Tri super recepta

Blitva - sirotinjska namirnica koja je othranila generacije

Nekada je blitva rasla u svakom vrtu i bila jedna od glavnih namirnica u prehrani. Lisnato povrće otporno na klimatske uvjete i nametnike, jačalo je imunitet, čuvalo kosti i uvelike olakšavalo dilemu domaćicama o tome što kuhati

elias-morr-lUQf5XDaVy0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Soparnik

Tradicionalno sirotinjsko jelo Poljica u Dalmaciji očarat će te okusom. To je pita od blitve koju tamošnje žene pripremaju još od vremena prije Turaka, a koliko to dobro rade govori činjenica da se održao do danas, ali i da je uvršten na listu hrvatskih zaštićenih kultirnih dobara. Izvorno se priprema na siniji i peče u kominu, no možeš ga ispeći i u svojoj pećnici. Za pripremu soparnika koristi se stara blitva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

Tijesto

  • 500 grama glatkog brašna
  • maslinovo ulje
  • prstohvat soli
  • 300 ml vode

Nadjev

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 kilogram blitve
  • maslinovo ulje
  • sol
  • vezica mladog luka
  • list peršina
  • 200 ml vode

Premaz

  • maslinovo ulje
  • 3-4 režnja češnjaka

Postupak:

  • Dobro operi listove blitve i nareži ih na trakice. Luk i peršin nareži na sitno te sjednini s blitvom pa posoli i polij maslinovim uljem (bit će dovoljno pola decilitra). Ostavi sa strane dok ne umijesiš tijesto.
  • Prosij brašno, dodaj mu sol i dvije žlice maslinovog ulja te mlaku vodu i zamijesi glatko tijesto. Podijeli ga u dva dijela i svaki dio razvalja na pobrašnjenoj površini u oblik kruga. Neka budu jednaki.
  • Prebaci jedan krug na nauljeni pleh (najlakše ćeš to učiniti pomoću valjka za tijesto, preko kojeg ćeš tijesto prebaciti poput plahte). Po tijestu rasporedi nadjevi i poklopi ga drugom polovicom tijesta koje si razvaljala u krug.
  • Soparnik peci u pećnici koja je zagrijana na 200 Celzijevih stupnjeva, 20 minuta. Nakon što ga izvadiš iz pećnice, još toplog ga prelij maslinovim uljem u koji si sitno narezala češnjak i dodala malo soli. Reži ga u trokute i serviraj. Uslast!
2/4