Recepti za najfinije božićne kekse koje ćemo peći i ovih blagdana

Vrijeme Adventa nezamislivo je bez omiljenih blagdanskih kolača i keksića, a mi ti donosimo neke od naših omiljenih recepata

Recepti za najfinije božićne kekse koje ćemo peći i ovih blagdana

Još nas samo nekoliko tjedana dijeli do Božića, a ovo adventsko razdoblje savršena je prilika da uživamo u svim onim lijepim blagdanskim aktivnostima koje nas čine sretnima. Iako će ove godine blagdani biti nešto drugačiji nego inače, to ne znači da trebamo posve odustati od čarolije koju nam Božić donosi.

Image


Najviše ćemo vremena provoditi u toplini svojih domova, a da bi ti trenuci bili što ljepši, rado ćemo ih začiniti svojim omiljenim blagdanskim ritualima kao što su slušanje božićnih pjesama, gledanje filmova i pečenje kolača.



Image


Upravo su mirisne slastice jedan od razloga zbog kojih se toliko veselimo blagdanskom razdoblju, a ovo vrijeme Adventa nezamislivo je bez omiljenih blagdanskih kolača i keksića.

Čokoladni raspuknutići, mirisni medenjaci i vanilin kiflice samo su neki od naših favorita tijekom prosinca, a recepte ti donosimo u nastavku. Vrlo su jednostavni za napraviti, svi će ih obožavati, a tvoja će kuhinja predivno zamirisati po Božiću...

Foto: Unsplash

Čokoladni raspuknutići

Sastojci:

2 jaja
200 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
100 g šećera
50 g maslaca
200 g čokolade za kuhanje
1 vanilin šećer
šećer u prahu

Priprema:

Otopi čokoladu u maslacu i promiješaj dok se čokolada posve ne otopi. U posebnoj zdjeli miksaj jaja sa šećerima dok ne postane pjenasto. Dodaj otopljenu čokoladu te brašno s praškom za pecivo. Pokrij posudu s folijom i ostavi u hladnjaku oko 2 sata. Nakon što odstoji, uzimaj smjesu žlicom i oblikuj male kuglice te ih uvaljaj u šećer u prahu. Posloži ih na tepsiju obloženu masnim papirom. Peci oko 10 minuta na 180°C stupnjeva.

Keksi s komadićima čokolade

Image



Sastojci:

1 jaje
300 g brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
½ vrećice praška za pecivo
200 g margarina
 2 žlice mlijeka
100 g čokolade ili čokoladnih kapljica

Priprema:

Najprije izmiksaj margarin, šećer i jaja dok ne postane pjenasto. U smjesu dodaj brašno s praškom za pecivo te sve ostale sastojke. Na kraju umiješaj čokoladne kapljice. Rukama oblikuj po želji i slaži ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peci ih oko 15 minuta na 180 stupnjeva.

Medenjaci

Sastojci:

150 g maslaca
300 g brašna
100 g meda
1 jaje
1 žličica sode
1 žličica začina za medenjake ili mješavina po želji

Priprema:

Pomijašj brašno, sodu i začine te dodaj maslac narezan na manje komadiće. Dodaj jaje i med te zamijesi tijesto. Zamotaj ga u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku oko sat vremena. Nakon što se tijesto odmori, uzimaj male komadiće i rukama oblikuj kuglice. Slaži ih na tepsiju obloženu masnim papirom. Peci ih 10 minuta na 180 stupnjeva.

Gingerbread keksi

Image



Sastojci:

140 g maslaca
100 g smeđeg šećera
1 jaje
4 žlice meda
2-3 žličice začina za medenjake
1 ravna žličica sode bikarbone

Priprema:

Sve sastojke pomiješaj u zdjeli i mijesi dok ne dobiješ pomalo ljepljivo tijesto. Zamotaj ga u foliju i ostavi u hladnjaku oko pola sata. Nakon toga razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini i oblikuj kekse modlicama. Peci ih na 180 stupnjeva, oko 10 minuta.

Vanil kiflice

Image



Sastojci:

300 g brašna
200 g margarina za kolače
100 g šećera
100 g mljevenih oraha
1 vanilin šećer
šećer u prahu

Priprema:

U posudu stavi sve sastojke pa oblikuj tijesto rukama. Mijesi dok ne postane kompaktno. Oblikuj kiflice pa ih slaži na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peci ih oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Dok se malo ohlade, uvaljaj ih u šećer u prahu.