
Vrijeme je za kolače s jagodama - donosimo 5 odličnih recepata

Proljeće i rano ljeto donose nam obilje boja, mirisa i okusa, a među najiščekivanijim plodovima svakako su jagode. Te sočne, crvene ljepotice nisu samo praznik za oči i nepce, već su i prava riznica vitamina C, antioksidansa i vlakana. Sezona domaćih jagoda relativno je kratka, stoga je pravo vrijeme da iskoristiš njihovu svježinu i pripremiš neodoljive slastice koje će oduševiti tebe i tvoje najdraže. Bilo da ih voliš svježe, u voćnim salatama, smoothiejima ili kao zvijezdu slastica, jagode su uvijek pun pogodak.
U nastavku ti donosimo pet provjerenih recepata za kolače s jagodama – od jednostavnih i brzih do malo bogatijih – među kojima ćeš sigurno pronaći svog favorita. Zasuči rukave i neka tvoja kuhinja zamiriše na jagode!
Jednostavni kolač s jagodama
Ovaj kolač idealan je za one dane kad ti se jede nešto slatko, a nemaš previše vremena ili si tek početnik u pripremi slastica. Brzo se priprema, a rezultat je sočan i mirisan kolač koji savršeno paše uz popodnevnu kavu ili čaj.
Sastojci:
250 g glatkog brašna
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 prašak za pecivo
125 ml biljnog ulja
2 jaja
125 ml mlijeka
500 g svježih jagoda
Priprema:
Najprije zagrij pećnicu na 180°C te namasti i pobrašni kalup za pečenje (okrugli promjera cca 24 cm ili pravokutni manjih dimenzija). U jednoj posudi pjenjačom izmiješaj suhe sastojke: brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. U drugoj posudi lagano umuti jaja, zatim dodaj ulje i mlijeko pa sve sjedini. Mokre sastojke postepeno dodaj suhima, miješajući tek toliko da se sastojci povežu i dobiješ glatku smjesu bez grudica. Ulij smjesu u pripremljeni kalup. Jagode operi, dobro posuši, očisti od peteljki i nareži na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Narezane jagode ravnomjerno rasporedi po vrhu tijesta, lagano ih utiskujući. Peci kolač u zagrijanoj pećnici oko 30-40 minuta. Najbolji način za provjeru je test čačkalicom – ako izađe čista kada je zabodeš u sredinu kolača, gotov je. Pusti kolač da se malo ohladi u kalupu prije rezanja i posluživanja. Po želji ga možeš posuti šećerom u prahu.
Sočni kolač od jogurta s jagodama
Jogurt u biskvitu uvijek garantira posebnu mekoću i sočnost. Ovaj kolač je lagan, osvježavajući i topi se u ustima, a jagode mu daju onu neodoljivu voćnu notu. Mjera je čaša od jogurta (200 ml), što ga čini izuzetno jednostavnim za pripremu.
Sastojci:
2 čaše (od 200 ml) glatkog brašna
1 čaša šećera
1 čaša čvrstog jogurta
1/2 čaše ulja
3 jaja
1 prašak za pecivo
500 g svježih jagoda
šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180°C i pripremi kalup za pečenje (namasti ga i pobrašni ili obloži papirom za pečenje). Jaja pjenasto umuti sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i udvostruči volumen. Dodaj jogurt i ulje, pa kratko promiješaj mikserom na najmanjoj brzini. U posebnoj posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodaj smjesi s jajima, lagano miješajući špatulom ili kuhačom dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Pazi da ne premiksaš tijesto. Ulij smjesu u pripremljeni kalup i poravnaj površinu. Jagode operi, očisti, posuši i nareži na manje komade ili polovice. Posloži jagode po vrhu tijesta. Peci kolač u prethodno zagrijanoj pećnici oko 35-45 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju i dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohlađeni kolač po želji pospi šećerom u prahu. Odlično pristaje uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Kolač s jagodama i krem sirom
Ako voliš kombinaciju prhkog tijesta, kremastog nadjeva i svježih jagoda, ovaj kolač (nalik piti ili tartu) će te osvojiti na prvi zalogaj. Savršena ravnoteža slatkoće, kiselosti i različitih tekstura.
Sastojci:
200 g glatkog brašna
100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
50 g šećera u prahu
1 jaje
prstohvat soli
250 g krem sira (poput Philadelphia sira), sobne temperature
50 g šećera
1 jaje
1 vrećica vanilin šećera
500 g svježih jagoda
Priprema:
Prvo pripremi prhko tijesto. U većoj posudi pomiješaj brašno, šećer u prahu i sol. Dodaj hladni maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljaj u brašno dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj razmućeno jaje i brzo umijesi glatko tijesto. Nemoj mijesiti predugo. Oblikuj tijesto u kuglu, spljošti je u disk, zamotaj u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku najmanje 30 minuta. Dok se tijesto hladi, pripremi nadjev. U posudi mikserom kremasto izmiješaj krem sir, šećer, jaje i vanilin šećer dok ne dobiješ glatku smjesu. Zagrij pećnicu na 180°C. Rashlađeno tijesto izvadi iz hladnjaka, pa ga na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj u krug malo veći od promjera kalupa za pitu (cca 24-26 cm). Pažljivo prenesi tijesto u kalup, utisni ga uz dno i rubove, a višak odreži. Dno tijesta izbodi vilicom na nekoliko mjesta. Preko tijesta ravnomjerno rasporedi pripremljeni nadjev od krem sira. Jagode operi, očisti, posuši i nareži na polovice ili deblje ploške. Posloži narezane jagode po vrhu nadjeva od sira. Peci kolač u zagrijanoj pećnici oko 35-45 minuta, dok rubovi tijesta ne postanu zlatnosmeđi, a nadjev se stisne. Pusti da se kolač potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
Super brzi kolač s jagodama
Ovo je vjerojatno najbrži kolač s jagodama koji možeš napraviti kad te uhvati želja za slatkim. Bez puno kompliciranja i čekanja, gotov je dok kažeš "jagoda"! Savršen za iznenadne goste ili brzi desert nakon ručka.
Sastojci:
150 g glatkog brašna
100 g šećera
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
80 ml mlijeka
50 g otopljenog maslaca
250-300 g svježih jagoda, narezanih
šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Zagrij pećnicu na 190°C. Namasti i pobrašni manji kalup (npr. 20x20 cm ili okrugli promjera 20 cm). U posudi pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj manjoj posudi lagano umuti jaje, dodaj mlijeko i otopljeni maslac pa promiješaj. Ulij mokre sastojke u suhe i kratko miješaj špatulom samo dok se ne sjedine (nemoj previše miješati). Ulij smjesu u pripremljeni kalup. Po vrhu ravnomjerno rasporedi narezane jagode. Peci 20-25 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Pusti da se malo ohladi prije rezanja. Pospi šećerom u prahu po želji.
Brzi cheesecake s jagodama bez pečenja
Za sve ljubitelje cheesecakea koji nemaju vremena (ili volje) za pečenje, ovo je idealan recept. Kremasta tekstura sira savršeno se spaja sa svježinom jagoda, a podloga od keksa daje hrskavost. Gotov je za čas, a hlađenje je jedini "posao" koji treba odraditi.
Sastojci:
150 g mljevenih keksa s maslacom
75 g otopljenog maslaca
1 žlica šećera (po želji)
400 g krem sira (sobne temperature)
200 ml slatkog vrhnja za šlag
80 g šećera u prahu (ili po ukusu)
1 vrećica vanilin šećera
Sok od pola limuna (po želji, za svježinu)
300 g svježih jagoda + dodatno za ukras
Priprema:
Prvo pripremi podlogu. Pomiješaj mljevene kekse s otopljenim maslacem (i šećerom, ako koristiš). Smjesu utisni na dno kalupa za tortu s odvojivim obručem (promjera cca 20-22 cm). Stavi kalup u hladnjak dok pripremaš kremu. Za kremu, mikserom čvrsto umuti slatko vrhnje. U drugoj posudi mikserom izradi krem sir sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane glatko. Po želji dodaj sok od limuna. Lagano špatulom umiješaj tučeno slatko vrhnje u smjesu od sira. Jagode (300 g) operi, očisti i nareži na manje komadiće. Narezane jagode nježno umiješaj u kremu. Izvadi kalup iz hladnjaka i rasporedi kremu preko podloge od keksa. Poravnaj vrh. Vrati cheesecake u hladnjak na najmanje 3-4 sata (idealno preko noći) da se dobro stisne. Prije posluživanja, pažljivo skini obruč kalupa. Ukrasi vrh svježim jagodama po želji.

Horoskop za četvrtak: Blizanci će se fokusirati na pozitivno, strijelci će izgladiti nesporazume

Tvoje su usne kao čokolada! Smeđe nijanse na usnama hit su ove jeseni

Stigli su prvi topli kaputi, ove modele ćemo nositi tijekom jeseni i zime
