Savršena jednostavna pita: Tart s jabukama i mascarponeom

Dobro poznati okus pite od jabuka u ovom je receptu doveden na višu razinu zahvaljujući kremastom i osvježavajućem mascarpone siru. Tako se od jesenskog recepta prepunog začina dobiva lagana proljetna slastica koju ćeš s ponosom prezentirati svojim gostima.

Savršena jednostavna pita: Tart s jabukama i mascarponeom
Foto: Unsplash
Miris klasične pite od jabuka vraća nas u djetinjstvo i kuhinju naših baka ili mama, a mi ti sada predstavljamo ovaj jednostavan, ali neodoljivo ukusan tart od jabuka i sira, a koji je moderna inačica dobro nam poznate tradicionalne pite. Spoj mirodija, svježih jabuka i pjenastog sira te prhkog tijesta u ovom receptu čini rapsodiju okusa kojoj bi malo tko odolio. Zato ovog vikenda nemoj raditi pitu od jabuka po recepturi svojih predaka već daj šansu i ovom modernom receptu koji će se svidjeti baš svim sladokuscima.

Sastojci

250 g glatkog brašna
150 g maslaca
80 g šećera
1 prstohvat soli
1 veće jaje
500 g mascarpone sira
125 g šećera
1 štapić vanilije
3 komada jaja
60 g brašna
5 jabuka većih
50 g šećera
2 žličice cimeta
4 žlice pekmeza od marelice

Priprema

01.

Umijesi klasično prhko tijesto. Zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata. Razvaljaj tijesto i prebaci ga u kalupe – jedan manji okrugli i jedan manji pravokutni. Dno izbodi vilicom.

02.

Mascarpone pomiješaj sa 125 gr šećera i sjemenkama vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje i brašno na kraju. Nadjev rasporedi po tijestu.

03.

Jabuke prereži na pola, očisti i nareži na tanke ploške. Ploške poslaži po nadjevu od mascarponea. Pomiješaj šećer i cimet pa posipaj po jabukama.

04.

Peci 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kad je tart ispečen, premaži ga zagrijanm pekmezom od marelica. Ostavi da se ohladi i posluži.

Savjet

Kombinacija kremaste teksture mascarpone sira i voća oduševljava, pa se možeš poigrati i umjesto jabuka u ovaj recept uključiti neko drugo sezonsko voće. Trenutno je sezona jagoda, pa je i ta opcija svakako sjajna ideja. Nemoj se bojati eksperimentirati.

žena.hr
9.5.2021.