Recepti za lagane ljetne kolače

Iskoristite fine ljetne plodove za pripremu osvježavajućih slastica

Recepti za lagane ljetne kolače

Tijekom vrućih ljetnih dana nitko nema volje sate provoditi u kuhinji i pripremati komplicirana jela i kolače. Stoga tijekom tog perioda uvijek tražimo neke lagane i jednostavne recepte koji se mogu brzo pripremiti, a da budu jednako tako ukusni i fini.

S obzirom na to da recepata nikad dosta, danas s vama dijelimo neke odlične recepte za lagane ljetne kolače.

Na svu sreću ljeto nam donosi obilje osvježavajućih voćnih plodova koji se mogu iskoristiti za pripremu jako finih ljetnih kolača. Voće poput ribiza, malina, borovnica ili bresaka vrlo će se lako uklopiti u svaku ljetnu slasticu.

Inspiraciju za kolače i ljetne slastice pronađite u nastavku....


Foto: Unsplash
Izvor: Zbirka najboljih recepata
Nakladnik: Znanje d.o.o., Zagreb

Košarice s borovnicama

Sastojci:

4 lista tankih kora za savijače
biljno ulje
200 g sira mascarpone
1 žličica meda
1 žlica sitno naribane korice limuna
1 žličica šećera
100 g svježih borovnica

Priprema:

1. Od kora za savijače pomoću tanjura izrežite 4 kruga, promjera 14 cm (za svaku košaricu trebaju 2 kruga). Svaki krug tijesta poprskajte uljem te ih stavite u 2 okrugla kalupa za košarice od 10 cm i pritisnite rubove. Tijesto na dnu izbodite vilicom.
2. U središte svakog kalupa za košarice stavite odgovarajuće male posude za nabujak da spriječe podizanje tijesta. Pecite ih 5 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, na temperaturi od 180 stupnjeva. Uklonite posude za nabujak i pecite tijesto dodatnih 4 do 5 minuta, da se dno tijesta ispeče. Izvadite ih iz pećnice i ostavite u kalupima da se ohlade. Spremite košarice u dobro zatvorenu posudu da ostanu hrskave.
3. U zdjeli pomiješajte mascarpone i med.
4. U malu posudu stavite koricu i sok od limuna i šećer. Zagrijte na laganoj vatri i kuhajte dok sok ne ispari. Dodajte borovnice i izmiješajte ih metalnom žlicom da se oblože sirupom. Sklonite posudu s vatre i stavite na toplo.
5. Košarice stavite na tanjur, napunite ih smjesom od sira, prelijte toplim borovnicama i poslužite.

Hrskavi kolač od bobičastog voća

Sastojci:

ulje ili otopljeni maslac za namašćivanje
174 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
175 g omekšalog maslaca
175 g šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
225 g mješavine svježeg bobičasto voća (kupine, maline, borovnice...)
70 g smrvljenih zobenih ili integralnih keksića

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite i papirom za pečenje obložite dno okruglog kalupa promjera 23 cm.
2. U veliku zdjelu prosijte 175 g brašna i prašak za pecivo te dodajte maslac, šećer, jaja i ekstrakt od vanilije. Miksajte dok smjesa ne postane glatka.
3. Ulijte polovicu smjese u kalup i poravnajte špatulom. Rasporedite bobičasto voće preko smjese. U ostatak smjese dodajte 1 žlicu brašna. Na veliki tanjur rasporedite smrvljene kekse. Pomoću dvije žlice uvaljajte komadiće smjese u smrvljene kekse, a zatim posložite po kolaču. Preko toga pospite ostatak mrvica od keksa.
4. Pecite u zagrijanoj pećnicu oko 50 minuta ili dok kolač ne naraste, postane čvrst i ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ostavite da se hladi u kalupu 2-3 minute, a zatim izvadite iz kalupa i stavite na žičanu rešetku da se posve ohladi. Poslužite dok je svježe pečen.

Torta od sira manhattan

Sastojci:

6 žlica maslaca
200 g zdrobljenih integralnih keksa
malo ulja
400 g kremastog sira
2 velika jaja
140 g šećera
1 i pol žličica arome vanilije
450 ml kiselog vrhnja

Preljev od borovnica:

55 g šećera
4 žlice vode
250 g svježih borovnica
1 žličica gustina

Priprema:

1. Rastopite maslac u loncu na laganoj vatri. Umiješajte kekse, a zatim raširite po nauljenom kalupu s pomičnim dnom promjera 20 cm. Stavite kremasti sir, jaja, 100 g šećera i 1/2 žličice arome vanilije u multipraktik. Miksajte dok ne bude glatko. Smjesu prelijte preko podloge od keksa i poravnajte površinu. Stavite na lim za pečenje i pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva, dok se ne učvrsti. Izvadite iz pećnice i odložite 20 minuta. Neka pećnica ostane uključena.
2. Promiješajte kiselo vrhnje s ostatkom šećera i aromom vanilije u zdjeli. Rasporedite po vrhu torte od sira. Vratite je u pećnicu na 10 minuta, ohladite, a zatim stavite u hladnjak 8 sati ili preko noći.
3. Za pripremu preljeva stavite šećer s dvije žlice vode u tavu na laganoj vatri i miješajte dok se šećer ne otopi. Pojačajte vatru, dodajte borovnice, poklopite i kuhajte ih nekoliko minuta ili dok malo ne omekšaju. Uklonite s vatre. Pomiješajte gustin i ostatak vode, dodajte voću i . miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite na laganu vatru. Kuhajte dok se sok ne zgusne i postane proziran, a zatim ga odložite da se ohladi.
4. Izvadite tortu iz kalupa 1 sat prije posluživanja. Žlicom dodajte preljev i stavite u hladnjak do posluživanja.

Bademov vijenac s malinama

Sastojci: 

ulje ili maslac za namašćivanje
175 g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
175 g omekšalog maslaca
175 g šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta od badema
140 g svježih malina + za ukrašavanje
prženi listići badema za ukrašavanje

Glazura:

1 bjelanjak od većeg jajeta
140 g šećera u prahu
1 žlica sirupa od šećerne trske
1/4 žličice praška za pecivo

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i namastite kalup za vijenac volumena 1,5 l. 
2. U veliku zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo te dodajte maslac i kristalni šećer, jaja i ekstrakt od badema. Miksajte dok smjesa ne postane glatka pa umiješajte mljevene bademe. Vilicom zgnječite polovicu malina i umiješajte ih u smjesu.
3. Ulijte smjesu u pripremljen kalup i poravnajte špatulom za kolače. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40-ak minuta ili dok kolač ne poprimi zlatnosmeđu boju. 
4. Ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga pažljivo izvadite na rešetku da se posve ohladi. 
5. Za glazuru stavite bjelanjak, šećer u prahu, sirup od šećerne trske i prašak za pecivo u zdjelu iznad posude s vrućom vodom i miksajte sve dok smjesa ne postane gusta.
6. Nanesite glazuru u obliku valova na vrh kolača. Ukrasite malinama i listićima badema.

Mousse torta od jagoda

Sastojci:

ulje ili otopljeni maslac za namašćivanje
175 g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
175 g omekšalog maslaca
175 g smeđeg šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice mlijeka

Krema i preljev:

4 žličice želatine u prahu
3 žlice soka od naranče
400 g svježih jagoda
3 žlice smeđeg šećera
400 ml vrhnja
100 g ugrijanog želea od crvenog ribiza

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 23 cm i obložite papirom za pečenje.
2. U veliku zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo i dodajte maslac, šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Izmiksajte sve dok smjesa ne bude glatka pa dodajte mlijeko. Ulijte smjesu u kalup i poravnjate. Pecite u zagrijanoj pećnici 45-55 minuta, odnosno dok kolač ne poprimi zlatnosmeđu boju.
3. Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 5 minuta, a zatim ga premjestite na žičanu rešetku i ostavite da se posve ohladi. Razrežite biskvit vodoravno na pola i vratite jednu polovicu u kalup.
4. Za kremu rastopite želatinu u soku od naranče u maloj zdjeli koju ste stavili iznad posude s vrućom vodom. U blenderu izmiksajte jagode i šećer u kašastu smjesu. Izmiješajte vrhnje dok ne postane dovoljno čvrsto, Brzo umiješajte otopljenu želatinu u smjesu s jagodama te dodajte u kremu. 
5. Ulijte smjesu u kalup i stavite drugu polovicu kolača na vrh. Ohladite u hladnjaku dok se kolač ne stisne. Izvadite kolač iz kalupa i premažite ugrijanim želeom od crvenog ribiza. Ukrasite tortu jagodama. 

Ljetni desert

Sastojci

675 g miješanog ljetnog bobičastog voća 
140 g šećera 
2 žlice likera odm malinr
6-8 kriški bijelog kruha starog 1 dan (odstraniti koru)
punomasno vrhnje za posluživanje

Priprema:

1. Stavite voće u veliki lonac sa šećerom. Neka provre polako, na laganoj vatri, a pritom pažljivo miješajte kako bi se šećer rastopio. Kuhajte na laganoj vatri 2-3 minuta dok se sokovi ne počnu razlijevati, a voće još nije izgubilo oblik. Po želji dodajte liker.
2. Obložite kalup (850 ml) kriškama kruha. Ulijte kuhano voće sa sokovima, a malo soka sačuvajte za kasnije.
3. Prekrijte voće ostatkom kruha. Stavite tanjur na vrh i pritisnite, a zatim tako stavite u hladnjak na najmanje 8 sati.
4. Preokrenite desert na tanjur i prelijte sačuvanim sokom mjesta gdje je kruh eventualno ostao bijel. Poslužite uz punomasno vrhnje.