin šećera

Priprema: 

Dobro ocijedite trešnje i sačuvajte sok. Trešnje pomiješajte sa 6 žlica trešnjevače i šećerom te ostavite neko vrijeme da upije. Nakon toga pomiješajte želatinu sa vodom i ostaviti 10 min da nabubri. Zagrijavajte miješajući dok se ne rastopi. Slatko vrhnje izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Smjesu želatine pažljivo umiješajte u tučeno vrhnje, a zatim dodajte i trešnje pomiješane s alkoholom. 
Masu stavite u kalup oblika tembalice i pritom više puta snažno protresite. Kalup prekrijte folijom i ostavite da se ohladi. Neposredno prije posluživanja kalup uronite u vruću vodu. Prevrnite kalup na stakleni tanjur i kremu ukrasite trešnjama.

Smoothie s trešnjama

Sastojci:

1 šaka  trešanja
2 banane
malo iscijeđenog limuna
malo agavinog sirupa
1 dl vode ili biljnog mlijeka

Priprema:

Stavite sve sastojke u blender izmiksajte. Poslužite svježe.

Biskvit s trešnjama


Sastojci:

220 g brašna
100 g otopljenog maslaca
120 g šećera
2 čvrsta jogurta
40 ml mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
400 g trešanja

Priprema:

Operite i očistite trešnje te ih posipajte s malo šećera i vanillin šećerom. Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg lagano im dodajući pola količine šećera. Žumanjke izmiksajte s ostatkom šećera te dodajte otopljeni maslac, vanillin šećer, jogurte i brašno pomiješano s praškom za pecivo. U tu smjesu lagano umiješajte snijeg i stavite u tepsiju koju ste prethodno namastili. Dodajte trešnje i pecite oko 25-30 min na 180 stupnjeva. Kad se kolač ohladi, posipajte ga šećerom u prahu.

Kolač od griza i trešanja

Sastojci:

350 g trešanja
150 g griza
150 ml kiselog vrhnja
3 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli

Priprema:

Operite i očistite trešnje. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg, a žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. U smjesu od žumanjaka dodajte griz i kiselo vrhnje te malo soli i dobro promiješajte dok smjesa ne bude ujednačena. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u okrugli kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Na kraju dodajte trešnje. Pecite oko 40-ak minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.