
Rolada s jagodama je kraljica proljetnih slastica - imamo recept

Rolada s jagodama desert je koji priziva sunčane dane i slavi dolazak proljeća i ljeta. Njezina lagana tekstura, osvježavajući okus svježih jagoda i primamljiv izgled čine je idealnim izborom za svaku prigodu – od opuštenih obiteljskih okupljanja i rođendanskih proslava do elegantnih večera na kojima želite impresionirati goste. Iako se priprema rolade može činiti zahtjevnom, uz ovaj detaljan recept i nekoliko korisnih savjeta, otkrit ćeš da je put do savršene, sočne rolade s jagodama zapravo vrlo jednostavan. Prepusti se čarima ove slastice koja osvaja na prvi zalogaj i mirisom i okusom unosi radost u svaki dom.
Sastojci za nježan i prozračan biskvit:
4 velika jaja, obavezno sobne temperature
120 g kristal šećera
1 bourbon vanilin šećer ili žličica ekstrakta vanilije
120 g glatkog brašna (tip 550)
1 ravna žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
Dodatno: šećer u prahu za posipanje kuhinjske krpe
Za baršunastu kremu od mascarponea i vanilije:
250 ml slatkog vrhnja za šlag (s minimalno 30% mliječne masti, dobro ohlađeno)
250 g mascarpone sira, sobne temperature
60-80 g šećera u prahu (prosijanog, količina po ukusu)
1 žličica čistog ekstrakta vanilije ili sjemenke iz jedne mahune vanilije
Za osvježavajući nadjev od jagoda:
500 g svježih, zrelih jagoda
Po želji: 1 žlica šećera u prahu i sok od 1/4 limuna (za maceriranje jagoda)
Postupak pripreme
Najprije, pripremi sve sastojke i zagrij pećnicu na 180°C (ventilatorska na 160°C). Veliki, plitki lim (cca 30x40 cm, kao za jelly roll) obloži papirom za pečenje. Kreni s biskvitom: pažljivo odvoji žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodaj prstohvat soli pa ih istuci u čvrst snijeg. U drugoj posudi pjenasto izmiksaj žumanjke s kristal šećerom i vanilijom dok smjesa ne posvijetli. U smjesu žumanjaka prosij brašno s praškom za pecivo, lagano promiješaj. Postepeno, u tri navrata, nježno špatulom umiješaj snijeg od bjelanjaka, pokretima odozdo prema gore, čuvajući prozračnost. Smjesu ravnomjerno rasporedi po limu i peci 10-15 minuta, dok biskvit ne dobije zlatnožutu boju i na dodir se vraća. Pazi da ga ne prepečeš. Dok se biskvit peče, raširi čistu kuhinjsku krpu i obilno je pospi šećerom u prahu. Pečeni biskvit odmah preokreni na krpu, oprezno odlijepi papir za pečenje. Odmah, počevši od kraće strane, čvrsto, ali nježno zarolaj biskvit s krpom. Ostavi ga da se potpuno ohladi.
Za kremu, u hladnoj posudi mikserom istuci ohlađeno slatko vrhnje. Dodaj mascarpone sobne temperature, prosijani šećer u prahu i vaniliju, pa miksaj dok se krema ne sjedini i postane čvrsta. Jagode operi, očisti i nareži na ploške ili komadiće; po želji pomiješaj sa žlicom šećera i malo limunovog soka. Ohlađeni biskvit pažljivo odmotaj. Ravnomjerno ga premaži kremom, ostavljajući 2 cm slobodnog ruba s jedne strane. Po kremi rasporedi jagode. Pažljivo ponovno zarolaj biskvit (bez krpe). Omotaj prozirnom folijom i stavi u hladnjak na najmanje 2-3 sata, najbolje preko noći. Prije posluživanja, pospi šećerom u prahu i ukrasi.
Tajne savršene rolade
Priprema rolade može biti izazov, no uz nekoliko provjerenih trikova, tvoja rolada s jagodama bit će svaki put besprijekorna.
Biskvit – srce svake rolade
Ne prepeći: Ključno za elastičnost. Biskvit je gotov čim lagano porumeni i na dodir se vraća (10-15 min). Prepečen biskvit puca!
Rolaj vruće: Odmah nakon pečenja, preokreni biskvit na krpu posutu šećerom u prahu i zarolaj s krpom. Tako "pamti" oblik i ne puca.
Sastojci sobne temperature: Posebno jaja, za prozračniji biskvit.
Nježno s bjelanjcima: Umiješaj snijeg lagano špatulom da sačuvaš zrak.
Krema i nadjev – slatko iznenađenje
Hladno vrhnje, topli mascarpone: Vrhnje za šlag mora biti jako hladno, a mascarpone sobne temperature za glatku kremu bez grudica.
Umjereno s nadjevom: Previše nadjeva otežava rolanje. Ostaviti slobodan rub biskvita.
Ocijedi jagode: Ako su jagode sočne, lagano ih ocijedi da ne razmoče biskvit.
Finiš i čuvanje
Hlađenje je zakon: Ohlađena rolada (minimalno 2-3 sata) se lakše reže i okusi se prožmu.
Oštar nož: Za uredne kriške, koristi dug, tanak i oštar nož.
Čuvanje: U hladnjaku, pokrivena, do 2-3 dana.
Zamotaj ovu kraljicu slastica s ljubavlju i strpljenjem, i pripremi se na oduševljene uzvike svojih najdražih. Rolada s jagodama nije samo kolač, to je doživljaj svježine i slatkoće koji će uljepšati svaki trenutak. Uživaj u pripremi i, naravno, u svakom sočnom zalogaju!

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
