Riblji jelovnik na Badnjak

Kad nema norveškog bakalara, dobra je i tabinja

Riblji jelovnik na Badnjak

Na Badnju večer kada se čeka Kristovo rođenje, u obiteljima se objeduje nemrsna hrana, poput ribe. Tradicionalno se u mnogim hrvatskim krajevima u skladu s kršćanskim običajima na Badnjak kao glavno jelo priprema bakalar, blagdanski specijalitet, koji je do nas stigao s dalekoga sjevera. Sušeni, svježi, dimljeni, kuhani, na brudet ili na bijelo, bakalar se priprema na razne načine. Među desetak jadranskih srodnika tabinja je okusom najsličnija bakalaru, pa zato i najprikladnija jeftina zamjena te delikatesne ribe koja će se naći na mnogim stolovima za Badnjak. Za post u Dalmaciji je tradicionalan način pripreme ribe gregada. To je stari način spremanje ribe, vjerojatno došao s grčke strane pa stoga i takvo ime. Ako je riba mekana, kao što su primjerice, mol, tabinja, onda kod gregade krumpir treba rezati na tanje kriške. Može se pokriti dok ne uzavre, a zatim kuhati otkriveno. Odlična je i hladna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/5