Proslavite Valentinovo uz svijeće i raskošnu večeru

Romantika za stolom

Proslavite Valentinovo uz svijeće i raskošnu večeru

Umjesto odlaska u (pre)skupe restorane, zašto ne biste Valentinovo proslavili u vlastitom domu, pripremili večeru za dvoje i uživali u romantičnoj atomosferi, neopterećeni izlaskom na elitna mjesta. Za Dan zaljubljenih donosimo vam nekoliko recepata. Na vama je samo da izaberete kakvo fino vino, ne zaboravite ukrasiti stol s barem jednom ružom u vazi, prigušite svjetlo, i prepustite se hrani i osjećajima.

Za predjelo : Pizzette s bosiljkom


Image


Sastojci:
12 krišaka tosta
4 žlice pasirane rajčice
12 mekih malih sireva
1 zdjelica mlijeka
malo soli
bosiljak

Priprema:
Pasiranu rajčicu začinite solju i bosiljkom. Namočite svaku krišku tosta s malo mlijeka, premažite ju pasiranom rajčicom i na to stavite sir. Stavite pizzette u prethodno ugrijanu pećnicu, nekoliko minuta. U međuvremenu isjeckajte ostatak bosiljka. Izvadite pizzette iz pećnice, pospite po njima isjeckani bosiljak i stavite ih odmah na stol.  

Za glavno jelo predlažemo tjesteninu s umakom, ako više volite jednostavnije jelo. Onima koji žele raskošniji meni, pravi će izbor biti sočna goveđa pečenka.      

Tjestenina s umakom od rajčica  


Image


Sastojci:
50 dkg tjestenine
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 mrkva
1 kg rajčica (svježih ili iz konzerve)
2 žlice pirea od rajčica
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica šećera
3 žlice nasjeckanog lista peršina, bosiljka i origana
5 dkg naribanog sira
sol, papar

Priprema:
Sitno nasjeckani luk i češnjak ispržite s uljem i dodajte naribanu mrkvu i rajčice te dinstajte oko 10-tak minuta. Dodajte pire od rajčica, nasjeckano začinsko bilje, šećer, sol i papar pa kuhajte još 2-3 minute. Gotov umak poslužite uz kuhane i ocijeđene špagete ili neku drugu tjesteninu i pospite parmezanom.

Roastbeef


Image


Sastojci:
800 g goveđe pečenice
1 čaša maslinova ulja
1 grančica ružmarina
češnjak
sol, papar

Priprema:
Odstranite kožicu s goveđega mesa, zavežite ga, posolite i popaprite.U tavu stavite ulje, ružmarin i dva režnja češnjaka, te uklonite s vatre kada se zarumene. U tavu stavite goveđi file koji ćete okretati točno 18 minuta. Izvadite meso iz umaka, položite ga između dva tanjura, a na gornji tanjur stavite uteg i ostavite 10 minuta kako bi iz njega izašla krv. Dodajte umaku krv, ostavite da polagano vrije i ulijte u posudu za umak.Uklonite konopčić s goveđeg mesa, izrežite ga na tanke kriške i vruće poslužite.

Desert : Palačinke sa sladoledom


Image


Sastojci:
3 jaja
225 g brašna
1 žlica šećera
3 čaše mlijeka
2 žlice ulja od sjemenki
2 žlice brandyja
1 paketić sladoleda od vanilije
maslac
1 šalica Maraskina

Priprema:
Istucite jaja i dodajte malo-pomalo brašno, šećer, mlijeko, ulje i brandy. Tucite tijesto još nekoliko minuta pa počnite pržiti palačinke u maloj tavi premazanoj maslacem. Kada su palačinke gotove, čuvajte ih u posudi s hermetičkim zatvaranjem. Sada u zdjeli izmiješajte sladoled od vanilije. Stavite palačinke u dobro zagrijanu pećnicu pošto ste ih posuli šećerom u prahu, ljuskicama maslaca i s nekoliko žlica Maraskina. Poslužite palačinke ukrašene kuglicama sladoleda.

(M.G.)
Foto: Image courtesy of -Marcus-/ FreeDigitalPhotos.net