Sezona je bobičastog voća: Napravi ovu ukusnu tortu sa sirom

Ova torta savršen je ljetni desert, a vrlo se jednostavno priprema. Osvaja i okusom i izgledom

Sezona je bobičastog voća: Napravi ovu ukusnu tortu sa sirom
Foto: Unsplash
Ova pomalo neobična torta od sira oduševit će sve ljubitelje klasičnog cheesecake. Osim što je izuzetno ukusna, također i vrlo lijepo i dekorativno izgleda pa može poslužiti i kao rođendanska torta ili za neke druge prigode. Lagana je, sočna i jedinstvena te idealna za vruće ljetne dane.

Sastojci

3 šalice bobičastog voća
4 žlice šećera
2 žličice soka od limuna
300 g mljevenih keksa
5 žlica otopljenog maslaca
400 g kremastog sira
1 šalica šećera u prahu
2 veća jaja
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 šalica kiselog vrhnja
2 žlice višenamjenskog brašna
1 prstohvat soli
200 ml slatkog vrhnja

Priprema

01.

Upali pećnicu na 160 stupnjeva. U blenderu izmiksaj 2 šalice bobičastog voća po izboru (maline, borovnice...).

02.

Prebaci pire od voća u malu posudu i kuhaj na srednje jakoj vatri te dodaj 2 žlice šećera i sok od limuna. Ostavi da prokuha i zatim smanji vatru, neka se lagano krčka još 10 minuta. Povremeno promiješaj. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.

03.

Za podlogu u velikoj zdjeli pomiješaj mljevene kekse, otopljeni maslac i 2 žlice šećera (opcionalno). Promiješaj smjesu i prebaci u okrugli kalup, raspodjeli tako da svuda bude ravnomjerno te prstima utisni podlogu u kalup.

04.

U velikoj zdjeci istuci kremasti sir i šećer u prahu, dodaj jaja, ekstrakt vanilije i kiselo vrhnje te brašno i prstohvat soli. Miksaj dok se sastojci ne sjedine.

05.

U kremu od sira dodaj pire od voća i dobro promiješaj. Prelij smjesu po podlogi od keksa.

06.

Peci oko 1 sat i 30 minuta, dok se krema ne stvrdne. Ugasi pećnicu i otvori vrata pećnice te ostavi da se torta hladi u pećnici još oko sat vremena. Nakon toga, tortu ostavi u hladnjaku barem 5 sati.

07.

Kod posluživanja, po želji tortu možeš dodatno ukrasiti šlagom i bobičastim voćem po izboru.

Savjet

Prije posluživanja, tortu je potrebno dobro ohladiti. Količina šećera u kolaču može se smanjiti.

žena.hr
19.6.2021.