Prva pomoć u kuhinji (2. dio)

Još nekoliko savjeta iz bakine knjižice

Prva pomoć u kuhinji (2. dio)

Toliko ste se trudili, a ručak vam baš nije najbolje uspio. S nekoliko malih kulinarskih trikova sve još možete spasiti.

Evo još savjeta:

  • Ako ste presolili jelo, dodajte malo sode bikarbone koja će neutralizirati suvišnu sol. Na isti način možete iskoristiti krušne mrvice, jogurt, vrhnje i peršin koji će upit višak soli.
  • Suvišnu masnoću s tople juhe odstranit ćete ako je procijedite kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili u juhu ubacite nekoliko kockica leda. Masnoća će se uhvatiti oko leda koji morate izvaditi brzo da se ne otopi.
  • Juha se može popraviti dodavanjem slatkog ili kiselog vrhnja ili ribanog sira.
  • Ako jelu nedostaje aroma, dodajte vrhom punu žlicu senfa, paprike ili papra. Žlica currya popravit će okus bljutave juhe, umaka ili majoneze.
  • Rijetki temeljac, juha ili umak zgusnut će se kuhanjem u nepoklopljenoj posudi.  Ako u njima nastanu grudice, miješajte ih kratko vrijeme u mješalici.
Image
  • Ako želite spasiti zgrušani umak, uklonite posudu s vatre i uronite je u hladnu vodu ili umaku dodajte hladne vode ili vrhnja, nakon što ste posudu uklonili s vatre
  • Bljutavo-slatkasti umak možete popraviti malom količinom limunovog soka.
  • Zagoreno jelo nemojte nikad miješati jer ćete uništiti nezagoreni dio. Nezagoreni dio stavite u drugu posudu i dodajte sirovi krumpir ili krišku starog kruha koji će upiti miris zagorene hrane. Nakon desetak minuta izvadite taj krumpir ili kruh i u jelo dodajte papra ili Worcester umaka. Ako pri ruci nemate dosta umaka, u jelo umiješajte konzervirane rajčice, kiselo vrhnje ili jogurt.
Image
  • Ako želite osvježiti napola uvelu salatu, stavite je u zdjelu hladne vode i dodajte sok od pola limuna za svaku glavicu, te ostavite da stoji oko pola sata na hladnom mjestu.
  • Napuknuta jaja moći ćete skuhati bez bojazni da će se raspasti ako u vodu stavite veliku žlicu soli.
  • Kod pečenja mesa pećnica treba biti topla, a samo pečenje ovisi o vrsti i kvaliteti mesa. Često se događa da meso nije dovoljno pečeno iako je izvana već dobilo lijepu koricu. Da biste spriječili da zagori, pokrijte ga masnim papirom i preko njega još jedan list novinskog papira. Tako vam meso neće zagorjeti, a sačuvat će i lijep izgled.
Image
  • Ako presolite pečenje, uvijte ga u čistu salvetu namočenu vodom i preko nje pospite malo soli, zatim sve poklopite većom posudom i držite oko pola sata prije nego što ga odvijete.
  • Brže ćete ohladiti jelo ako posudu s jelom stavite u drugu posudu s hladnom vodom u koju ste stavili žlicu soli.
  • U nedostatku kvasca možete se poslužiti pivom. Izmiješajte malo piva s brašnom, stavite na toplo mjesto i pričekajte da tijesto naraste.

(Tajana Tretnjak)