Recept za jednostavne lazanje koje može pripremiti svatko

Jedno od omiljenijih jela s tjesteninom svakako su lazanje, a mi ti donosimo jednostavan recept za najukusnije lazanje koje ćeš pripremiti u tren oka

Recept za jednostavne lazanje koje može pripremiti svatko
Foto: Pexels
Lazanje su jedno od onih jela s tjesteninom koje vole baš svi. Talijanski specijalitet napravljen od naslaganih slojeva tanke ravne tjestenine koja je najstarija tjestenina na svijetu, a koja se izmjenjuje s nadjevima poput umaka i mesa, sira i začina poput češnjaka, origana i bosiljka, jedno je od jela koje nam nikada ne može dosaditi. I iako postoji mnogo interpretacija ovog recepta koji se može pripraviti na bezbroj različitih načina, nama je ipak najzanimljivija ona najlakša verzija, koja zahtijeva najmanje vremena. A upravo smo takav recept i pronašle - uz njega, ukusne lazanje pripremit ćeš pola sata (uz oko 45 minuta pečenja)!

Sastojci

500 g mljevene govedine
750 ml marinara umaka (kupovnog)
100 ml povrtnog temeljca
6 komada tjestenine za lazanje
400 g ricotta sira
220 g narezanog mozzarella sira
60 g naribanog parmezana
2 žlice svježeg bosiljka ili peršina (po želji)

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pripremi vatrostalnu posudu za pečenje.

02.

Na srednje jakoj vatri zagrij tavu u kojoj ćeš lagno pirjati mljevenu govedinu dok ne poprimi smećkastu boju. Kada se govedina skuha, tavu makni s vatre i umiješaj marinara umak i povrtni temeljac.

03.

Da bi napravila lazanje, rasporedi 1/3 marinara umaka na dno posude za pečenje i preko umaka stavi tri komada tjestenine za lazanje.

04.

Polovicu ricotte rasporedi po tjestenini stražnjom stranom žlice. Zatim dodaj još pola mozzarelle i parmezana i prelij s još 1/3 umaka.

05.

Dodaj još 3 komada tjestenine za lazanje, a zatim ravnomjerno premaži s preostalom polovicom ricotte. Zatim prelij s preostalom trećinom umaka i preostalom polovicom mozzarelle i parmezana.

06.

Pokrij čvrsto folijom i peci između 40 i 45 minuta dok tjestenina ne omekša. Ukloni foliju, a zatim nastavi peći još 10 minuta. Kada lazanje budu gotove, ostavi da odstoje 5 minuta prije rezanja. Po želji ukrasi svježim bosiljkom ili peršinom.

N.B.
28.4.2021.