Drevna biljka

Raštika je niskokalorična riznica zdravlja dostupna cijele godine

Raštika možda nije popularna kao kupus ili kelj, ali je jednako niskokalorična i hranjiva

Raštika niskokalorična i hranjiva
Foto: www.profimedia.hr

Jedna od najpopularnijih namirnica antičkog doba, raštika se i dalje uzgaja na području Mediterana. Ova hranjiva biljka prepuna je vitamina i minerala, ali je istovremeno niskokalorična. U današnje vrijeme ljudi ju sve manje konzumiraju, ali jednom kada saznaš koliko je zapravo dobra za tvoje zdravlje, promijenit ćeš svoje navike.

Image

Odlični recepti: Kelj na totalno drugačiji način

Raštika uz kupus, brokulu, prokulice i cvjetaču spada u porodicu kupušnjača. Svojim velikim tamno zelenim listovima nalikuje na kelj, ali okusom podsjeća više na špinat. Kod nas ima mnogo naziva osim raštika pa je tako poznata i kao rašćika ili raštan. Ova zdrava biljka raste u sunčanim predjelima gotovo cijele godina i zato je vrlo raširena na području Mediterana gdje je nekada bila jedna od najpopularnijih namirnica. Drevni Grci ovu su biljku smatrali jednom od najzdravijih, a danas kada poznajemo sastav raštike to možemo i potvrditi.

Hranjiva raštika obiluje kalcijem, kalijem, cinkom, manganom, magnezijem i željezom, a odličan je izvor sumpornih spojeva koji štite stanice od razvijanje tumora. Sadrži velike količine beta karotena te vitaminima B, C, E i K. Raštika je i izrazito niskokalorična namirnica i na 100 grama ima tek 31 kaloriju, 0,6 grama masti i 5 grama ugljikohidrata od čeka čak 4 grama odlazi na vrlo korisna biljna vlakna. Odličan je izvor vitamina C što je vrlo važno u zimskim mjesecima kada nam nisu dostupne druge svježe namirnice.

Raštika je u svijetu nutricionizma poznata kao biljka koja jako efektivno snižava razinu kolesterola u krvi, ali i održava zdravlje očiju. Beta karoten koji se nalazi u listovima prekursor je za proizvodnju vitamina A koji ne samo da čuva vid, nego je i odličan antioksidans. Hrvatski znanstvenici godinama su provodili istraživanja na ovoj riznici zdravlja i dokazali kako pojedini spojevi pod nazivom glukozinolati imaju snažno antikancerogeno djelovanje.

Unatoč tome što je hranjiva i niskokalorična, raštika u modernoj kuhinji nije vrlo zastupljena, no kako se sve više istraživanja fokusira na zdravstvenu korist raštike, tako se i ona sve više može vidjeti na jelovnicima diljem zemlje. Iako još uvijek nije zastupljena u supermarketima, raštika se obično može pronaći na tržnicama skoro cijele godine. Još jedno odlično svojstvo raštike je njezina svestranost kod pripreme.

Najzdravija je raštika koja je kuhana na pari. Tim postupkom čuvamo sve hranjive sastojke u ovoj niskokaloričnoj namirnici. Jednom kada ju opereš i očistiš potrebno je tek pet minuta kuhanja na pari kako bi raštika omekšala i bila spremna za jelo. Ostala jela koja možeš pripremiti s hranjivom raštikom su razna variva, juhe, namazi, salate, ali i mini sarmice.

Ako još nisi isprobala raštiku vrijeme je da daš priliku ovaj čudesnoj namirnici koja je istovremeno vrlo hranjiva, ali i niskokalorična. Odlična je kao zamjena za kelj i kupus, a pomoći će ti ne samo da očuvaš zdravlje nego i izgubiš koji centimetar u struku.