COCA-COLA BLAGDANSKI JELOVNIK

Salenjaci s vinom

DSC09172.JPG

Sastojci:

Tijesto:

  • 500 g brašna
  • Malo soli
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 jaje
  • Bijelo vino

Nadjev:

  • 500 g mljevenog sala
  • 250 g brašna
  • Gušći domaći pekmez (od šljiva ili po želji)

Priprema:

  1. Prosijte brašno u zdjelu. Dodajte jaje, sol, mlijeko i bijelo vino, pa zamijesite tijesto dok ne dobijete lijepu kuglu, sličnu lisnatom tijestu.
  2. Raspršite šećer, sol i jaje po rubu brašna. Zatim sve sastojke umijesite, koristeći nastavak za tijesto, krećući se od sredine prema van, sve dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Ostavite tijesto na hladnom mjestu 30-40 minuta. U međuvremenu, dobro pomiješajte maslo s brašnom.
  4. Još jednom premijesite tijesto, razvaljajte ga na radnoj površini i namažite polovicu maslom. Preklopite ga, zatim preklopite vanjske strane prema sredini, lijevu i desnu stranu prema sredini, stvarajući trostruko dugačko tijesto. Zatim ga preklopite po dužini, stvarajući kocku. Ostavite tijesto da odmara na hladnom 15 minuta.
  5. Ponovno razvaljajte tijesto i ponovite postupak. Nakon još 15 minuta, razvaljajte ga na debljinu od otprilike 1 cm. Izrežite kvadrate i na svaki stavite žličicu pekmeza. Preklopite ili zamotajte ih, pa stavite na lim obložen masnim papirom.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta, ili dok salenjaci ne porumene.
  7. Pospite šećerom u prahu prije posluživanja. Salenjaci su najukusniji topli, ali su i hladni odlični, čak i sljedeći dan.

Uživajte u ovim sočnim salenjacima!

U novom video specijalu 'Ribamraz' powered by Coca-Cola Domagoj Jakopović Ribafish putuje po Hrvatskoj kuha, jede, priča i druži se s obiteljima. U ovom toplom blagdanskom specijalu, posjetio je Slavonski Brod, a kako su on i pobjednica showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' pripremili najbolje od domaće trpeze te uživali u blagdanskom obiteljskom druženju, pogledajte u videu!